Το Σωματείο Επαγγελματιών Άστρους ενημερώνει τα μέλη του για το "Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη"

Το Σωματείο Επαγγελματιών Άστρους ενημερώνει τα μέλη του για το "Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη"

Ιανουάριος 05, 2013 - 18:02

Το Σωματείο Επαγγελματιών Άστρους

Επιθυμεί να ενημερώσει τα μέλη του για τη νέα Αγορανομική Διάταξη Α2-1145/2012 , με την οποία αποσαφηνίζεται το ευφυολόγημα  <<Δεν παίρνω απόδειξη – σηκώνομαι και φεύγω>>. Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 αυτής της διάταξης , προβλέπεται ότι ο καταναλωτής δεν  υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο .

Για την εφαρμογή της  διάταξης αυτής , οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναγράφουν σε εμφανές σημείο του τηρούμενου τιμοκαταλόγου, με κεφαλαία γράμματα, ιδίου μεγέθους με τις τιμολογούμενες υπηρεσίες, την ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και εφόσον ο τιμοκατάλογος τηρείται και στην αγγλική γλώσσα και την ένδειξη: «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT - INVOICE)».
Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, με την ως άνω ένδειξη να αναγράφεται σε εμφανές σημείο του τιμοκαταλόγου με κεφαλαία γράμματα, ίδιου μεγέθους με τη γραμματοσειρά των προσφερόμενων ειδών.

Αγαπητά μέλη του Σωματείου μας

Όπως αντιλαμβάνεστε , το περιεχόμενο ουσίας είναι η απλή ανάρτηση της παραπάνω πινακίδας , η οποία είναι υποχρεωτική .
Για τους παραβάτες αυτής της διάταξης , εφόσον δεν αναρτάται η προβλεπόμενη πινακίδα ή δεν περιλαμβάνεται η απαιτούμενη ένδειξη στον τιμοκατάλογο οι παραβάτες τιμωρούνται, πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136/1946 , επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 1.000 Ευρώ.

Οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε πως οι καταναλωτές δεν μπορούν να εξέλθουν του καταστήματος με τα προϊόντα ,με την δικαιολογία ότι δεν τους εκδόθηκε απόδειξη . Η πράξη αυτή εξακολουθεί να ισοδυναμεί με κλοπή και να διώκεται ποινικά .

Για το Δ.Σ του Σωματείου
Ο Πρόεδρος

Κατσής Δημήτρης
 

 

Ειδήσεις: