«Πονοκέφαλο» στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης έφεραν οι δασικοί χάρτες

«Πονοκέφαλο» στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης έφεραν οι δασικοί χάρτες

Φεβρουάριος 22, 2017 - 18:55
0 σχόλια

Όπου πίπτει... κυβερνητική ασάφεια, ακολουθούν ατέρμονες συζητήσεις επί συζητήσεων. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε όλους τους εμπλεκομένους, πολίτες και φορείς.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου. Τον λόγο έλαβε στην αρχή ο κ. Λύρας, από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μια ομάδα εργασίας, προκειμένου να διορθώσει τα πολλά κακώς κείμενα των δασικών χαρτών. «Πρώτα από όλα, είναι μικρό το διάστημα των δύο μηνών για την υποβολή ενστάσεων, επομένως θα δοθεί περισσότερος χρόνος. Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων και, σύμφωνα με τον Νόμο, η αρμοδιότητα για όλες τις εργασίες ανήκει στη Διεύθυνση Δασών Αρκαδίας», ανέφερε ο κ. Λύρας.

Παράλληλα, είπε ότι ο κ. Κακλαμάνος επικοινώνησε με τον κατ' εξοχήν αρμόδιο κ. Πολίτη, προϊστάμενο Διεύθυνσης Δασών Αρκαδίας, ο οποίος θα προσέλθει να ενημερώσει το Σώμα. Και συμπλήρωσε ότι το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος έχει συντάξει ένα κείμενο με βάση τα όσα ισχύουν.

Ο κ. Τζιούμης, λαμβάνοντας τον λόγο, υπογράμμισε ότι η προφορική ενημέρωση δεν λέει τίποτα, ότι τα λάθη είναι πολλά, και πρότεινε στο Σώμα το θέμα να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση, ώστε να μην γίνονται κουβέντες στον βρόντο.

Ο κ. Γιάννης Λάζαρης έθεσε δύο θέματα: Πρώτον, είπε ότι η ένσταση δεν είναι μόνο το χρηματικό ποσό, που είναι μεγάλο, αλλά ότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων δεν γνωρίζει να στείλει ηλεκτρονικά την ένσταση και επίσης, υπάρχει ζήτημα με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται. «Δεν είναι εύκολο για αυτούς να διατυπώσουν αντιρρήσεις, διότι είναι πολύ δύσκολη η χρήση. Ο Δήμος πρέπει να ζητήσει σίγουρα ένα περιθώριο χρόνου και να δούμε αν μπορεί να φτιάξει ένα γραφείο, προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες για τη διατύπωση των ενστάσεων».

Ο κ. Παυλής απάντησε ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου εξυπηρετούν όποιον έχει ανάγκη.

Στη συνέχεια, ο κ. Λάζαρης είπε ότι ανεξάρτητα από τις μετατροπές, είναι πάρα πολύ δύσκολο να υποβάλει κάποιος ένσταση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και, τρίτον, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία έναν τρόπο είσπραξης εσόδων για το κράτος. «Το ύψος του ποσού είναι πολύ μεγάλο. Παρατηρώ ότι στη Μεσσηνία, πολλές εκτάσεις που ήταν δασικές και τώρα είναι καλλιεργήσιμες, θα χάσουν τις επιδοτήσεις. Η Αρκαδία λειτουργεί ανάποδα. Αδικούνται οι κτηνοτρόφοι».

Ο κ. Νικολάου κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι οι δασικοί χάρτες είναι προαπαιτούμενο του μνημονίου και σκοπό δεν έχουν την προστασία της φύσης αλλά την προστασία της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. «Μέσα στα δάση φυτρώνουν βίλες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Η γη είναι κοινωνικό αγαθό».

Δεν τους έπιασε ο πόνος για το περιβάλλον. Ο λαός πληρώνει τα πάντα. Μην το βλέπετε τεχνοκρατικά, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο πόσα θα πληρώσουμε, αλλά στο ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε.

Ο κ. Σμυρνιώτης έφερε στο ΔΣ μια ανακοίνωση των Μηχανικών, που, όπως είπε, καλύπτει ακόμα και τη σύνταξη ενός ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου. «Έχει υποβληθεί έκθεση ακυρώσεως στο ΣτΕ από το ΓΕΩ-ΤΕΕ, που θα εκδικαστεί πολύ σύντομα. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος παράβολο για να αποδείξει το προφανές, ότι δηλαδή πενήντα χρόνια του ανήκει ένα κομμάτι γης».

Ο κ. Μανιάτης από την Αραχαμίτα έλαβε τον λόγο και, απευθυνόμενος στον κ. Λύρα, ρώτησε αν αφήνουν οι δασικοί χάρτες περιθώριο για βοσκήσιμες γαίες στο Βαλτέτσι και στην Αραχαμίτα. «Πού θα βοσκήσουμε τα ζώα μας; Τα ζώα καθάριζαν τον τόπο και δεν κινδύνευε το δάσος από πυρκαγιές. Τώρα που δεν υπάρχουν ζώα και οι άνθρωποι έχουν φύγει και ο τόπος δεν καθαρίζεται, τώρα κινδυνεύει το δάσος».

Ο κ. Παυλής πρότεινε να γίνει ένα ψήφισμα, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Το βέβαιον είναι ότι πολίτες και Δήμοι παρακολουθούν αμήχανοι ακόμα ένα κυβερνητικό σχέδιο που δεν... καταστρώθηκε σωστά, καθώς δίνει ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους πολίτες για να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα το αρμόδιο υπουργείο και η ομάδα εργασίας θα επιληφθούν. Πάντως, πολιτική με ομάδες εργασίας κατόπιν εορτής δεν γίνεται, όπως αποδείχθηκε και με την περίπτωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών...

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.