Προγραμματική Σύμβαση Δ.Γορτυνίας- Περιφέρειας για το έργο ύδρευσης από πηγή Σαβάλα

Προγραμματική Σύμβαση Δ.Γορτυνίας- Περιφέρειας για το έργο ύδρευσης από πηγή Σαβάλα

Ιούνιος 06, 2013 - 14:35

Η Περιφέρεια λόγω διαχειριστικής επάρκειας είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου κόστους 4.934.339,80 ευρώ. Το έργο της αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από πηγή Σαβάλα θα εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό κατοίκων του δήμου Γορτυνίας και του δήμου Μεγαλόπολης και περιλαμβάνει τρία υποέργα.

Η εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας για την σκοπιμότητα υπογραφής της σύμβασης

Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου δια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου (Φορέας Υλοποίησης) σε Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Γορτυνίας, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22, παρ. 3 του Ν. 3614/2007 για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΠΗΓΗ ΣΑΒΑΛΑ».

«Ο Δήμος Γορτυνίας έχει τη δυνατότητα να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης, στην με αριθ. πρωτ. 2469/31-5-2010 Ανοιχτή Πρόσκληση (με κωδικό 20) της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 08: «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου», Κωδικός Προτεραιότητας 45 «Διαχείριση και διανομή ύδατος (πόσιμου νερού)», του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιόνιων Νήσων 2007-2013, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, του έργου με τίτλο: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΠΗΓΗ ΣΑΒΑΛΑ» και συνολικό προϋπολογισμό 4.934.339,80€ (συμπεριλαμβανομένων των Γ.Ε. & Ο.Ε., των απροβλέπτων, των απολογιστικών, της αναθεώρησης και του Φ.Π.Α.),

Το έργο αφορά την κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου για την εξυπηρέτηση του μόνιμου και του εποχιακού πληθυσμού των Τ.Κ. Ελληνικού, Σύρνα, Ψάρι, Παλαμάρι, Παύλια, Ανω Καλυβάκια (του πρώην Δ. Τρικολώνων), Καλύβια, Μαυριά, Ζώνη, Καρβουνάρι (του πρώην Δ. Γόρτυνος), Λυκόχια, Βάγγου, Καράτουλα, Τρίλοφος, Παλιομοίρι (του Δ. Μεγαλόπολης).
Στο πρώτο τμήμα του έργου το νερό της πηγής Σαβαλά μεταφέρεται στην προτεινόμενη νέα δεξαμενή για το συνολικό έργο. Η νέα αυτή δεξαμενή χωροθετείται ανατολικά του Ελληνικού σε ευθεία απόσταση περί το 1,5 Km από αυτό. Το νερό οδηγείται από την πηγή στην δεξαμενή με αγωγό Φ200, συνολικού μήκους 6.775 m. Ο αγωγός στην διαδρομή του προβλέπεται να διακλαδίζεται και προς την υφιστάμενη δεξαμενή Ελληνικού.
Στο τμήμα αυτό του έργου εντάσσεται επίσης και η μεταφορά του νερού της πηγής ‘’Ελληνικού’’ στην υφιστάμενη δεξαμενή του Ελληνικού.
Η προτεινόμενη νέα δεξαμενή του έργου προβλέπεται ωφέλιμης χωρητικότητας 400m3, διθάλαμη από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Στην συνέχεια και μετά την νέα δεξαμενή ξεκινά ο βασικός τροφοδοτικός αγωγός προς τους λοιπούς οικισμούς (εκτός Ελληνικού) του οποίου η πρώτη βασική διακλάδωση είναι ο κόμβος Α. Μετά τον κόμβο Α, ο ανατολικός κλάδος του τροφοδοτικού αγωγού φθάνει μέχρι την τοπική δεξαμενή της Σύρνας.

Το δεύτερο τμήμα χωρίζεται σε διάφορα υποτμήματα. Συγκεκριμένα, οι οικισμοί ομαδοποιούνται σε 3 ομάδες, τον δυτικό, κεντρικό και ανατολικό κλάδο.
Όπως αναφέρθηκε, μετά την νέα κεντρική δεξαμενή (Κ3), το νερό καταλήγει στην πρώτη βασική διασταύρωση (κόμβος Α).
Ο δυτικός κλάδος της διασταύρωσης του κόμβου Α τροφοδοτεί τους οικισμούς Καλύβια, Καλυβάκια και Καρβουνάρι.
Ο κεντρικός - ανατολικός κλάδος μετά τον κόμβο Α και την τροφοδοσία του οικισμού Σύρνα (1ο τμήμα), τροφοδοτεί στην συνέχεια τους οικισμούς Ψάρι, Παλαμάρι και καταλήγει στον κόμβο C. Στον κόμβο C ο αγωγός διακλαδίζεται προς Νότο, όπου τροφοδοτεί τους οικισμούς Βοδινό και Ζώνη και προς Ανατολή, όπου τροφοδοτεί τους οικισμούς Παύλια και Παλαιομοίρι, μέχρι τον κόμβο Ε. Στην συνέχεια με τοπικές διακλαδώσεις ολοκληρώνεται η τροφοδότηση των λοιπών ανατολικών οικισμών δηλ. Λυκόχια, Τρίλοφο, Καράτουλας και Βάγγος.
Αρχικά θα υποβληθεί φάκελος υποψηφιότητας για ένταξη του πρώτου τμήματος του έργου για χρηματοδότηση στην με αρ. πρωτ. 2469/31-5-2010 Ανοιχτή Πρόσκληση (με κωδικό 20) της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το πρώτο τμήμα του έργου υλοποιείται στο σύνολό του εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γορτυνίας.

Το έργο αποτελείται από 3 υποέργα:
Υποέργο 1: «Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης από Πηγή Σαβαλά», προϋπολογισμού 4.834.339,80 €
Υποέργο 2: «Αρχαιολογική παρακολούθηση από την ΛΘ΄ ΕΠΚΑ», προϋπολογισμού 50.000,00 €
Υποέργο 3:  «Εργασίες Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ)», προϋπολογισμού 50.000,00 €

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 του Ν. 3614/2007, κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 απαιτείται η επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας των φορέων υλοποίησης (Δικαιούχων) συγχρηματοδοτούμενων έργων πριν από την ανάληψη της ευθύνης εκτέλεσης έργων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που τίθεται για την αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση και διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Δεδομένου ότι ο Κύριος του Έργου διαθέτει διαχειριστική επάρκεια ως δικαιούχου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου Έργου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, αλλά λόγω της φύσης του έργου, συμβάλλεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου δια της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως Φορέα Υλοποίησης, ο οποίος διαθέτει επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειάς του για έργα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, που περιλαμβάνει επιβεβαίωση τύπου / κατηγορίας Α’, που απαιτείται για την υλοποίηση του Έργου, και τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 παρ. 3 του Ν. 3614/2007, στη σύναψη της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης, με την οποία προσδιορίζουν το γενικό πλαίσιο και τους ειδικούς όρους για την εκτέλεση του αντικειμένου της..