Οι ανεμόμυλοι του Λεωνιδίου (pics)

Οι ανεμόμυλοι του Λεωνιδίου (pics)

Ιούλιος 02, 2023 - 21:00
0 σχόλια

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Στη θέση «Προύζανο», που βρίσκεται στην είσοδο του Λεωνιδίου, ανατολικά και βόρεια της πόλης, στην άκρη σχεδόν του διάσημου σήμερα κοκκινόβραχου στους παγκόσμιους αναρριχητικούς κύκλους, δεσπόζουν σαν ακοίμοιτοι φρουροί του Λεωνιδίου οι τρεις παραδοσιακοί πέτρινοι ανεμόμυλοι. Αν κάποιος αναρρωτηθεί γιατί επιλέχθηκε αυτή η απομακρυσμένη και θεωρητικά δύσβατη θέση, η απάντηση είναι απλή.  Ήταν η ιδανική θέση για την εκμετάλλευση των ανέμων που σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο φυσούν στην περιοχή ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία των μύλων για το άλεσμα των σιτηρών.

Οι τρεις ανεμόμυλοι είναι χαρακτηρισμένα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής τους αξίας. Οι δύο από αυτούς(ο πρώτος από την κορυφή και ο μεσαίος), που σήμερα αντικρίζουμε χωρίς τη χαρακτηριστική κωνική στέγη χρονολογούνται σύμφωνα με τις πηγές το 18ο αιώνα ενώ ο τρίτος το 1836. Η λειτουργία του δεύτερου και του τρίτου μύλου συνεχίστηκε ως και τις αρχές του 1900, ενώ του πρώτου όχι, όπως μαρτυρεί οροφογραφία της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, που συναντάται στην οικία του Χρυσ. Αυγουστιανού.  Μάλιστα οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τον τρίτο ανεμόμυλο να λειτουργεί ως και το 1930.

Η ιστορία των ανεμόμυλων στο πέρασμα των αιώνων κρύβει πολλές ιστορίες που καλούμαστε να ανακαλύψουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές εναλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τριών ανεμόμυλων, σήμερα οι δύο από αυτούς έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Πρόκειται για τον μεσαίο ανεμόμυλο, ο οποίος πέρασε στην ιδιοκτησία του τέως Δήμου Λεωνιδίου το 2001 μέσω αγοράς και για τον τρίτο, ο οποίος πέρασε το 1976 στο τότε Δήμο μέσω δωρεάς από την τελευταία ιδιοκτήτριά του, την  κυρία Ιωάννα χήρα Νικ. Λεκκού, το γένος Ψαθά.

Tips

Οι τρεις μύλοι του Λεωνιδίου μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό προορισμό για πεζοπορία. Ανάλογα με το βαθμό εμπειρίας του κάθε επισκέπτη μπορεί να επιλεχθεί η κατάλληλη για αυτόν περιπατητική διαδρομή. Το σίγουρο είναι ότι η θέα από το λόφο, όπου βρίσκονται οι μύλοι θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, καθώς εκτός από το απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου Πελάγους, την πόλη και τον κάμπο του Λεωνιδίου, έχει απρόσκοπτη θέα και προς τις γύρω περιοχές.  

exploresouthkynouria.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.