Πολλά ακίνητα αναζητούν ακόμη ιδιοκτήτη σε Παράλιο Άστρος και Άστρος

Πολλά ακίνητα αναζητούν ακόμη ιδιοκτήτη σε Παράλιο Άστρος και Άστρος

Σεπτέμβριος 09, 2015 - 12:37
0 σχόλια

Εντός των ημερών, λήγει η προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο για το Άστρος

Η προθεσμία για τη δήλωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο των ιδιοκτησιών στο Άστρος και στο Παράλιο Άστρος λήγει και οι πολίτες οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί είτε δεν είχαν σπεύσει να δηλώσουν τα ακίνητά τους τρέχουν την τελευταία στιγμή, διότι σε διαφορετική περίπτωση, το ακίνητο ή το ποσοστό που κάποιος ιδιώτης κατέχει σε ένα ακίνητο, περνά αυτομάτως στο Ελληνικό Δημόσιο. Και, σύμφωνα με τον νόμο, ο ιδιοκτήτης που θα εμφανιστεί αργότερα να διεκδικήσει την περιουσία του, ύστερα από δικαστικό αγώνα θα λάβει κάποια αποζημίωση, αλλά όχι το ίδιο το ακίνητο ή το ποσοστό που θα έχει χάσει μη δηλώνοντάς το.

Το Arcadia Portal επικοινώνησε με το Υποθηκοφυλακείο του Άστρους, το οποίο πολύ πρόθυμα έδωσε λεπτομέρειες ως προς τη διαδικασία και το πώς αυτή εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν τελευταία στιγμή, προκειμένου να πληροφορηθούν το ακριβές ποσοστό συνιδιοκτησίας που έχουν σε κάποιο ακίνητο, προκειμένου να το δηλώσουν, ενώ αδέσποτες έχουν μείνει ακόμα αρκετές ιδιοκτησίες που ανήκουν σε έναν μόνο ιδιώτη. Η κίνηση έχει αυξηθεί κατά τους τελευταίους μήνες, αφού παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς κάτι τέτοιο, όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος, απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.

Έτσι, η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να δηλώσουν τα ακίνητά τους είναι για το Παράλιο Άστρος η 28η Οκτωβρίου, ενώ για το Άστρος η 13η Σεπτεμβρίου 2015.

Πιο αναλυτικά, μέχρι στιγμής 1.290 ιδιοκτησίες είχαν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στην περιοχή του Άστρους και περίπου 700 συνιδιοκτησίες, από τις οποίες, μετά τις διορθώσεις, οι 900 παραμένουν αγνώστου, ενώ οι 300 αποτελούν συγκυριότητες που ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Στο Παράλιο Άστρος, 175 ήταν αγνώστου ιδιοκτησίας και 67 αποτελούν συγκυριότητες, και μετά τις διορθώσεις 124 παραμένουν αγνώστου ιδιοκτησίας και 43 αποτελούν συγκυριότητες που ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Για το Ξηροπήγαδο, 280 ήταν αγνώστου ιδιοκτήτη και 79 αποτελούν συγκυριότητες, ενώ μετά τις διορθώσεις έχουν απομείνει 237 και 70 αντίστοιχα που ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολλά ακίνητα κινδυνεύουν να μείνουν αδέσποτα και να περάσουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς είτε οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν να ενημερωθούν, είτε διότι αναζητούν τίτλους ιδιοκτησίας, προκειμένου να στηρίξουν τη δήλωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς δεν φαίνεται να δίδεται παράταση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Σημειωτέον, επίσης, ότι η προθεσμία για τους κατοίκους εξωτερικού είναι δύο χρόνια επιπλέον.

Συνολικά,  εφέτος σε όλη την Ελλάδα αναζητούνται 10.000 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αμελήσει να δηλώσουν τα ακίνητά τους ή το μερίδιο των ακινήτων που τους αναλογεί. Όπως υπολογίζουν στο στην ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ), από τις 203.000 ιδιοκτησίες που έχουν μείνει... αδέσποτες, οι 160.000 είναι ιδιοκτησίες του Δημοσίου, που, στο πλαίσιο των παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Άρα, 40.000 συνολικά είναι τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν κάνει δήλωση των ακινήτων τους και κινδυνεύουν να τις χάσουν.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.