ΣΑΟΟ " Να απολαύσουμε την ομορφιά του βουνού και του δάσους"

ΣΑΟΟ " Να απολαύσουμε την ομορφιά του βουνού και του δάσους"

Ιούνιος 03, 2011 - 12:58

 Η 5η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος είναι μία θεσπισμένη ημερομηνία, που επισημαίνει τη ζωτική ανάγκη της ανθρωπότητας να διασωθεί η γη, το κοινό μας σπίτι. Ο υπερπληθυσμός, η υπερκατανάλωση, η  άγρια αρπαγή του φυσικού πλούτου, η αφροσύνη και η απώλεια του  μέτρου, ο πόλεμος, η φτώχεια και  πλήθος άλλων παραγόντων, καθιστούν  δύσκολο το στοίχημα της σωτηρίας της γης.

      Η γνώση, η συνειδητοποίηση και  η δράση συνιστούν ένα μέρος της λύσης. Όλοι εμείς από όλο το Μωριά, που στις 5 Ιουνίου θα συναντηθούμε στο Μαίναλο ασφαλώς θα το διασκεδάσουμε, αλλά ταυτόχρονα θα κουβεντιάσουμε γι’ αυτά.

      Συναντιόμαστε στην αμόλυντη φύση του Μαινάλου στο  Οροπέδιο Ρούχοι όλοι μαζί, πεζοπόροι, ποδηλάτες, εκδρομείς.

      Να  απολαύσουμε την ομορφιά του  βουνού και του δάσους, που όσο  θα το φροντίζουμε εκείνο θα μας  εξυπηρετεί.

      Να  δηλώσουμε παρόντες σε εθελοντικές  δράσεις καθαριότητας, ανακύκλωσης, διάσωσης, πυροφύλαξης, αναδάσωσης, καθαρισμού και σηματοδότησης μονοπατιών.
Όλοι  εμείς οι πολίτες  κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας.

Η πολιτεία ας αναλάβει τις δικές της  ευθύνες.

ΚΥΡΙΑΚΗ  5  ΙΟΥΝΙΟΥ  2011

ΜΑΙΝΑΛΟΝ  ΟΡΟΠΕΔΙΟ  «ΡΟΥΧΟΙ»

Π Ρ Ο Γ Ρ Α  Μ Μ Α

8:30 π.μ. Συγκέντρωση στην Πλ. Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως (από κοινού μικροί – μεγάλοι, πεζοπόροι, ποδηλάτες, διασώστες, εκδρομείς. Φορτώνουμε τα ποδήλατα σε φορτηγό που θα τα φέρει στο Μαίναλο).

9:00 π.μ. Αναχώρηση πρωινών λεωφορείων για το Μαίναλον (Δρομολόγιο: Τρίπολη – Λεβίδι – Βυτίνα – Ρέμμα Αγ. Αικατερίνης – Οροπ. Ρούχοι. Η μεταφορά δωρεάν)

10:00 π.μ. Έναρξη εύκολης πεζοπορείας 1:30 περίπου ώρας από σηματοδοτημένο μονοπάτι και θαυμάσια ελατοδάση στην καρδιά του Μαινάλου.

11:30 – 12:00 π.μ. Άφιξη στο Οροπέδιο Ρούχοι όπου θα παίξουμε, θα κουβεντιάσουμε, θα τραγουδήσουμε, θ’ ακούσουμε μουσική, θα χορέψουμε.

12:00 μ.μ. Έναρξη 2 ποδηλατικών διαδρομών (εύκολη και μέτρια) διάρκειας μισής και μίας ώρας περίπου.

1:30 μ.μ. Συγκέντρωση όλων στους Ρούχους, ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Παιχνίδια – Χορός – Τραγούδι – Κολατσιό στην ύπαιθρο.

3 :00 μ.μ. περίπου.  Επιστροφή στην Τρίπολη

Παρατηρήσεις

1. Στις 11:00 π.μ. θα αναχωρήσει λεωφορείο  για το Μαίναλο από πλ. Αγ. Βασιλείου  της Τρίπολης (δωρεάν).

    Σας προτείνουμε αν είναι δυνατόν,  να μην επιβαρύνουμε το βουνό με Ι.Χ.

2. Έχουμε  μαζί μας το κολατσιό και  το νερό μας.

3. Τα λεωφορεία,  η μουσική και τα κεράσματα  είναι προσφορά διαφόρων φορέων.

4. Η μουσική  και τα όργανα χωρίς μεγαφωνικές  εγκαταστάσεις.

5. Δεν ανάβουμε  φωτιές. Δεν κόβουμε φυτά.

6. Σακούλες  για όλα τα σκουπίδια μας, οργανικά ή μη.

 

ΟΙ  ΘΕΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΣΑΟΟ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΛΙΜΝΗ  ΤΑΚΑ

    Η λίμνη Τάκα και η περιοχή της  είναι χαρακτηρισμένη ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.) με κωδικό GR 25200021.

    Παρά  το γεγονός της αλλοίωσης της  αρχικής της φυσιογνωμίας, του χαρακτήρα και της λειτουργίας της ως εποχικού υγρότοπου (λόγω του υπερυψωμένου ταμιευτήρα), παραμένει με το Μουστό, το Κοτύχι και τη Στυμφαλία πολύτιμο τοπίο και ενδιαίτημα της άγριας ζωής για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα αποτελεί δυνάμει οικοτουριστικό προορισμό και χώρο γνώσης, αναψυχής και αισθητικής αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

    Επομένως  είναι ζωτικής σημασίας, η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας  της λίμνης ταυτόχρονα ως ταμιευτήρα και ως περιοχή διατήρησης της  βιοποικιλότητας και της ήπιας αναψυχής. Αυτός ο στόχος είναι εφικτός μόνον με σαφώς καθορισμένη και εξασφαλισμένη ζώνη κατάκλισης, παραλίμνια ζώνης υποστήριξης, παρόχθιας βλάστησης, φύτευσης των πρανών και μέρους της στίψης του ταμιευτήρα και γενικώς με κάθε έργο και πρόνοια που αναβαθμίζει τη λειτουργία της λίμνης ως οικοτόπου και πόλου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

    Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν απαραίτητες  προϋποθέσεις στους περιβαλλοντικούς όρους που θα συνοδεύουν τη μελέτη και τα εξ αυτής αναγκαία έργα και  δράσεις, και επί πλέον απαιτείται:

    1. Να προσδιορίζεται με περιγραφή και αντίστοιχο χάρτη η περιοχή της Ε.Ζ.Δ. και η λειτουργία της, στην απόφαση έγκριση περιβαλλοντικών ορών (ΑΕΠΟ), οπού πρέπει με σαφήνεια να αναφέρονται οι επιπτώσεις των έργων και τα μέτρα που επιλύουν τα εξ’ αυτών προβλήματα.

    2. Η εντατικοποίηση των καλλιεργειών στο Μαντινειακό οροπέδιο, που θα προκύψει από την πρόσθετη άρδευση θα εμπλουτίζει μεν τους υδροφορείς, ωστόσο θα επιβαρύνει τα υπόγεια νερά με πρόσθετα λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Συνεπώς είναι αναγκαία η αλλαγή πολιτικής με στόχο την απεμπλοκή από τα βαριά χημικά και στροφή στη Βιολογική γεωργία.

    3. Η λειτουργία ενός μόνιμα κατακλιζόμενου υγρότοπου ποικίλου βάθους στην περίμετρο του ταμιευτήρα, αλλά και μιας ελάχιστης αναγκαίας στάθμης εντός αυτούς για λόγους οικολογίας, αισθητικής, μικροκλίματος και πυρόσβεσης, είναι εκ των ουκ άνευ έναντι της υπεράντλησης για μονομερώς καλλιεργητικούς σκοπούς.

    4. Το ίδιο ισχύει και για την ανάγκη εμπλουτισμού, των γειτονικών υδοφορέων, που τροφοδοτούνται από τις καταβόθρες με υπερχείλιση σε φάσεις πλημμυρών.

    5. Σε κάθε περίπτωση όλες οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις πρέπει να διατυπωθούν με σαφήνεια στη μελέτη, στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στα τεύχη δημοπράτησης, στην εργολαβική σύμβαση και στις υποχρεώσεις του φορέα λειτουργίας και διαχείρισης του έργου.
                                             ΣΑΟΟ

    Σύλλογος  Αρκάδων Ορειβατών - Οικολόγων

Ειδήσεις: