Στην Αρκαδία «πέρα βρέχει» για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα

Στην Αρκαδία «πέρα βρέχει» για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα

Οκτώβριος 26, 2016 - 10:32
0 σχόλια

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Αρκαδίας. Οι Δήμοι Τρίπολης και Μεγαλόπολης και ένα μέρος της Βόρειας Κυνουρίας υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε οικίες.

Οι μηχανισμοί έδρασαν αστραπιαία, επισκέψεις κλιμακίων της κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων βρέθηκαν στα πλημμυρισμένα χωράφια και συνομίλησαν με τους αγρότες οι οποίοι ήταν σε απόγνωση. Πολλές οι υποσχέσεις και τα παχιά τα λόγια περισσότερα, καθώς τέσσερις μήνες μετά η Αρκαδία μετρά τις πληγές της οι οποίες δεν έχουν κλείσει ακόμα. 

Οι καταγραφές ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, κάποιες λίγες εργασίες αποκατάστασης έχουν γίνει οι οποίες μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αν σύντομα δεν γίνουν δραστικές επεμβάσεις και σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα στην επόμενη νεροποντή θα πράγματα θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και ίσως, όπως έχουν πει μερικοί, «θα θρηνήσουμε θύματα».

Οι ερωτήσεις πολλές: γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, ποτέ θα ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού καταβόθρων, ρεμάτων και ποταμών, ποτέ θα δοθούν οι αποζημιώσεις, πότε θα έρθει η ΜΟΜΑ που τόσο την «καρτερούν».

Το θέμα καίει και φυσικά οι αρμόδιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε αυτά τα καίρια ζητήματα.

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών και με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές της 25ης Ιουνίου στην Αρκαδία καθώς και για το φαινόμενο η κυβέρνηση να έχει ρίξει όλο το βάρος στη Μεσσηνία και τα μηχανήματα της ΜΟΜΑ να δρουν εκεί, απάντησε:

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται ο ανώτατος πολιτικός άρχοντας με τέτοια ζητήματα και με τη μικροπολιτική. Υπήρξε μια εμπλοκή για την οποία και ο δήμαρχος της Τρίπολης φέρει ευθύνη

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι μετά τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έτσι ώστε οι εργασίες να γίνουν και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, της Αρκαδίας της Λακωνίας και της Μεσσηνίας και στην Αργολίδα.

«Στις προχθεσινές βροχές πνίγηκε το Μεσολόγγι», είπε ο περιφερειάρχης, «γιατί υπήρξε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και δεν μπόρεσαν να δουλέψουν οι αντλίες» και έκανε αυτή την επισήμανση σε αντιδιαστολή με την δουλειά που γίνεται εδώ.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Η ΜΟΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ

Το θέμα των αποζημιώσεων συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης το οποίο συνεδρίασε την ίδια μέρα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, με την αντιπολίτευση να ρωτά για το πού βρίσκονται τα πράγματα και αν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

Ο αντιδήμαρχος κ. Βόσνος ενημέρωσε το Σώμα  του ΔΣ αναφέροντας με σιγουριά ότι έγιναν  μελέτες για την αποκατάσταση των ρεμάτων  σε όλη την πληγείσα περιοχή του Δήμου  καθώς και μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπήρξαν στο οδικό κυρίως αγροτικό δίκτυο με στόχο να πάνε στα αρμόδια υπουργεία για να ξεκινήσουν οι εργασίες. 

Έγινε μία σοβαρή δουλειά – H MOMA έχει καθυστερήσει

Επίσης ο αντιδήμαρχος  κ. Γεωργανόπουλος  καθ' ύλην αρμόδιος για όλες τις Περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες μίλησε για τις διαδικασίες αναφέροντας ότι έχουν γίνει όλες οι καταγραφές, για τον ΕΛΓΑ είπε ότι είναι στο τέλος των εκτιμήσεων, και καθυστέρησε επειδή υπήρχε φόρτος εργασίας, ενώ αποκάλυψε ότι  άνοιξε και το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκτιμά ότι μέσα στον Νοέμβριο θα έχουν δοθεί οι εκτιμήσεις για να μπουν και τα χρήματα εντός του έτους. 

Ο χειμώνας είναι εδώ. Από τον Ιούνιο πέρασαν τέσσερις μήνες και πάμε για τον πέμπτο από τις καταστρεπτικές πλημμύρες. Αν δεν γίνουν εργασίες και μάλιστα σύντομα, στην επόμενη μεγάλη βροχή υπάρχει περίπτωση ο Δολιανίτης να σπάσει ξανά. Δεν είναι τυχαίο αυτό που ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τις υπηρεσίες:  «Με τις πλημμύρες, αποκαλύφθηκαν νέες καταβόθρες, οι οποίες αν δεν καθαριστούν, τότε το επόμενη νεροποντή που θα έρθει, θα πνίξει την περιοχή της Αρκαδίας».

Όπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός είναι ότι αποζημιώσεις έχουν δοθεί σε Μεσσηνία και Αργολίδα, εκεί γίνονται εργασίες αποκατάστασης και η Αρκαδία απλώς περιμένει και παρακολουθεί. Χρειάζονται πολιτικές παρεμβάσεις και συνεχείς οχλήσεις προς την κεντρική κυβέρνηση. Αλλιώς τα προβλήματα θα γιγαντωθούν, με καταστρεπτικές συνέπειες.

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.