Οι ψεύτικες υποσχέσεις του Διαδικτύου

Οι ψεύτικες υποσχέσεις του Διαδικτύου

Δεκέμβριος 26, 2016 - 16:24
0 σχόλια

Μιας και το διαδίκτυο είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή ψηφιακού καταναλωτισμού και καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της είναι ευκαιρία να θέσουμε όλοι στον εαυτό μας μια σημαντική και ενδιαφέρουσα ερώτηση: «Τι πραγματικά περιμένουμε από το Διαδίκτυο;»
Το διαδίκτυο είναι η αιτία που αγοράζουμε κάθε λογής συσκευές κατανάλωσης ψηφιακού περιεχομένου. Πείτε τες όπως θέλετε, smart phones, tablets, laptops ή netbooks, μερικές φορές απαραίτητες αλλά τις περισσότερες αχρείαστες, μας επιβεβαιώνουν ότι καταναλώνουμε αμάσητα τόνους ψηφιακών πληροφοριών. Ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι από εμάς σπάνια παράγουμε περιεχόμενο –και δεν αναφέρομαι στα μηνύματα που ανταλλάσουμε με τους φίλους μας ή την εντελώς υποκειμενική, ανορθόγραφη και μάλλον παραπλανητική κριτική μας για το προϊόν που ψωνίσαμε από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ουσιαστικό περιεχόμενο δεν παράγουμε. Αντιθέτως έχουμε αφήσει το διαδίκτυο στα χέρια μονοπωλιακών γιγάντων μετρημένων στα δάκτυλα. Εταιρικοί κολοσσοί όπως το Facebook και η Google κρατούν το μέλλον του διαδικτύου παρέχοντας μας ειδήσεις, πληροφορίες,  γεγονότα και απόψεις φιλτραρισμένα και πάρα πολλές φορές λογοκριμένα σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Για παράδειγμα, πραγματικά πιστεύετε ότι η μηχανή αναζήτησης της Google εμφανίζει τα αποτελέσματα χωρίς πρώτα να τα «περιορίσει» κατάλληλα ανάλογα με το θέμα, τη τοποθεσία σας (π.χ. τη χώρα από την οποία είστε συνδεδεμένος) ή τις επιταγές «άλλων» παραγόντων; Ή μήπως δεν ακούσατε για την εμφάνιση του νέου φαινομένου που ονομάζεται «ψεύτικη είδηση» με την ευλογία του Facebook; Από τεχνικής πλευράς, τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Αν δεν ακολουθήσετε πιστά τους κανόνες και δεν ρίξετε τον οβολό σας στον παντοδύναμο μηχανισμό που λέγεται Google Ads είστε ουσιαστικά αποκλεισμένος.

Για να είμαστε δίκαιοι, το διαδίκτυο μας προσφέρει υπηρεσίες που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη όπως για παράδειγμα δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και εργαλεία για τη δουλειά μας,  πληροφορίες για κάθε είδους επιστημονικό πεδίο, την παγκόσμια υγεία, τις τέχνες και τον πολιτισμό, στις οποίες διαφορετικά θα είχαμε περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση αλλά και τη δυνατότητα απόκτησης αγαθών από την συνεχώς αυξανόμενη σε δυναμική ηλεκτρονική αγορά.  

Ωστόσο, η υπόσχεση του ανοικτού, ελεύθερου και ισότιμου για όλους τους χρήστες διαδικτύου είναι χαμένη. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν ξέρετε ότι κάτι βρίσκεται στο διαδίκτυο, δεν θα έχετε πρόσβαση σε αυτό αν οι εταιρίες και τα κλειστά κοινωνικά δίκτυα που το διαχειρίζονται δεν το θέλουν.

Χρόνια σας Πολλά και Καλή Χρονιά.
Δημήτρης Πανταζόπουλος

 

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.