Πάσχα στο Λεωνίδιο: Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ύστερα από 2 χρόνια πανδημίας (vid)

Πάσχα στο Λεωνίδιο: Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ύστερα από 2 χρόνια πανδημίας (vid)

Απρίλιος 18, 2022 - 18:00
0 σχόλια

Το Λεωνίδιο είναι γνωστό για τις μοναδικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο εορτασμού του Πάσχα. Βρεθήκαμε στο Λεωνίδιο και συνομιλήσαμε με τον κ. Δολιανίτη, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Λεωνιδίου για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει μετά από δυο χρόνια πανδημίας καθώς και για το πώς βλέπει να κινείται η τουριστική κίνηση το Πάσχα αλλά και την καλοκαιρινή σεζόν.

Για όποιον τυχερό θα βρεθεί στην περιοχή αυτή την περίοδο θα απολαύσει μια μαγευτική εμπειρία, καθώς όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δολιανίτης το Πάσχα για τους κατοίκους της περιοχής είναι στο «DNA» τους.

Ο εορτασμός ξεκινά με την περιφορά των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου οι επιτάφιοι όλων των ενοριών συγκεντρώνονται στο Ηρώο ενώ οι πιστοί τους ακολουθούν μέσα σε κλίμα κατάνυξης, κρατώντας φαναράκια τα λεγόμενα «νεραντζάκια» που σκορπούν μια ξεχωριστή μυρωδιά στον αέρα.

Ακολουθεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου όπου για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται το «Μήνυμα του Αερόστατου». Αυτό περιλαμβάνει αερόστατα κατασκευασμένα με αφορμή κάποιο επίκαιρο θέμα. Για παράδειγμα πέρσι λόγω των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης είχαν κατασκευάσει αερόστατα εμπνευσμένα από αυτό το θέμα. Φέτος λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία το μήνυμα που  θέλουν να στείλουν είναι για την ειρήνη.

Το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το μοναδικό έθιμο με τα αερόστατα.  Με το που ακουστεί το «Χριστός Ανέστη!» από τις πέντε ενορίες αφήνονται χιλιάδες αερόστατα, που γεμίζουν τον νυχτερινό ουρανό. «Για εμάς δεν υπάρχει Πάσχα χωρίς αυτή τη στιγμή», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δολιανίτης.

Το πρωί της Κυριακής γίνεται γλέντι  για όλους στον κήπο του παλιού δημαρχείου και στη Γιορτή της Αγάπης το απόγευμα, όπου αποτελεί το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων, ακούγεται το Ευαγγέλιο σε τρεις γλώσσες ελληνικά, τσακώνικα και αγγλικά, ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα και τοπικούς χορευτικούς συλλόγους, ενώ δίνεται και η ευκαιρία στους επισκέπτες να προσπαθήσουν να φτιάξουν μόνοι τους ένα αερόστατο.

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση, ο κ. Δολιανίτης δήλωσε ότι το Λεωνίδιο αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο. Το χειμώνα για τα εξαιρετικά του αναρριχητικά πεδία  και το καλοκαίρι για τις μοναδικές του παραλίες. Για το φετινό Πάσχα ο κ. Δολιανίτης είναι αισιόδοξος, γιατί τόσο η αναρριχητική κοινότητα που βρίσκεται στην περιοχή αλλά και τα άτομα με καταγωγή στο Λεωνίδιο κατευθύνουν την πληρότητα στο 100%.

Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου καλούν όλο τον κόσμο να επισκεφτεί την περιοχή και να γιορτάσει μαζί τους το Πάσχα όπως ποτέ άλλοτε.

Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδος και Πασχαλινών Εκδηλώσεων 2022 Λεωνιδίου

Α) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Από την Μεγάλη Δευτέρα έως την Μεγάλη Πέμπτη , οι Ιερές Ακολουθίες αρχίζουν στις 19:30.
Την Μεγάλη Παρασκευή, η Τελετή της Ιεράς Αποκαθηλώσεως, θα αρχίσει στις 09:00 και θα διαρκέσει έως τις 12:00 το μεσημέρι.
Την Μεγάλη Παρασκευή, η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στις 19:30.

Η περιφορά των Επιταφίων θα καταλήξει περί ώρα 22:00 στην Πλατεία Ηρώου, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Επιταφίων της πόλεως και θα ψαλλεί κοινή δέηση υπό του Ιερού Κλήρου, συνοδεία των Ιεροψαλτών.

Το Μεγάλο Σάββατο, η Ακολουθία της Αναστάσεως, αρχίζει στις 23:00.
Τα μεσάνυχτα σε όλους τους Ιερούς Ναούς θα γίνει η Τελετή της Αναστάσεως στην ύπαιθρο κατά Ενορία, θα καούν αφανοί και θα ανυψωθούν τα ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ στις 00:00 ακριβώς. Θα επακολουθήσει η Λειτουργία της Αναστάσεως.

*Το πρόγραμμα είναι κοινό για όλους του Ιερούς Ναούς του Λεωνιδίου.

**Θερμή παράκληση προς όλους τους πιστούς, για τη χρήση προστατευτικής μάσκας, εντός και εκτός των ιερών ναών, κατά διάρκεια της συμμετοχή τους σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή της Μεγάλης Εβδομάδας.Καθώς για την τήρηση των λοιπών υγειονομικών πρωτοκόλλωνκαι οδηγιών που ισχύουν για την είσοδο σε χώρους λατρείας και τη συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.

Β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Στις 10.30 π.μ., στον προαύλιο χώρο της Φάμπρικας,  θα πραγματοποιηθεί η ειδική εκδήλωση  με τίτλο «Το μήνυμα του αερόστατου». Ειδικά κατασκευασμένα αερόστατα, μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτά της Αναστάσεως, θα υψωθούν στον ουρανό και θα μεταφέρουν τα μηνύματά τους από τον ουρανό του Λεωνιδίου σε όλη την Ελλάδα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Στις 11:00, στον Κήπο του παλαιού Δημαρχείου, θα λειτουργήσει η ψησταριά του Δήμου και θα προσφερθούν στους δημότες και τους επισκέπτες λαμπριάτικα εδέσματα.

Το απόγευμα στις 19:00, στην Πλατεία 25ης Μαρτίου θα γίνει η Τελετή της Αγάπης όπου θα αναγνωστεί το Ευαγγέλιο και στην τσακώνικη διάλεκτο. Θα επακολουθήσει χορός με Τζουμπελούδες και Φουστανελάδες από το Χορευτικό Λεωνιδίου, θα προσφερθούν παραδοσιακές δίπλες και θα ανυψωθούν αερόστατα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Ανάσταση, απαγορεύεται η ανύψωση αεροστάτων, η ρίψη βεγγαλικών, κροτίδων και πάσης φύσεως πυροτεχνημάτων.

* Υπενθυμίζεται ότι λόγω των έκτακτων μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Πασχαλινές εκδηλώσεις και τουριστική κίνηση στο Λεωνίδιο


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.