Στεφανιαία νόσος: Ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Παναρκαδικού συμβουλεύει (vid)

Στεφανιαία νόσος: Ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Παναρκαδικού συμβουλεύει (vid)

Μάιος 08, 2017 - 10:43
0 σχόλια

Για τη στεφανιαία νόσο μίλησε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, Δημήτρης Χρυσός στις καθιερωμένες πλέον συνεντεύξεις Tύπου που πραγματοποιούντα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Ο κ. Χρυσός αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο και επεσήμανε ότι το κάπνισμα, η πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το εργασιακό στρες και η έλλειψη άσκησης είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ευνοούν τη νόσο.

Η στεφανιαία νόσο οφείλεται στη δημιουργία πλούσιων σε χοληστερόλη αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα τη στένωση του αυλού τους και την παρεμπόδιση της ροής του αίματος μέσα από αυτές.

Σήμερα γνωρίζουμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Οι παράγοντες αυτοί, που ονομάζονται και παράγοντες κινδύνου, είναι:

• το κάπνισμα

• η υπέρταση

• ο σακχαρώδης διαβήτης

• η καθιστική ζωή

• η υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή κοινής χοληστερίνης στο αίμα

H πρόληψη της στεφανιαίας νόσου βασίζεται στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου που αναφέρθηκαν. Σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση. Όταν η καθημερινή διατροφή βασίζεται κυρίως σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ψάρι και πουλερικά και λιγότερο σε κόκκινο κρέας, αλλαντικά και γαλακτοκομικά, ο κίνδυνος να εμφανίσει ένα άτομο υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μειώνεται κατά πολύ. Η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και η αποφυγή της παχυσαρκίας προστατεύει και από την υψηλή χοληστερόλη, και από την υπέρταση και από την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Την ίδια προστατευτική δράση ασκεί και η καθημερινή σωματική άσκηση.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Συμβουλές για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.