Παγκόσμια Ημέρα νερού - Ανακοίνωση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Παγκόσμια Ημέρα νερού - Ανακοίνωση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Μάρτιος 22, 2011 - 00:03
1 σχόλια

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο: «Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι θεσμός από το 1993 και έχει στόχο να τραβήξει την προσοχή στη σημασία που έχει το πόσιμο νερό και στη σωστή διαχείριση των αποθεμάτων του.

Το νερό, παντού στη Γη, είναι ένας πολύτιμος, αλλά και ευάλωτος φυσικός πόρος.

Η έλλειψή του, καθώς και η αυξανόμενη ζήτησή του, καταλήγουν σε σύνθετα και αλληλένδετα προβλήματα με επιπτώσεις στην κοινωνία, στην οικονομία και τη καθημερινή μας ζωή. Για να αντιμετωπιστούν τα
προβλήματα αυτά κρίνεται απαραίτητη μια συνολική προσέγγιση, μέρος της οποίας είναι η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας.
Στατιστικά στοιχεία:
* Το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
* 6.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από έλλειψη νερού.
* Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τη ζωή του από ασθένειες που έχουν προέλευση το νερό.
* 425 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.
* Ενώ στις βιομηχανικές χώρες η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι πρακτικά 100%, στις αναπτυσσόμενες χώρες πέφτει στο 80% (ο ένας στους 5 κατοίκους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό) και στην Αφρική φθάνει μόλις στο 55% (σχεδόν ο ένας στους 2 κατοίκους στερείται το καθαρό πόσιμο νερό).
* Μεταξύ 1990 και 2004, η παγκόσμια κάλυψη σε ασφαλές πόσιμο νερό αυξήθηκε από 78% σε 83%.
* Η ετήσια κατανάλωση νερού στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 800 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι λίγο πάνω από τα 600 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο.
Γνωρίζεις ότι:
* Το νερό αποτελεί πηγή ζωής για καθετί πάνω στη γη και η έλλειψη του οδηγεί στον αφανισμό και την ερημοποίηση.
* Η μόλυνση του νερού έχει καταστροφικές συνέπειες, τόσο στην υγεία των ανθρώπων, όσο και στη χλωρίδα και την πανίδα της γης.
* Το νερό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο κλίμα μιας περιοχής.
* Η έλλειψη του νερού καθώς κ΄ η αυξανόμενη ζήτησή του, σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη στις εντατικές καλλιέργειες, τον μαζικό τουρισμό, τον υπερπληθυσμό κ΄ την υπερκατανάλωση.
* Η χώρα μας ανήκει στις χώρες που υπερκαταναλώνουν νερό και το πρόβλημα λειψυδρίας υπάρχει κ΄αφορά όλους μας.
Ας αποκτήσουμε όλοι μας περιβαλλοντική συνείδηση και αγάπη προς τη Φύση.
Ούτε μια σταγόνα νερού να μην πάει πια χαμένη.|»
 

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Το πρόβλημα του νερού θα πρέπει να μας απασχολησει όλους μας νομίζω. Ειναι πολυ πιο ευρύ και πολύ πιο συμαντικό απο οσο νομίζουμε. Και αφορά τοσο την ποσοτητα που αντλούμε απο το περιβάλλον η οποία ειναι ολοένα και μικρότερη , οσο και στην κατανάλωση του ( την ποιότητα του, την καθάρισή του, την κατανάλωση του χρησιμοποιόντας πχ τα <a href="http://www.filtra-nerou.info"> φίλτρα νερού </a> κλπ Θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ!!