Οι αλήθειες ενός καλλιτέχνη για τον πολιτισμό στην Αρκαδία

Οι αλήθειες ενός καλλιτέχνη για τον πολιτισμό στην Αρκαδία

Σεπτέμβριος 22, 2021 - 11:38
0 σχόλια

Ο συνθέτης Γιώργος Κατραλής έθιξε ζητήματα για τα οποία δεν μιλά κανείς, και αφορούν στον πολιτισμό, χθες Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, όπου ο ίδιος ο συνθέτης τεκμηρίωσε και ανέλυσε το έργο του «Η Άλωση της Τριπολιτσάς» μαζί με τον Πρόεδρο της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών και Καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Μαλιάρα.

Ο κ. Κατραλής κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους ανασταλτικούς παράγοντες που εμποδίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα γενικότερα αλλά και στην Τριπολη ειδικότερα, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τη συμφωνική μουσική.

Όπως είπε, ο κόσμος της συμφωνικής μουσικής στην Ελλάδα είναι «άγριος», για όποιον δεν γνωρίζει. Αναφέρθηκε στην περιπέτεια του δικού του έργου, λέγοντας ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά του να εκτελέσει το έργο του και ότι η Ορχήστρα της ΕΡΤ παρά τις υποσχέσεις δεν συνεργάστηκε μαζί του. Μίλησε για το γεγονός ότι το 98% των συμφωνικών έργων που εκτελούνται στην Ελλάδα είναι ξένων συνθετών και ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει κατευθύνσεις για να υπάρχει μια ποσόστωση στα έργα που εκτελούνται Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά ούτε διαθέτει ένα διευθυντήριο ώστε να «αποκλείει τους ανθέλληνες από τις θέσεις εξουσίας», όπως υπογράμμισε.

Η Αρκαδία είναι «ξεχασμένη από την κεντρική Πολιτεία», είπε ο κ. Κατραλής και τόνισε:

Η Αρκαδία δεν έχει ισχυρό πολιτικό λόμπι στην Αθήνα, ώστε να επιβάλλει τις απόψεις της.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι για αυτό τον λόγο η Αρκαδία θα πρέπει να παρουσιάσει μια «πληθώρα οπτικοακουστικών έργων», ώστε η Άλωση της Τριπολιτσάς, το κορυφαίο γεγονός του αγώνα για την ανεξαρτησία, να μην υποσκελίζεται.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.