Σε δικιμαστική λειτουργία η πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίδοσης ποινικών εγγράφων

Σε δικιμαστική λειτουργία η πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίδοσης ποινικών εγγράφων

Φεβρουάριος 09, 2024 - 13:40
0 σχόλια

Εντός του τρέχοντος μηνός θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας για την επίδοση ποινικών εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα, στον ενδιαφερόμενο διάδικο ή μάρτυρα, μέσω της ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η λειτουργία της πλατφόρμας, θα ξεκινήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και όπως ενημερώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, στόχος είναι “άμεσα να επεκταθεί στις λοιπές Εισαγγελίες της χώρας”.

Σε πρώτη φάση  η πλατφόρμα θα είναι σε θέση να εκτελέσει τρεις τύπους επιδόσεων:

1. Ποινικές διαταγές

2. Αποφάσεις Λιπομαρτύρων και

3. Κλήσεις Μαρτύρων

Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η επίδοση των συγκεκριμένων εγγράφων στους πολίτες μέσω της θυρίδας τους χωρίς τη μεσολάβηση των αστυνομικών αρχών, ώστε να απεμπλακεί έτσι προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων από την εν λόγω διαδικασία.

Δύο τρόποι εισαγωγής των εγγράφων προς επίδοση στην πλατφόρμα:

Η αυτοματοποιημένη δημιουργία και διαβίβαση του εγγράφου, τα στοιχεία του οποίου θα αποστέλλονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥΠΠ) μέσω διεπαφής (API) προς την πλατφόρμα.

Χειροκίνητη δημιουργία επίδοσης μέσω της πλατφόρμας από τις λοιπές εισαγγελίες που δεν θα έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΔΥΠΠ, συμπληρώνοντας τα στοιχεία ειδικής φόρμας. Η πλατφόρμα θα προχωρά σε απόθεση του εγγράφου στη θυρίδα του πολίτη. Ο πολίτης θα ενημερώνεται για την ποινική επίδοση μέσω SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την ψηφιακή επίδοση δικογράφων της ποινικής και της πολιτικής δίκης, διαβιβάστηκε στη Βουλή.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.