Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Οκτώβριος 11, 2013 - 16:41

Το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η υγεία του και αυτό φαίνεται στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής του, όπου σε ένα οικογενειακό τραπέζι, σε μια φιλική συνεστίαση, οι άνθρωποι σηκώνουν τα ποτήρια τους ψηλά και λένε στην '' υγειά μας''. Ακόμα και όταν γεννιέται ένα παιδί η συνηθέστερη ευχή είναι να ''σας ζήσει''. Όμως δεν έχει σημασία ο άνθρωπος να είναι μόνο σωματικά υγιής, καθώς η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική και η οποιαδήποτε  διαταραχή της εμποδίζει την ομαλή εξέλιξή του και αλλοιώνει την ποιότητα της ζωής του.

Η Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τους ανθρώπους που νοσούν ψυχικά. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Τα ψυχικά νοσήματα είναι είτε προϊόν κληρονομικών καταβολών, είτε επίκτητα. Όπως και να έχει, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει την εμφάνισή τους. Θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν φτάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους να κλονίσουν την ψυχική τους υγεία και πολλές φορές η ίαση βρίσκεται στην προσωπική επιλογή του καθενός, που είτε θα διαλέξει το σκοτεινό μονοπάτι, είτε θα βγει στο φωτεινό δρόμο της ζωής. Και όσο για αυτούς που είναι ανίκανοι να επιλέξουν, υπάρχουν γύρω τους άνθρωποι για να τους υποδείξουν τη σωστή κατεύθυνση, αυτή που σχετίζεται με την αγάπη και τη λαχτάρα για  ζωή. Παρακάτω θα παρακολουθήσουμε ένα συγκινητικό βίντεο με τον Λου,έναν αυτιστικό έφηβο που λατρεύει τη μουσική και μέσα από το τραγούδι του δείχνει ότι με τη θέληση ακόμη και  τα πιο ανυπέρβλητα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.

Κατερίνα Θανόγιαννη

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/VumaWumENEk