Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Ιούνιος 02, 2023 - 14:15
0 σχόλια

Το ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό τριήμερο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Θεατρική παράσταση «ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» στην Τρίπολη

Φεστιβάλ ρίψεων «Μανώλης Μανωλόπουλος» στην Τρίπολη

«Παιχνίδια του χθες και του σήμερα» στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας

Εορτή της Αγίας Τριάδος στη Νυμφασία

Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό πανηγύρι στη Νυμφασία

Εορτή της Πεντηκοστής στο Πανάγαλι

Κερασίτσα: Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον Ήρωα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη

Επετειακές εκδηλώσεις για τη μάχη της Δραμπάλας

Πανηγύρι στο Τουμπίτσι Γορτυνίας

Μεταφορά Ιερής Εικόνας Αγίας Τριάδας Μελιγούς

Εορτάζει το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας στο Σέχι

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας στο Ζευγολατιό

Αγίου Πνεύματος: Εορτάζει το εξωκκλήσι της Κοιμήσεως Θεοτόκου Κώμης

Εξόρμηση

Λίμνη Λάδωνα

Μια καλή πρόταση για εκδρομή  είναι στη λίμνη Λάδωνα! 

Σε απόσταση 10 χλμ. από τα Τρόπαια, δημιουργήθηκε το 1955 με την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Λάδωνα. Έχει μήκος 15 χλμ. και μέγιστο πλάτος 1500 μέτρα. Προσφέρεται για περιήγηση, και αθλητισμό.

Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται από τη Δάφνη ή τα Τρόπαια, και τον ταξιδιώτη καλωσορίζει η σχετική επιγραφή για την τεχνητή λίμνη. Στη διάρκεια της διαδρομής είναι πολύ ωραία η θέα είτε του ποταμού είτε της λίμνης, που αντανακλά γενναιόδωρα το γαλάζιο του ουρανού και το πράσινο των γύρω βουνών.

Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, κολύμπι, ψάρεμα, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία, κυνήγι αλλά και για καταβάσεις με canoe-kayak και rafting. Ποταμός για αρχάριους και παιδιά λόγω της ήρεμης ροής του. Μη φύγετε από τη λίμνη χωρίς να έχετε κάνει βαρκάδα.

Η Μονή Φιλοσόφου είναι ευρύτατα γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ακόμη, γιατί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας διατήρησε περίφημη Σχολή, από την οποία βγήκαν επιφανείς άνδρες. 

Η Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται σε απόσταση 4.000 μ. περίπου νότια της Δημητσάνας. Έχει κτισθεί στις ρίζες ενός ψηλού βράχου, 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του παραρρέοντος χειμάρου Λουσίου. Κάτω από αυτή έχει σχηματισθεί από τη διάβρωση του ποταμού βαθιά χαράδρα με πλούσια βλάστηση και σπάνια φυσική καλλονή. Πάνω απ’ αυτή υψώνεται ο βράχος μεγαλοπρεπής και ατενίζει σαν γίγαντας την απέναντι πλευρά, όπου βρίσκονται άλλοι βράχοι, το ίδιο ψηλοί και απότομοι, γεμάτοι σπηλιές, σταλακτίτες και παλιά ασκητήρια. Λίγο νοτιώτερα ακόμη, βρίσκεται η Μονή Προδρόμου Γορτυνίας που λειτουργεί και σήμερα, στη ρίζα ενός ψηλού βράχου, μέσα στην κατάφυτη και πανοραματική φύση. Την εξαίρετη αυτή τοποθεσία είχαν διαλέξει οι παλαιοί για την μοναστική εξάσκηση. Πολλά μοναστήρια και ασκητήρια υπήρχαν εκεί από τα οποία σήμερα σώζονται μερικά μόνο ερείπια.

Η μονή αυτή καλείται μέχρι σήμερα Μοναστήρι του Φιλοσόφου και Κρυφό Σχολειό.

Η πρώτη ονομασία οφείλεται στο ότι ο ιδρυτής ήταν πιθανώς καθηγητής της φιλοσοφίας στην Κωνσταντινούπολη ή λόγιος μοναχός. Η δεύτερη ονομασία «Κρυφό Σχολειό» οφείλεται στο ότι σύμφωνα με την παράδοση ελειτουργούσε εκεί κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ελληνικό σχολείο. Πιθανώς το σχολείο να ιδρύθει εκεί από τα πρώτα χρόνια της Μονής και ο Λαμπαρδόπουλος σαν μορφωμένος, θα είχε συγκεντρώσει αρκετούς σπουδαστές. Καθώς γνωρίζουμε τα μοναστήρια της Βυζαντινής εποχής ήσαν και κέντρα καλλιέργειας των ελληνικών γραμμάτων. Το σχολείο της μονής φαίνεται να εξακολουθούσε να υπάρχει μέχρι της Τουρκικής κατακτήσεως, οπότε με το κλείσιμο των ελληνικών σχολείον και τις δύσκολες συνθήκες της μονής λόγω της θέσεώς της λειτούργησε σαν «Κρυφό Σχολειό».

Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου, είναι η παλαιότερη μονή της Αρκαδίας και μία από τις ιστορικότερες της χώρας μας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε εκεί το ξακουστό σήμερα Κρυφό Σχολειό, το οποίο εξελίχθηκε σε ιερατική σχολή που αργότερα λειτούργησε στη Νέα Μονή. Από τις τάξεις της σχολής αυτής αναδείχθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην απελευθέρωση του Γένους μας. Μέχρι το 1691 η Μονή συνέχιζε να ακμάζει ως πνευματικό κέντρο. Μεταξύ των ετών 1834-1836, όμως  ανακηρύχθηκε μνημείο διατηρητέο και άρχισε η συντήρηση και ανακαίνισή της.

Παραλία Σαμπατική

Ο ιδιαίτερα ειδυλλιακός όρμος της Σαμπατικής, είναι ένα ψαροχώρι ναυτικών και πραματευτάδων, οικισμός της Πραγματευτής με υπέροχη θέα του προς το Μυρτώο πέλαγος. ‘Εχει υψόμετρο 150-250 μέτρα και βρίσκεται 1,5 ώρα από την Τρίπολη.

Κατοικείται κυρίως από τους κατοίκους της Πραματευτής. Η παραλία της Σαμπατικής με το γραφικό λιμανάκι και τον όμορφο μικρό οικισμό της, αποτελεί πόλο έλξης πολλών παραθεριστών το καλοκαίρι.

Στην παραλία βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας, ενώ στον όρμο δένουν πολλές ψαρόβαρκες. Ο επισκέπτης θα βρει πολύ φρέσκο ψάρι. Απέναντι βρίσκεται η μικρότερη παραλία του Θεόπεφτου.

Είναι ιδανική τοποθεσία για να χαρεί κανείς την Ανατολή, αλλά και για να απολαύσει το μπάνιο του όταν το Αιγαίο αγριεύει. Στην περιοχή υπάρχουν και καταλύματα στα οποία μπορείτε να φιλοξενηθείτε για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την γραφικότητα του τοπίου.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.