Ψηφιακή αναδημιουργία του Ιερού της «Αφροδίτης Ερικύνης» στη Βορειοδυτική Αρκαδία (video)

Ψηφιακή αναδημιουργία του Ιερού της «Αφροδίτης Ερικύνης» στη Βορειοδυτική Αρκαδία (video)

Ιούλιος 24, 2013 - 16:44
1 σχόλια

Αφροδίτη Ερυκίνη ονομάζεται ο αρχαίος λατρευτικός χώρος που βρίσκεται στα όρια της κοινότητας Κοντοβάζαινας του δήμου Γορτυνίας και της κοινότητας Δεχουνίου του δήμου Καλαβρύτων στο Αφροδίσιο Όρος και σε υψόμετρο 1150 μ. περίπου. Πρόκειται για ένα μνημείο της ευρύτερης περιοχής που όμως λόγω της γεωγραφικής του θέσης δεν έχει αξιοποιηθεί και δεν έχει ανασκαφεί πλήρως.

Το Ιερό αποτελείται από δύο μέρη το Ανατολικό συγκρότημα και το Βορειοδυτικό. Το πρώτο αποτελείται από τρεις χώρους -- οικήματα, εξού και η ονομασία του Τριπλούν Οίκημα, που χρησιμοποιούνταν ως εργαστήρια και κοιτώνες. Το δεύτερο απότελείται από το Τέμενος με τον πυραμιδοειδή πώρινο θησαυρό και το «Τελεστήριο» όπου πραγματοποιούνταν η λατρεία της Θεάς και περιβάλλεται από ένα τείχος. Από το σύνολο των κτιρίων σώζονται κυρίως λείψανα των θεμελιώσεων τους, μέρος του θησαυρού και τμήματα της τοιχοποιίας του «Τελεστηρίου» και κάποιων κτιρίων του Τριπλούν Οικήματος. Στο βίντεο αυτό πραγματοποιείται μια φωτορεαλιστική απεικόνιση της αρχιτεκτονικής του Ιερού με τη χρήση των προγραμμάτων AutoCad, 3Ds Max και Lumion. Τα κτίρια που αναδημιουργήθηκαν στην παρελθοντική τους κατάσταση είναι το Κεντρικό Οίκημα του ανατολικόύ συγκροτήματος και το «Τελεστήριο» όπως επίσης ο πυραμιδοειδής πώρινος θησαυρός και το τείχος. Τα υπόλοιπα μέλη παρουσιάζονται σε επίπεδο θεμελίωσης.

Αρωγοί στη δημιουργία αυτής της πτυχιακής εργασίας ήταν ο Γεώργιος Εξαρχάκος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά (στο κομμάτι της ψηφιακής αναδημιουργίας) και ο Ιωάννης Πίκουλας καθηγητής του τμήματος Ιστορίας, Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Βόλου (στο κομμάτι της έρευνας).

Πτυχιακή εργασία του Θεοδωρόπουλου Π. Παναγιώτη

Video: 

youtube://v/a73SZxyZU7E


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ΕΥΓΕ!!! ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ!!!