Οι πρώτες οκτώ ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για το προσφυγικό

Οι πρώτες οκτώ ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για το προσφυγικό

Απρίλιος 20, 2016 - 18:40
0 σχόλια

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μουζάλας παρουσίασε την Τρίτη 19 Απριλίου τις οκτώ ΜΚΟ που εγκρίθηκαν και στις οποίες θα διατεθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πιο συγκεκριμένα, χθες υπογράφτηκαν τα πρώτα συμβόλαια για 83 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που χορηγεί η ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε οκτώ ΜΚΟ και όχι απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση. Τα 83 εκατ. ευρώ είναι μέρος των 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον νέο μηχανισμό βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, που δίνεται πρώτη φορά σε κράτος-μέλος _ 300 εκατ. φέτος, 200 εκατ. το 2017 και 200 εκατ. το 2018.

Οι ΜΚΟ που θα λάβουν αυτά τα πρώτα 83 εκατ. ευρώ είναι: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ελληνικό τμήμα), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου, Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, OXFAM, Save the Children, ASB Federal As.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας,προβλέπεται να γίνουν προσλήψεις για τις ανάγκες των προσφύγων κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ οι αγορές θα γίνονται από τις τοπικές αγορές.

Σημειωτέον ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης είχε αναφέρει αρχές Μαρτίου ότι η Ελλάδα «διαθέτει ένα αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα για την εξυπηρέτηση του προγράμματος» και επισήμανε ότι η μέθοδος των «μετρητών και των κουπονιών» (cash and voucher) επιτρέπει στους πρόσφυγες «να διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και βοηθάει και τις τοπικές κοινωνίες γιατί χρησιμοποιούνται τα δικά τους αγαθά».


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.