Πεθαίνουν για να αγγίξουν το όνειρο στο Έβερεστ

Πεθαίνουν για να αγγίξουν το όνειρο στο Έβερεστ

Μάιος 29, 2019 - 11:15
0 σχόλια

Η κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ, αν δεχτούμε ότι κατακτά κάποιος ένα κομμάτι γης μόνο και μόνο επειδή βάζει το πόδι του εκεί, έχει προβληματίσει τη διεθνή κοινότητα, καθώς αυξάνονται οι νεκροί ανάμεσα στους επίδοξους ορειβάτες που τολμούν το αδιανόητο, δηλαδή να βρεθούν στο υψηλότερο μέρος του πλανήτη.

Μέχρι στιγμής, μέσα σε δέκα ημέρες, έντεκα ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ζήσουν το όνειρο της ζωής τους.

Αξίζει;

Ο Elia Saikaly, Καναδός κινηματογραφιστής, δημοσίευσε μια σοκαριστική εικόνα ως προειδοποίηση σε όλους όσοι σχεδιάζουν να «κατακτήσουν» την υψηλότερη βουνοκορφή του κόσμου. Περίπου 60 ορειβάτες ανεβαίνουν αργά προς την κορυφή, ενώ δίπλα τους κείται άψυχο το σώμα ενός ανθρώπου.

Στη μακροσκελή λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο Καναδός γράφει, μεταξύ άλλων: «Είμαστε όλοι εδώ, κυνηγώντας το όνειρό μας και ακριβώς κάτω από τα πόδια μας κρέμεται ένα άψυχο κορμί. Αυτό έχει καταντήσει λοιπόν το Έβερεστ;».

«Η καρδιά μου ράγιζε για την οικογένεια και τους αγαπημένους του και ταυτόχρονα αναγνώριζα την αναγκαιότητα να συνεχίσω να προχωρώ. Σχεδόν 9.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να συνεχίσεις. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό; Τα άτομα; Οι εταιρίες; Η κυβέρνηση; Είναι μήπως καιρός να επιβληθούν νέοι κανόνες; Θα αλλάξουν άραγε ποτέ τα πράγματα; Ποια είναι η λύση;» διερωτάται ο Saikaly.

O κινηματογραφιστής, που βρισκόταν στο Έβρεστ για να καταγράψει την ανάβαση τεσσάρων γυναικών αραβικής καταγωγής, έγραψε σε άλλη ανάρτησή του: «Δεν μπορώ να πιστέψω τα όσα αντίκρισα εκεί πάνω. Θάνατο. Μακελειό. Χάος. Ουρές. Νεκρούς ανθρώπους καθ' οδόν και σε σκηνές. Ανθρώπους που προσπάθησα να πείσω να γυρίσουν πίσω και κατέληξαν νεκροί... Όλα όσα διαβάζεις σε σοκαριστικούς τίτλους εφημερίδων, μέσα σε μια βραδιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του κόσμου κοστίζει 60.000 δολάρια «το κεφάλι».

Δύσκολα οι εταιρίες θα επιβάλλουν πιο αυστηρούς κανόνες για το ποιος έχει τη δύναμη να ανεβεί εκεί πάνω και να αποτρέπουν εκείνους που ενδεχομένως έχουν τη θέληση, αλλά η φυσική τους κατάσταση δεν τους το επιτρέπει. Είναι πολλά τα λεφτά και ακόμα περισσότεροι εκείνοι που θέλουν να ανεβούν εκεί πάνω, με κάθε κόστος.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.