Συλλογική ανακοίνωση από πολίτες της Τρίπολης για ζητήματα της Πολιτικής

Συλλογική ανακοίνωση από πολίτες της Τρίπολης για ζητήματα της Πολιτικής

Ιανουάριος 23, 2014 - 11:45
4 σχόλια

Μία συλλογική ανακοίνωση για τα ζητήματα της Πολιτικής και των επικείμενων εκλογών της Τ.Α. απέστειλε μία επιτροπή πολιτών της Τρίπολης. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε ότι:
-υπάρχει γενικευμένη δυσπιστία έναντι του «πολιτικού» και των πολιτικών ταυτίσεων,
-η αντιπολιτική συμπεριφορά εκφράζεται μέσω παθητικότητας ή συνθηματολογίας ή συναισθηματολογίας,
-απουσιάζει ο «δημόσιος χώρος» και λείπουν οι δεσμευτικές δημόσιες  προτάσεις και οι συλλογικές αποφάσεις, ακόμα και για τα πολύ βασικά ζητήματα της ζωής μας.
Δεν αναλαμβάνουμε το ρόλο του μεσσία, ούτε του ήρωα, όμως, για τα παραπάνω δηλώνουμε ότι:
Το παρόν προστάζει να μη στέκουμε αδρανείς και αμέτοχοι. Τώρα μετά την κατάρρευση χρειάζεται μια «μεγάλη συνάντηση», μια «μεγάλη συγκρότηση», με «πολλούς», με ενεργοποίηση ελεύθερων δημιουργικών δυνάμεων. Επειδή, θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι οι λύσεις στα προβλήματα δε δίνονται με τον τρόπο που σκεφτόμασταν μέχρι πρότινος ή με τον τρόπο που τα δημιουργήσαμε, είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζονται ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ και ΠΡΑΞΕΙΣ για «πολλούς» και «από κάτω» για:
-έναν γενναίο μετασχηματισμό, μέσω της υπέρβασης των ιδιαίτερων συμφερόντων,
-μια αναγκαία ανατροπή, μέσω της έκφρασης ενός κοινού συμφέροντος,
-τη διεύρυνση της δημοκρατίας παντού, μέσω της εδραίωσης πρακτικών άμεσης δημοκρατίας,
-τη διαμόρφωση και τη δημιουργία ενός γενικευμένου σχεδίου.
Επειδή λένε ότι  «για να διαμορφώσεις νόημα και ταυτότητα, είναι αναγκαίο να το κάνεις στον τόπο που ζεις»:
Για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Μάιος 2014) προτείνουμε μια συλλογική «εμπλοκή», έναν ανοικτό, δημόσιο και δεσμευτικό διάλογο. Προτείνουμε τη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ των συλλογικοτήτων που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, αλλά κυρίως των «απογοητευμένων-ανένταχτων-ανέστιων» που έχουν αυτοπεριοριστεί. Σε αυτήν τη συνάντηση δε θέλουμε έτοιμους αρχηγούς, ούτε επιμέρους εγωισμούς. Σε αυτή τη συνάντηση θα αναδείξουμε συλλογικά και δημοκρατικά επιλογές και προτεραιότητες που χρειάζονται για τον τόπο και τη χώρα μας (Δήμος, Περιφέρεια, Ευρωεκλογές).
Σκοπός μας είναι:
-η δημιουργία ενός ‘από κοινού’ και συλλογικού νου για τα προβλήματα του τόπου,
-η δημιουργία προϋποθέσεων και δεσμεύσεων για συμπαράταξη συλλογικοτήτων (αυτοδιοικητικές παρατάξεις, κινήματα πολιτών) και ενεργών πολιτών,
-η δημιουργία ανοικτού ‘δημόσιου χώρου’ για κατάθεση απόψεων.
Για εμάς δεν υπάρχουν ιερές συμβουλές και σίγουρες απαντήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η  ανατροπή θέλει:
- «πολλούς» με δεσμεύσεις για πράξεις,
- μια νέα μεγάλη ενότητα χωρίς εγωισμούς,
- μια συλλογική ταυτότητα, χωρίς προσωπικές επιδιώξεις, αλλά με κοινούς σκοπούς.
Επιζητούμε κοινούς σκοπούς για:
-την ολική μεταμόρφωση της γειτονιάς, του χωριού, της πόλης, του Νομού, της χώρας, της Ευρώπης, μέσω μιας πλουραλιστικής οικονομίας και κοινωνίας, των συμπαραγωγών, των συνεταιρισμών, της ζωντανής τοπικής οικονομίας, της καινοτομίας, του Πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος,
-την Πολιτική, δηλαδή το διάλογο, τη δέσμευση, τη διαδικασία, την οργάνωση, τη διαδραστική συμμετοχή. Την Πολιτική μέσω της άμεσης συμμετοχής των πολλών (τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικοί  προϋπολογισμοί) και όχι τη δημοκρατία της ανάθεσης, του «κατόπιν ενεργειών», της «επαναλαμβανόμενης χειραψίας», του  «χτυπώ την πλάτη και έρχομαι στο πανηγύρι του χωριού κάθε χρόνο»,
-τη δημιουργία ενός πειστικού μετώπου κόντρα στους «λογιστικούς αριθμούς», κόντρα στον εθνολαϊκισμό, κόντρα στην άρνηση της πραγματικότητας, κόντρα στο κακώς εννοούμενο και παρωχημένο παρελθόν.
Το Μάιο είναι ανάγκη όχι για απλά αθροίσματα και «σταυρούς», το Μάιο είναι η ευκαιρία να προκύψει ΜΙΑ νέα μεγάλη συλλογικότητα, ΕΝΑ σύστημα ιδεών, ΜΙΑ Κοινότητα.
Το Μάιο του 2014 προτείνουμε ένα «γενναίο ξήλωμα γαλονιών», «χωρίς ‘ιδιαίτερες’ απόψεις και επιμέρους εγωισμούς», «ξεβολευόμαστε», «αναμετριόμαστε με το ‘φόβο’- παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας».
Πριν, στη διάρκεια και μετά το Μάη του 2014 «συναντιόμαστε, όχι προσχηματικά αλλά αληθινά».
«Μη φοβάσαι –(μαζί) Νικάμε!».
Τρίπολη 23-1-2014
Υπογραφές (αλφαβητικά):
Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Δημητρόπουλος Γιώργος
Καρμπέρης Κώστας
Μάλλιος Βασίλης
Μπερτζελέτος Δημήτρης
Παπαγεωργίου Κώστας
Παπούλιας Ευάγγελος
Ρέππας Ηλίας
Σπηλιωτόπουλος Ηλίας
Χρονόπουλος Χάρης
 

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Σωστά τα λένε, να μιλήσουμε επιτέλους, να γίνει διάλογος, να συμφωνήσουμε σε μια κοινότητα αξιών με την οποία θα πορευτεί η αυτοδιοίκηση. Τα πεζούλια δεν φτάνουν πια.

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω μια τρομακτική επιτάχυνση του εκφυλισμού της ελληνικής κοινωνίας, υπεύθυνοι για τον οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό οι σημερινοί πολιτικοί. Δεν αισθάνομαι δυσπιστία, αισθάνομαι αγανάκτηση και απελπισία. Και για το κενό πολιτικής που βλέπω, αλλά και για την απουσία αντίδρασης από μας. Σαν ένα φρούτο που από τη φάση του άγουρου πέρασε αστραπιαία στο παραγινωμένο, από την κατάσταση της ανωριμότητας (με αναρίθμητα ελαφρυντικά: εμφύλιος, χούντα, φτώχεια) περάσαμε στην ψευδή ευμάρεια, γεράσαμε χωρίς να ζήσουμε τη δημιουργική ηλικία, θύματα μιας επίπλαστης ωριμότητας. Μαϊμουδίζαμε τις αναπτυγμένες δημοκρατίες της Δύσης ("ανήκωμεν εις την Δύσιν) και βρεθήκαμε ξεβράκωτοι την ώρα της ανάγκης. Ποιος φταίει αν όχι εμείς που επιτρέψαμε την εδραίωση τέτοιου κλίματος; Οι ελάχιστοι που συνειδητοποιούσαν τον κίνδυνο πνίγονταν μέσα στον εφησυχασμό και τα κλαπατσίμπαλα, θεωρούνταν Κασσάνδρες και τύχαιναν του γενικού χλευασμού. Έτσι, τώρα μας κουμαντάρουν ο Αντωνάκης, ο Άδωνις, ο Δένδιας και ο Κεδίκογλου.

Ε ποτέ!