Στο «μικροσκόπιο» η πολιτιστική ανάπτυξη των χωριών του Φαλάνθου (pics,vid)

Στο «μικροσκόπιο» η πολιτιστική ανάπτυξη των χωριών του Φαλάνθου (pics,vid)

Μάρτιος 17, 2017 - 10:09
0 σχόλια

Η Δημοτική ενότητα Φαλάνθου ανήκει διοικητικά στο Δήμο Τρίπολης και αποτελείται από τα χωριά Αλωνίσταινα, Μαίναλο, Πιάνα, Ροεινό, Σιλίμνα, Τσελεπάκος και Χρυσοβίτσι.

Ο Φάλανθος ήταν η πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, επί του ομωνύμου Φαλάνθου Όρους το οποίο ταυτίζεται σήμερα με τα βουνά που βρίσκονται στα δυτικά της Αλωνίσταινας. Ολόκληρη η περιοχή του Φαλάνθου συνδέεται με τον αρχιστράτηγο του Αγώνα Κολοκοτρώνη και την Επανάσταση του 1821.

Η Αλωνίσταινα είναι ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό του Μαινάλου και απέχει 25 χλμ. από Τρίπολη και 10 χιλ. από τη Βυτίνα.

Σήμερα έχει 40 μόνιμους κατοίκους, ενώ τα Σαββατοκύριακα το χωριό γεμίζει από κόσμο καθώς και έρχονται αυτοί που κατάγονται από το χωριό , αλλά και επισκέπτες από Αθήνα και γύρω περιοχές. Το χωριό είναι γνωστό από την ιστορία και από τους Κολοκοτρωναίους.

Ο πρόεδρος του χωριού Χρήστος Πετρόπουλος μίλησε για το πρόβλημα της ερημοποίησης της Ελληνικής υπαίθρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το ποτάμι το οποίο  πάνω από 20 χρόνια έχει  να καθαριστεί και ο δήμος πρέπει να δράσει άμεσα, γιατί τα ακάθαρτα υλικά κλείνουν το ποτάμι καθώς και ασυνείδητοι «κρύβουν» απορρίμματα στο ποτάμι το οποίο είναι σε συνεχή ροή και περνά και μέσα από το χωριό.

Υπάρχει ένας νερόμυλος ο οποίος δούλευε πριν από 100 χρόνια και οι κάτοικοι του χωριού άλεθαν το σιτάρι και έπαιρναν το αλεύρι και τώρα είναι επισκέψιμος. Ο μύλος αυτός με τον τότε δήμαρχο Κώστα Ψυχάρη ανακατασκευάστηκε, αφήνοντας όμως κάποιες ελλείψεις και μία ανακατασκευή.

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι ο νερόμυλός ανήκει στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία δεσπόζει στην πλατεία του χωριού και ανέφερε ότι υπάρχουν οι σκέψεις να γίνει ένας εκθεσιακός χώρος λαογραφίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει σχεδιαστεί σωστά και έτσι τα αποτελέσματα δεν θα είναι σύντομα.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Παυλής βρισκόμενος στο χωριό δεσμεύτηκε στον πρόεδρο να λύσει το πρόβλημα της κακοτεχνίας στην πόρτα. Μεταξύ άλλων είπε ότι οι προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη των χωριό του δήμου Τρίπολης με στόχο σε ένα βάθος χρόνου 5 ετών η περιοχή να γνωρίσει ανάπτυξη που δεν έχει ξαναδεί στα χρονικά.

Στην πλατεία του χωριού ξεχωρίζει το μαρμάρινο μνημείο της Ζαμπίας Κωστάκη, μάνας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Απέναντί της η εξαιρετική μονόκλιτη Βασιλική Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, δεσπόζει από το 1742. Δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας είναι ο τάφος της Ζαμπίας.

Ο δήμαρχος μίλησε για το Μουσείο Δασικής Ιστορίας στο Χρυσοβίτσι  για το οποίο προχωρά η μελέτη και μέσα στο έτος θα λειτουργήσει. Θα λειτουργήσει και ως περιβαλλοντικό κέντρο αποκάλυψε ο δήμαρχος ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την δράση του.

«Ο δήμος από την εκμετάλλευση του μουσείου δεν ζητά ενοίκιο»

Τα χρήματα από τα εισιτήρια θα γυρίσουν στο χωριό και με τα οφέλη αυτά θα γίνουν έργα αναδάσωσης.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Στόχος η πολιτιστική ανάπτυξη της Αλωνίσταινας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.