Πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας με αντικείμενο το κάπνισμα στα σχολεία της Αρκαδίας (vid)

Πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας με αντικείμενο το κάπνισμα στα σχολεία της Αρκαδίας (vid)

Απρίλιος 06, 2017 - 13:38
0 σχόλια

Η έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία περιλαμβάνει και την πρόληψη,  αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Υγειονομικού Συστήματος μιας χώρας, του οποίου είναι κεντρικός μοχλός και επίκεντρο στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας πραγματοποιούν δράσεις  και υλοποιούν  προγράμματα  πρόληψης στοχευμένα για το κάπνισμα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι στη χώρα μας πλήττονται τόσο από τον καπνό των άλλων όσο και από την παρουσία μοντέλων ενηλίκων με καπνιστική συμπεριφορά, γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις πρόληψης κρίνοντα απαραίτητες.

Η προαγωγή της υγείας είναι ένα από τα νεότερα « κινήματα» της Δημόσιας Υγείας και προέκυψε από τη διαπίστωση ότι τα μεγάλα προβλήματα υγείας του πληθυσμού δεν λύνονται μόνο με την ιατρική φροντίδα, αλλά απαιτείται γενικότερη κοινωνική προσπάθεια.

Οι έφηβοι είναι  ιδιαίτερα ευάλωτοι στις  ανεπιθύμητες επιδράσεις της χρήσης ουσιών, λόγω του μεταβατικού χαρακτήρα και της ρευστότητας  των συναισθημάτων τους, του αμυντικού μηχανισμού  τους, αλλά και της προσωπικότητάς τους στο  σύνολό της, στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους. 

Η καπνιστική συμπεριφορά τυπικά  εδραιώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς οι περισσότεροι ενήλικοι καπνιστές κάπνισαν το  πρώτο τους τσιγάρο ή είχαν εθιστεί στη νικοτίνη ήδη έως την ηλικία των 18 ετών. 

Σύμφωνα με έρευνες, η πρώτη  επαφή με το τσιγάρο φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει από την ηλικία των 12-13 ετών, καθώς το 28,4 % των μαθητών έχει ήδη καπνίσει, έστω και μία φορά στη ζωή του, σε αυτή την ηλικία.

Η πληροφόρηση συμβάλλει καθοριστικά στο να κάνουν τα άτομα σωστές επιλογές και να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες να έχουν, δηλαδή, ενεργητική συμμετοχή η οποία θα δηλώνει υπευθυνότητα απέναντι στο εαυτό τους αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πετρόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Αθλητισμού – Πολιτισμού Βασίλειου Σιδέρη και του διευθυντή Δημόσιας Υγείας  Περιφέρειας Πελοποννήσου  και ιατρού  Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ Βασίλη Διαμαντόπουλου.
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Δράσεις για την πρόληψη και την προαγωγή υγείας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.