Στο Ευρωδικαστήριο ξανά η Ελλάδα για τις περιοχές NATURA

Στο Ευρωδικαστήριο ξανά η Ελλάδα για τις περιοχές NATURA

Δεκέμβριος 14, 2022 - 11:12
0 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις της για τις περιοχές Natura 2000 ζήτησε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Με αναφορά της προς την Επιτροπή, η οργάνωση υπενθυμίζει ότι στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την ευρω-καταδίκη για το ίδιο θέμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πράξει ελάχιστα, καθώς όλα τα βασικά ζητήματα –όπως ο καθορισμός συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και ειδών– προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Με την κίνηση αυτή το WWF ουσιαστικά ζητάει να ανοίξει η διαδικασία δεύτερης παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο και επιβολής προστίμου.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο για την πλημμελή (έως ανύπαρκτη) προστασία των περιοχών Natura 2000. Προηγήθηκε μία δεκαετία κατά την οποία όχι μόνο δεν ενισχύθηκε η προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά, αντιθέτως, σειρά νομοθετημάτων την υπέσκαψαν συστηματικά. «Από τη δημιουργία του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα, δηλαδή εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η χώρα μας έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, αφήνοντας ουσιαστικά τους πολύτιμους αυτούς πυρήνες βιοποικιλότητας εντελώς απροστάτευτους. Ελάχιστες από τις περιοχές αυτές στη χώρα μας έχουν κάποιο προστατευτικό καθεστώς, ενώ τα θεσμοθετημένα μέτρα, όπως έκρινε το Ευρωδικαστήριο, είναι ελλιπή και ανεπαρκή», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του WWF.

 

Διαβλαστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου ΕΔΩ.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.