Σύσκεψη για το Πλάτωμα: Βεβαιότητα για εμπρησμό,άμεση κατάσβεση και αποκατάσταση (video)

Σύσκεψη για το Πλάτωμα: Βεβαιότητα για εμπρησμό,άμεση κατάσβεση και αποκατάσταση (video)

Δεκέμβριος 12, 2012 - 17:38
4 σχόλια

Μετά απο πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας και με την παρουσία του Περιφερειάρχη , του Δημάρχου Τρίπολης, του Διοικητή της Πυροσβεστικής και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας έγινε σύσκεψη με τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα χειρισμών και τις απόψεις απο τις υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατασβεστεί η φωτιά που μαίνεται στην χωματερή στο Πλάτωμα, έχοντας δημιουργήσει περιβαλλοντικό κυρίως πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Τρίπολης απο τοξικούς καπνούς.

Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας υποστήριξε πως ο μόνος και ξεκάθαρος τρόπος κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι η επιχωμάτωση και ζήτησε την βοήθεια όλων των φορέων για να υπάρξουν οι απαραίτητες ποσότητες καθώς η ρήψη νερού δεν έχει αποτέλεσμα. Πρός ενημέρωση των πολιτών δε τόνισε πώς έγιναν όλες οι απαράιτητες ενέργειες απο την υπηρεσία του για να ζητηθεί η βοήθεια των φορέων στην επιχωμάτωση, επικαλούμενος έγγραφο της Γ.Γ πολιτικής προστασίας απο τις 5 Δεκεμβρίου. Επίσης κατήγγειλε εμπρησμό και κακόβουλη ενέργεια καθώς 1η Δεκεμβρίου δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες για πρόκληση φωτιάς και υπάρχει σε εξέλιξη προανάκριση.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Δήμαρχος Τρίπολής ο οποίος περιέγραψε το χρονικό της πυρκαγιάς μετά την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου που υπήρξε η αυτοψία στον χώρο απο εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ξεκίνησε  απο την βάση του διπλανού λατομείου όπου έχουν πέσει πλαστικά δεμένα(όχι σύμμηκτα απορρίματα) και αμέσως υπήρξε επέμβαση με υδροφόρες και ενα χωματουργικό μηχάνημα. Ζητήθηκε η βοήθεια της Περιφερειακής ενότητας μέσω του προϊστάμενου της αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Τονίστηκε επίσης οτι είναι εκτός ορίων της ιδιοκτησίας του Δήμου η φωτιά παρόλα αυτά βρίσκονται κάθε μέρα εκέι και επισημάνθηκε το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή των Φιλικών λόγω του αέρα.  Καμία περίπτωση αυτανάφλεξης δεν μπορεί να υπάρξεί σε απάντηση όσων ανησυχούν και θα γίνει κάθε προσπάθεια κατάσβεσης κατέληξε ο Κος Σμυρνιώτης.

Παρότι η αντιμετώπιση του δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας,τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας ρύπανσης και μόλυνσης θεωρείται από τον Περιφερειάρχη Κο Τατούλη η φωτιά σε σύμμεικτα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί χρόνια και δήλωσε πως θα διατεθούν πόροι ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικός εξοπλισμός στην προσπάθεια κατάσβεσης της.»
Φανερή με βάση και το πόρισμα της Πυροσβεστικής η ενέργεια εμπρησμού και  επιτακτική η ανεύρεση των υπευθύνων μέσω μηνυτήριων αναφορών, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα συμπεράσματα της έκθεσης ειδικής υπηρεσίας που εστάλη. Σημαντική επίσης κατά τον κύριο Τατούλη είναι και η 24ωρη φύλαξη του χώρου με βάση τον κανονισμό.

Μήνυση κατά αγνώστων από τον Δήμαρχο για παράνομο ξήλωμα της περίφραξης και αδυναμία φύλαξης του χώρου μετά απο παρέμβαση του κύριου Ταλούμη, ο οποίος πήρε τον λόγο για να μιλήσει και αυτός για δολιοφθορά ενώ συνεχάρει το ανειδίκευτο δημοτικό προσωπικό καθώς και την πυροσβεστική για τον μεγάλο αγώνα που έχουν κάνει για να σβήσουν την φωτιά. Δεν έπεσε χώμα από την αρχή γιατί το πρανές ήταν γύρω στα 70 μέτρα, ενώ με το νερό προσπαθούσαν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς. Καταγγέλθηκαν συμφέροντα και εμπρησμός 100%, ενώ ευχήθηκε να γίνει το γρηγορότερο η αποκατάσταση του χώρου μετά το σβήσιμο της φωτιάς.

Άμεση προτεραιότητα η κατάσβεση της φωτιάς και κατόπιν η αποκατάσταση που προβλέπεται να αρχίσει στο πρώτο τετράμηνο του 2013, ήταν η απάντηση του Περιφερειάρχη, ενώ θα πρέπει να διορθωθεί η περίφραξη και να αστυνομευθεί η περιοχή με τον καλύτερο τρόπο. Στα τελικά συμπεράσματα τονίστηκε και η σημασία της προφύλαξης της υγείας όσων παρεμβαίνουν στην πυρκαγιά.

Video: 

youtube://v/wsDiF8753a8

youtube://v/R5MnbS5wwHo


4 Σχόλια

ΕΛΑ ΡΑ ΠΕΤΡΑΝ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ. ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Ε ΑΡΧΗΓΕ?????????????

α) Η Περιφέρεια θα στείλει...σήμερα (μετά από 10 μέρες δηλαδή) οτιδήποτε ζητηθεί από την Πυροσβεστική. Μα έχουν ζητηθεί εδώ και μέρες! Σήμερα πήρε τη μεγάλη απόφαση να στείλει? (μήπως εκτέθηκε λίγο μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Σμυρνιώτη?) β) Η φύλαξη της χωματερής ανήκει στον Δήμο? Από πότε πρέπει να φυλάσονται και οι ΑΝΕΝΕΡΓΟΙ ΧΑΔΑ? Ωραία η ιδέα του κ. Γιαννακούρα, να στείλει ο Δήμος προσωπικό 5μηνιτών!!! Και μετά δε μας είπε? Θα στείλει τους δικούς του 5μηνίτες? Εδώ δεν υπάρχει νόμιμος χώρος εναπόθεσης, θα πρέπει να φυλάσεται και ο παλιός...που είναι κλειστός και με δικαστική απόφαση και μετέπειτα και με απόφαση του ΓΓ!!! Έχουν χαζέψει εντελώς όλοι. γ)Παρηγοριά σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να δώσει και το έργο της περίφημης αποκατάστασης, για το οποίο θα έχει βγει και ανάδοχος, το Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ του 2013. Είναι αυτό που λέμε..."με την ευκαιρία και για να μη το ξεχάσω, έχω να σας πω..."

ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ.ΕΣΥ ΤΑ ΕΙΧΝΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΟΥ!ΤΡΕΞΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ