Σε λίγες μέρες ξεκινά η τοποθέτηση του μνημείου προσφύγων της πλατείας Φιλικών (photos)

Σε λίγες μέρες ξεκινά η τοποθέτηση του μνημείου προσφύγων της πλατείας Φιλικών (photos)

Ιούνιος 22, 2014 - 10:05
8 σχόλια

Περνώντας κανείς από την πλατεία Φιλικών, θα διαπιστώσει ότι έχουν αρχίσει τα έργα για την τοποθέτηση του μνημείου προσφύγων , του Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1928.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και κάποιους μήνες είχε συζητηθεί και αποφανθεί το στήσιμο του εν λόγω μνημείου.

Ο Γιώργος Καραγιάννης, αν και ξεκίνησε μέσα στην ανέχεια και στη φτώχεια της μεταπολεμικής και κατοχικής περιόδου, κατόρθωσε με την ταπεινότητα, την  ευστροφία και την εργατικότητά του να εδραιωθεί στο χώρο της Τέχνης. Να σημειωθεί δε, το βασικότερο ότι ήταν ο ιδρυτής των περίφημων σε όλους ΚΑΠΑ studios, στα Σπάτα.

Μέσα από εν λόγω studios, αυτή τη στιγμή «φιλοξενούνται» μεγάλες  τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημίσεις, σίριαλ και πολλά ακόμη καθώς πρόκειται για έναν χώρο τεχνολογικά άρτιο και καθ’ όλα σύγχρονο, στα πρότυπα των αμερικανικών studios, ενώ πιθανολογείται ότι είναι ένα απ’ τα καλύτερα studios της Ευρώπης.

Το μνημείο θα τοποθετηθεί στο μεσαίο διάζωμα της πλατείας Φιλικών, κατόπιν χρηματοδότησης του ιδίου του κ Καραγιάννη αλλά και αρωγής του Δήμου Τρίπολης. Να σημειωθεί δε, ότι ο Γεώργιος Καραγιάννης, ήταν εκείνος ο οποίος με τη χρηματική του αυτενέργεια, ανέπλασε το κάτω διάζωμα της πλατείας Φιλικών, αφού τοποθετήθηκαν νέες πλάκες.

Το κομψοτέχνημα, ανέλαβε να το δημιουργήσει ο Δημήτρης Κούρος, ζωγράφος, αγιογράφος και γλύπτης, γεννημένος το 1957 στην Τρίπολη. Ένα ακόμη εξαιρετικό ταλέντο που έχει να αναδείξει η Τρίπολη και που με τη σειρά του συμβάλλει στον Πολιτισμό της πόλης μας και όχι μόνο.

Βάσει πληροφοριών του εργολάβου, που έχει αναλάβει το έργο, κύριου Ιωάννη Σιαβελή, ενημερωθήκαμε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχει τοποθετηθεί το μνημείο. Τον ευχαριστούμε επίσης και για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε, καθώς όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, υπάρχουν τα προσχέδια του μνημείου, μαζί με τον δημιουργό τους κ Κούρο. 


8 Σχόλια

ελπίζουμε να μην είναι κάτι αόριστο της μοντέρνας τέχνης ... αλλά ένα έργο άξιο της μνήμης των Ελλήνων που έσφαξε ο Κεμάλ με την βοήθεια του Λένιν!

Η Ελληνική Κυβέρνηση τότε ολιγώρησε για την μεταφορά των προσφύγων ,φοβούμενη την μόλυνση της Ελλάδος από τους<<κομμουνιστάς>>πρόσφυγες του Πόντου!

Ο Σμυρνιώτης είναι ο δήμαρχος των έργων και το αποδεικνύει άλλη μια φορά. Δέχτηκε αμέσως την πρόταση του Κου Καραγιάννη που περίμενε χρόνια μια απάντηση και με χρήματα του δήμου τελειώνει και η υπόλοιπη διαμόρφωση της πλατείας, για να τοποθετηθεί το άγαλμα που θα κάνει δωρεά ο Κος Καραγιάννης.

@Anonymous (χωρίς επαλήθευση) Κυρ, 22 Ιουν 2014 - 14:41 Τί να το κάνεις ρε μεγάλε, που έβαλε τα χέρια του κι έβγαλε τα μάτια του στις εκλογές...Μόνος του επέλεξε, από δήμαρχος των έργων, να είναι τώρα επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας...Μέγα λάθος στον προγραμματισμό...Τον έφαγαν οι σύμβουλοι που είχε γύρω του (ο νοών νοείτω)...Όλοι το έλεγαν, αλλά αυτός δεν άκουγε...Και για να μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα, αυτόν ψήφισα στις εκλογές...όσες προτάσεις κι αν δεχτεί πλέον, όσα έργα κι αν υπογράψει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει...Ο γέγραπται, γέγραπται...

Χάου ματς

Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια θα φτιαχτεί και αυτή η πλατεία.

ποιοι κομμουνιστές πρόσφυγες ... οι μισοί τουρκόφωνοι πόντιοι στήριξαν τους εθνικιστές αντάρτες και οι άλλοι μισοί τον Πλαστήρα