Σαν σήμερα, 2 Απριλίου 1986: Τρομοκρατικό χτύπημα σε πτήση της TWA πάνω από το Άργος

Σαν σήμερα, 2 Απριλίου 1986: Τρομοκρατικό χτύπημα σε πτήση της TWA πάνω από το Άργος

Απρίλιος 02, 2024 - 12:29
0 σχόλια

Ένα από τα πλέον δραματικά αεροπορικά συμβάντα στη χώρα μας συνέβη σαν σήμερα, 2 Απριλίου, το έτος 1986, όταν βόμβα τρομοκρατών εξερράγη στην πτήση 840, Λος Άντζελες – Ρώμη – Αθήνα της ΤWA, τη στιγμή που το Boeing 727 πετούσε πάνω από το Άργος και προσέγγιζε το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα.

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 3ης Απρίλιου 1986, από όπου και η φωτογραφία:

«Θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες και ασφαλώς δεν θα είχε σωθεί κανένας από τους επιβάτες του “Μπόινγκ 727” της TWA, αν η βόμβα είχε εκραγεί ένα τέταρτο της ώρας νωρίτερα, όταν το αεροπλάνο πετούσε σε ύψος μεγαλύτερο από 20.000 πόδια (6.500 μ. περίπου)

»Απόμεναν, όμως, είκοσι λεπτά για να προσγειωθεί το “Μπόινγκ 727” στο αεροδρόμιο Ελληνικού και ο κυβερνήτης ύστερα από εντολή του πύργου ελέγχου είχε κατεβάσει το αεροπλάνο στα 11.000 πόδια (3.500 μ. περίπου).

»Τότε ακριβώς έγινε η έκρηξη της βόμβας. Το αεροπλάνο πετούσε είκοσι μίλια βορειοδυτικά του Διδύμου, πάνω από το παλιό αεροδρόμιο του Άργους. Η βόμβα ήταν σε χειραποσκευή, που ήταν τοποθετημένη κάτω από [το] κάθισμα “10F”, στη μέση περίπου της ατράκτου, λίγο μπροστά από τη δεξιά πτέρυγα.

»Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερις επιβάτες – ανάμεσα σ’ αυτούς ένα βρέφος- και τραυματίσθηκαν άλλοι εννιά. Εξάλλου, από την έκρηξη δημιουργήθηκε στη δεξιά πλευρά της ατράκτου μία τρύπα διαστάσεων ενάμιση επί ένα μέτρο από την οποία έπεσαν στο κενό οι τέσσερις επιβάτες που βρήκαν τον θάνατο.

»Τα πτώματά τους, ακρωτηριασμένα και φρικτά παραμορφωμένα βρέθηκαν κοντά στο διάδρομο του παλιού αεροδρομίου, δύο χιλιόμετρα έξω από το Άργος.

(…)

»Η έκρηξη έγινε στην περιοχή Άκοβα (ή Λειβαδιώτικα) κοντά στο χωριό Καρυές, 4 χιλιόμετρα έξω από το Άργος. Λίγα λεπτά αργότερα ανακάλυψαν τρία από τα πτώματα που εκτοξεύτηκαν από το αεροπλάνο και έπεσαν δίπλα στα σπίτια τους από ύψος 3,5 περίπου χιλιομέτρων.

»Της Μαριάν Στύλιαν (ή Μαρία Στυλιανοπούλου), της μικρής κορούλας της (μόλις 6 μηνών ) και του Κολομβιανού Αλμπέρτο Οσπίνα (σ.σ. τελωνιακός, κάτοικος ΗΠΑ). Χρειάστηκαν εκτεταμένες έρευνες τεσσάρων ωρών για να ανακαλυφθεί και το πτώμα της Δήμητρας Στυλιανοπούλου, 53 ετών, μητέρας της Μαρίας.

»Τα πτώματα των τριών Ελληνίδων είχαν ελάχιστα τραύματα από την έκρηξη σε αντίθεση με αυτό του Κολομβιανού που ήταν φρικτά διαμελισμένο και μέλη του βρέθηκαν σε απόσταση χιλιομέτρων.

(…)

Δείτε ΕΔΩ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.