Τα δεινά του ΔΝΤ από το 2011 και στον ιδιωτικό τομέα

Τα δεινά του ΔΝΤ από το 2011 και στον ιδιωτικό τομέα

Απρίλιος 16, 2010 - 13:08

Σκληρά θα αποπληρώσει η χώρα μας το δανεισμό από το ΔΝΤ. Όμως αυτή τη φορά όχι σε επιτόκια που θα κινηθούν οριακά στο 3%, αλλά σε μετρά λιτότητας που θα επεκταθούν εκτός του δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα.

Αυστηρά μέτρα όπως η μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η χαλάρωση της νομοθεσίας για τις απολύσεις θα περιλαμβάνει το «κοστούμι ΔΝΤ», που συνυπογράφει η ΕΕ, και το οποίο θα υποχρεωθεί να «φορέσει» η Ελλάδα,

μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξής της από τους δύο οργανισμούς.

Για τη δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ΕΕ και ΔΝΤ θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τα μέτρα που λάβει το 2011 και 2012. Την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν τα μέτρα προανήγγειλε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει συνταγή αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ωστόσο, βάσει του πρόσφατου παραδείγματος της Ρουμανίας, που προσέφυγε στο ΔΝΤ, τα μέτρα που ζητήθηκαν ήταν:

-Σημαντικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης των επιδομάτων και των μπόνους και περικοπή 137.000 θέσεων εργασίας.
-Στην επιβολή πλαφόν στις πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των δαπανών που προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια).
-Σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες καθώς και στις επιχορηγήσεις.
-Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα με σκοπό την σύνδεση των συντάξεων με τον πληθωρισμό και την βαθμιαία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
-Επιβολή επιπλέον φόρων.

Πηγή cosmos.gr