«Πέρα δώθε Τρίπολη - Αθήνα»: Μια ομάδα κόντρα στην κρίση

«Πέρα δώθε Τρίπολη - Αθήνα»: Μια ομάδα κόντρα στην κρίση

Σεπτέμβριος 22, 2015 - 13:03
0 σχόλια

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνουν τους ταξιδιώτες... πιο κοντά. Εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει μια ομάδα στο Facebook η οποία απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν κάνει το Τρίπολη - Αθήνα... Κολιάτσου - Παγκράτι, με σκοπό να μειώνονται τα έξοδα των ταξιδιωτών σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική συγκυρία, και μάλιστα για φοιτητές ή και εργαζόμενους που κάνουν συχνά τη διαδρομή και η τσέπη τους στενάζει.

Η ομάδα λειτουργεί ως εξής: Γίνεσαι μέλος της και αν ταξιδεύεις συχνά Τρίπολη - Αθήνα και πίσω, και έχεις δικό σου όχημα, ενημερώνεις τα υπόλοιπα μέλη, αναζητώντας συνταξιδιώτες. Αναφέρεις την ώρα, την ημέρα του ταξιδιού, καθώς και την επιστροφή, ώστε να προγραμματίσει όποιος τυχόν ενδιαφέρεται το δικό του ταξίδι, αλλά και το πόσες θέσεις είναι διαθέσιμες στο όχημα. Τα έξοδα μοιρασμένα, και καλό ταξίδι! Αν πάλι ψάχνεις να βρεις μέσο να ταξιδέψεις, πάλι το ανακοινώνεις και προγραμματίζεις το ταξίδι σου.

Όπως εξηγεί η ομάδα, εκτός από το μοίρασμα των εξόδων, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γνωριστούν άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην ίδια πόλη, αλλά και μειώνονται οι εκπομπές καυσαερίων. Ακόμα, στη σελίδα αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία είναι εθελοντική και μη κερδοσκοπική.

Πρόκειται για μια εθελοντική προσπάθεια, η οποία στο εξωτερικό έχει μεγάλη απήχηση κυρίως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν περικοπές στα έξοδά τους. Μάλιστα, σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και σε κάποιες αμερικανικές, οι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους, αλλά και να προστατεύσουν το περιβάλλον, κανονίζοντας το δρομολόγιό τους από και προς τη δουλειά με γείτονές τους ή και παντελώς άγνωστους, έως εκείνη τη στιγμή, ανθρώπους. Η γενική ιδέα είναι ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να μεταφέρει έως πέντε ανθρώπους, γιατί αυτοί οι πέντε άνθρωποι να μεταβαίνουν στη δουλειά ο καθένας με το αυτοκίνητό του, εφόσον μπορούν να εξυπηρετηθούν με μικρότερο κόστος και με μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση;

Διαβάστε τους κανόνες της ομάδας και καλό σας ταξίδι!

Ανεβαίνεις συχνά Αθήνα;
Κατεβαίνεις συχνά Τρίπολη;
Πας με αυτοκίνητο;

Το "Πέρα-Δώθε Τρίπολη-Αθήνα" μας φέρνει σε επαφή με άτομα που κάνουν συχνά την ίδια διαδρομή, για να γνωριστούμε και τη διαδρομή να μοιραστούμε:)

Οφέλη συνεπιβίβασης:
- Γνωριζόμαστε.
- Εξοικονομούμε χρήματα.
- Μειώνουμε κυκλοφοριακό και εκπομπές καυσαερίων.

Προτεινόμενος τρόπος λειτουργίας:
1. Ενημέρωση για προσφορά/ζήτηση οχήματος.
Μερικές ημέρες πριν την αναχώρησή μας για Τρίπολη ή Αθήνα κάνουμε ανάρτηση στην ομάδα για εύρεση Οδηγού (πχ. κανείς με αυτοκίνητο αύριο για Τρίπολη;) ή Επιβάτη (πχ. πάω αύριο Αθήνα στις 15:00 από Τρίπολη με 2 κενές θέσεις).

2. Συνεννόηση με οδηγό/επιβάτη.
Απαντάμε στην προηγούμενη ανάρτηση με ένα σύντομο μήνυμα (πχ. Εγώ/Μέσα κτλ) και στέλνουμε προσωπικό μήνυμα για:
Ακριβή ώρα συνάντησης, σημείο αναχώρησης και άφιξης*, δυνατότητα μεταφοράς αποσκευών/κατοικίδιων, χρώμα/μάρκα/πινακίδες αυτοκινήτου.

3. Επιλογή οδηγού/επιβάτη.
Προτιμάμε άτομα με τα οποία έχουμε κοινούς φίλους στο facebook, ανταλλάσσουμε κινητά τηλέφωνα και συμφωνούμε για τη συμμετοχή του επιβάτη στα έξοδα του ταξιδιού**.

4. Ολοκλήρωση διαδρομής.
Όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, αφήνουμε ένα σχόλιο για τον συνεπιβάτη μας στην αρχική ανάρτηση και αν είμαστε ευχαριστημένοι, αν ταιριάζει η διαδρομή και τα ενδιαφέροντά μας, την ξανακάνουμε μαζί!

*Προσδιορισμός σημείων άφιξης/αναχώρησης
1. Ο επιβάτης πηγαίνει στο σημείο αναχώρησης του οδηγού ή σε σημείο από το οποίο αυτός διέρχεται.
2. Ο οδηγός αφήνει τον επιβάτη κοντά σε σταθμό Μετρό ή λεωφορείου.
Γενικά ο επιβάτης προσαρμόζεται στον οδηγό αλλά και το αντίστροφο:)

**Υπολογισμός τιμής
Μπορείτε να πάρετε κάποιες ιδέες από το http://www.pamemazi.gr/pages/faq (δε συνδεόμαστε με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όποιος θέλει προφανώς μπορεί να τη χρησιμοποιήσει).

Σημειώσεις:
Η πρωτοβουλία είναι εθελοντική, μη κερδοσκοπική και συνεπώς δεν φέρουμε οποιαδήποτε ευθύνη.
Έχουμε εμπιστοσύνη στους συνεπιβάτες μας, είμαστε συνεπείς και προσεκτικοί.
Αντίστοιχα εγχειρήματα λειτουργούν σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.

Καλά ταξίδια!

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.