Σήμερα ξεκινά η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Σήμερα ξεκινά η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Φεβρουάριος 08, 2015 - 10:24
0 σχόλια

Τελεσίγραφα από την ΕΕ

Σήμερα Κυριακή, στις 19:00, υπό τη σκιά συνεχώς κλιμακούμενων πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινά η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, η οποία θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με την ονομαστική ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης.

Χθες βράδυ, 7/2, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και η τακτική του κόμματος στη Bουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις εν όψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής απασχόλησαν τους βουλευτές, μετά και το τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ ότι στις 16 Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τους βουλευτές ενημέρωσαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.

Για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση στα υπουργεία και στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να «παγώσει» μέρος των εξαγγελιών της, και να δώσει έμφαση στο πεντάμηνο έως το τέλος του Ιουνιου, ενώ προτεραιότητα θα δώσει στην καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Όπως μετέδωσε το Mega, στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με νέο φόρο, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η επαναπρόσληψη 3.800 απολυμένων στο Δημόσιο, μια νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η 13η σύνταξη σε δικαιούχους κάτω των 700 ευρώ και η επαναφορά του επιδόματος των 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερηλίκους του ΟΓΑ. Ακόμη, θα προχωρήσει η επιδότηση ενοικίου και το δωρεάν ρεύμα σε άπορους, όπως και η έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε ανέργους.

Ο κ. Βαρουφάκης στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος την Τετάρτη, δηλαδή κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία παρόντες θα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, χθες Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντησημε πολυμελές κλιμάκιο του Οίκου Lazard. Η Lazard αναλαμβάνει την υποστήριξη της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές για τα θέματα χρέους και της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

 

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών, ο Πρωθυπουργός αύριο Δευτέρα θα βρεθεί στην Αυστρία, προκειμένου να συνομιλήσει με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

ΝΕΟ ΤΕΛΕΣΙΦΡΑΦΟ ΑΠΟ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Το τρέχον πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά με την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και με δηλώσεις των επικεφαλής της, η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα να ζητήσει παράταση πριν από το Eurogroupτης 16ης Φεβρουαρίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει αίτηση για παράταση του προγράμματος έως τις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να την στηρίζει οικονομικά», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στο Reuters ο επικεφαλής του EurogroupΓερούνΝτάισελμπλουμ. «Θα ακούσουμε την Τετάρτη (στο έκτακτο Eurogroup) από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της, πώς θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συνεδρίαση 16ης Φεβρουαρίου θα είναι για την Ελλάδα η τελευταία ευκαιρία να υποβάλει αίτηση παράτασης του προγράμματος διάσωσης, διότι ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ θα χρειαστεί να εγκρίνουν την όποια συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους.

«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup, το είχαμε υπολογίσει αυτό. Ο χρόνος θα στενέψει πολύ εάν αυτοί (η Ελλάδα) δεν ζητήσει παράταση (έως τότε)» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.«Αλλά φυσικά αυτό θα απαιτούσε επίσης να υπάρχει μια συμφωνία για τους όρους που είναι συνδεδεμένοι με κάθε πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε στους κανόνες μας» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις την Τετάρτη, διότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε βάθος χρόνου.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την περασμένη Τετάρτη να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου δεν ήταν απλώς ένα μέσο πίεσης. Ήταν μια απόφαση πολιτική, ουσιαστικά μια παραδοχή ότι η Ελλάδα βρίσκεται de facto εκτός προγράμματος μετά την άρση σειράς μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια» δήλωνε προς «Το Βήμα» κοινοτικός αξιωματούχος το πρωί της Πέμπτης.

Για τον λόγο αυτόν, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωνε ότι «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να κάνει τη διάκριση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων στόχων της. Στους πρώτους περιλαμβάνονται η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η διασφάλιση του τραπεζικού τομέα. Αν αυτά τα δύο δεν γίνουν, τότε η κυβέρνηση δύσκολα θα επιβιώσει ως το καλοκαίρι».

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.