Πεζοπορία από το Καταφύγιο του ΕΟΣ μέχρι την Κορυφή της Οστρακίνας (pics)

Πεζοπορία από το Καταφύγιο του ΕΟΣ μέχρι την Κορυφή της Οστρακίνας (pics)

Δεκέμβριος 10, 2023 - 10:00
0 σχόλια

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Βουνού που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου το ArcadiaPortal.gr σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε μια αγαπημένη και όχι δύσκολη πεζοπορική διαδρομή προς την κορυφή της Οστρακίνας.

Να αναφέρουμε ότι η ημέρα εορτασμού καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Το Μαίναλο είναι βουνό της Πελοποννήσου στον νομό Αρκαδίας με υψηλότερη κορυφή στα 1.981 μέτρα.

Περιβάλλεται, στα ανατολικά από τα όρη Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο και Αρτεμίσιο, βόρεια από τα Αροάνια και τον Ερύμανθο, δυτικά από την Μίνθη και το Λύκαιο και νότια από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα.

Οι ορειβάτες περπατούν αυτή διαδρομή με σκοπό να φτάσουν στην υψηλότερη κορφή της Αρκαδίας και να ζήσουν την μαγική θέα από τα 1.981 μέτρα.

H πρότασή μας περιλαμβάνει ένα Σαββατοκύριακο με διαμονή στο Καταφύγιο Μαινάλου «Πάνος Αλεξόπουλος».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνει ο ΕΟΣ Τρίπολης το ορειβατικό καταφύγιο του Μαινάλου «Πάνος Αλεξόπουλος» βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1.600 μέτρα, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (Προφήτης Ηλίας 1981 μ.). Ανήκει στον Ε.Ο.Σ. Τρίπολης και απέχει 162 χλμ. από την Αθήνα, 120 χλμ. από την Καλαμάτα, 90 χλμ. από τη Σπάρτη και το Ναύπλιο και μόλις 30 χλμ από την Τρίπολη. Βρίσκεται στο δημοτικό διαμερισμα του Δήμου Λεβιδίου και απέχει από το χωριό Κάψια 12 χλμ, από το Λεβίδι 16 χλμ, από τη Βυτίνα 12 χλμ και τη Δημητσάνα 30 χλμ.

Η προσέγγιση στην περιοχή του καταφυγίου γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι από το χωριό Άνω Καρδαρα και ο δεύτερος από τη Βυτίνα. Αυτοί οι δύο επαρχιακοί δρόμοι είναι εκπληκτικής ομορφιάς μέσα από κατάφυτα έλατα και καταλήγουν στο οροπέδιο της Οστρακίνας, στο οποίο βρίσκεται το καταφύγιο καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο. Αυτή η περιοχή είναι ένας αρκετά δελεαστικός προορισμός για ημερήσια και όχι μόνο απόδραση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ορειβατικό καταφύγιο Μαινάλου «Πάνος Αλεξόπουλος» διαχειρίζεται ο ορειβάτης και μέλος του ΕΟΣ Τρίπολης, Άρης Γιαννούκος, και μπορεί να σας προσφέρει μία άψογη φιλοξενία. Στο καταφύγιο θα βρείτε ζεστά ροφήματα και φαγητό, για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε μακριά από το άγχος και την καθημερινή ρουτίνα. Ο κ. Γιαννούκος ως ορειβάτης γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και θα σας δώσει πληροφορίες για μονοπάτια και θα προσφέρει και πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί. Δείτε εδώ στοιχεία επικοινωνίας με το Καταφύγιο Μαινάλου.

Λίγα λόγια για την διαδρομή:

Η διαδρομή από το ορειβατικό Καταφύγιο του Μαινάλου «Πάνος Αλεξόπουλος» (1.600μ υψόμετρο) μέχρι την κορυφή Οστρακίνα και πίσω συνολικά διήρκησε περίπου 2 ώρες.

Η απόσταση που πρέπει να διανύσετε αν επιλέξετε να κάνετε την διαδρομή από το καταφύγιο του Μαινάλου ως την κορυφή της Οστρακίνας είναι 2,70 χιλιόμετρα και είναι μέτριας δυσκολίας. Η υψομετρική ανάβαση είναι περίπου 400μ.

Δείτε τις εικόνες του άρθρου από την πανέμορφη διαδρομή και την μαγική θέα του Μαινάλου, και στο τέλος ένα σύντομο βίντεο από την υψηλότερη κορφή της Αρκαδίας!


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.