Παλαιών Πατρών Γερμανός: Μία φιγούρα-ορόσημο της Ελληνικής Επανάστασης

Παλαιών Πατρών Γερμανός: Μία φιγούρα-ορόσημο της Ελληνικής Επανάστασης

Φεβρουάριος 28, 2014 - 09:10

Στη συνέχεια των αφιερωμάτων μας για τις προτομές και τα αγάλματα της πόλης μας, αυτή τη φορά επιλέξαμε να ασχοληθούμε με μια ακόμα σημαντική και πολυσχιδή προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τον «Παλαιών Πατρών Γερμανό», η προτομή του οποίου, βρίσκεται στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη.

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1771 και πέθανε στις 30 Μαΐου του 1826. Ήταν Έλληνας Ιεράρχης, Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών και ένας, όπως προαναφέρθηκε, από τους πρωταγωνιστές Ιεράρχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με διπλωματική και πολιτική δράση.

Γεννήθηκε στη Δημητσάνα και είχε 5 αδέλφια, έναν αδελφό και τέσσερις αδελφές. Φοίτησε στη φημισμένη σχολή Δημητσάνας, στο Άργος και μετέπειτα στη Σχολή της Σμύρνης. Χειροτονήθηκε διάκος από τον Μητροπολίτη Άργους και Ναυπλίου Ιάκωβο και στη συνέχεια, υπηρέτησε στη Σμύρνη. Στις αρχές του 1806, επί πατριαρχίας του Γρηγορίου, χειροτονήθηκε επίσκοπος και εκλέχθηκε μητροπολίτης Παλαιών Πατρών. Από το 1815 έως το 1817, υπήρξε μέλος της Πατριαρχικής Συνόδου, της Κωνσταντινούπολης. Από το 1818, έως και το τέλος της ζωής του, διέμεινε στην Πελοπόννησο, ενώ τον Νοέμβριο του 1818, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, τον διόρισε μέλος της Παμπελοποννησιακής Εταιρείας.

Σύμφωνα με έναν ευρέως διαδεδομένο μύθο, ο Γερμανός, στις 25 Μαρτίου του 1821, ύψωσε τη σημαία του Αγώνα και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως σημείο συγκέντρωσης προεστών, οπλαρχηγών και κληρικών την περίοδο αυτή.

Ο Γερμανός, έγραψε απομνημονεύματα, τα οποία πέρα από ένα σύντομο ιστορικό περί της Τουρκοκρατίας, αναφέρουν γεγονότα πριν την έναρξη της Επανάστασης και μέχρι την Εθνοσυνέλευση του Άστρους το 1823. Στο τέλος του κειμένου, αναφέρει τη συνέχεια των απομνημονευμάτων, αλλά δεν είναι γνωστή η ύπαρξη, άλλου σχετικού κειμένου.

Άλλη μια πολύπλευρη, δυναμική προσωπικότητα λοιπόν του κλήρου, όπως ήταν αυτή του Παλαιών Πατρών Γερμανού, συνέβαλε δραστικά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφήνοντας το δικό της στίγμα.