Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Δ.Δράκου Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλά στο Arcadia Portal

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Δ.Δράκου Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλά στο Arcadia Portal

Οκτώβριος 31, 2010 - 23:53

Κύριε Κοντοζαμάνη πέρυσι στις Βουλευτικές Εκλογές λάβατε μέρος ως υποψήφιος βουλευτής. Φέτος δοκιμάζεστε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο συνδυασμό του Δημήτρη Δράκου. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;

Όντως, στα σχέδιά μου είναι η ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο πρόκρινα, στη δεδομένη δύσκολη συγκυρία, να συμμετέχω και να καταβάλω κάθε προσπάθεια για τον τόπο μου, την Αρκαδία.

Η αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει στις μέρες μας να παίξει κομβικό ρόλο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σειρά από παθογένειες και προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Η Αυτοδιοίκηση έχει σήμερα ισχυρή δύναμη στα χέρια της: αφενός σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης αφετέρου στο πλαίσιο που εξασφαλίζει στους κατοίκους την άμεση πρόσβαση, παρέμβαση και έλεγχο στα ζητήματα που τους απασχολούν. Ουσιαστικά, αυτό είναι και το βασικό κίνητρο που με ώθησε και ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση. Το γεγονός, ακριβώς, ότι διασφαλίζεται επί της ουσίας μια συνθήκη άμεσης επικοινωνίας, διαφάνειας και εμπιστοσύνης με τον κόσμο της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό είναι το προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε στην πράξη, να προσφέρουμε στον τόπο μας, να κάνουμε σε συλλογικό επίπεδο ένα βήμα μπροστά.

Κάνατε λόγο για την ισχυρή δύναμη της αυτοδιοίκησης σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης. Ποιο είναι το πλαίσιο ανάπτυξης για την Αρκαδία, πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως τόπος επενδύσεων;

Θέλω να πιστεύω, ότι ο «Καλλικράτης» των αυξημένων αρμοδιοτήτων, θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα κίνητρα δημιουργικότητας σε όλα τα προσφερόμενα πεδία. Τις τελευταίες δεκαετίες, αν και υπήρξαν μεγάλες ευκαιρίες για αξιοποίηση του πλούτου και ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών σε όλη την επικράτεια, είδαμε ευκαιριακές πολιτικές και ανέξοδες υποσχέσεις. Ενώ μπορούσαμε να γίνουμε δημιουργικοί και ανταγωνιστικοί, γίναμε εσωστρεφείς και αντιπαραγωγικοί.
Επιβάλλεται τώρα να αξιοποιήσουμε εκ νέου και με γνώση τον μοναδικό πλούτο της γης μας, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, να παράξουμε ανταγωνιστικά προϊόντα, να τα προωθήσουμε σε μεγάλες αγορές. Επιβάλλεται να ασχοληθούμε σοβαρά και να επενδύσουμε συγκροτημένα στον τουρισμό του τόπου μας, ενός τόπου - συμβόλου από την αρχαιότητα. Η φυσική ορεινή ομορφιά, οι πανέμορφες ακτές, ο αρχαιολογικός πλούτος, η πλούσια νεότερη ιστορία είναι πλουτοπαραγωγικές πηγές, που μπορούν να τονώσουν την επιχειρηματικότητα, να δώσουν θέσεις εργασίας και να προσελκύουν σε ετήσια βάση πλήθος ξένων και ελλήνων επισκεπτών.
Η Αρκαδική γη και ιστορία, αν τις διαχειριστούμε σωστά, αν παρέχουμε τα κίνητρα, μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα και να συμβάλλουν θεαματικά στην τοπική μας οικονομία. Απαραίτητο, βεβαίως, για να πετύχουμε τα παραπάνω, είναι από τη μια να εξαλείψουμε τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και τις μοιρολατρικές νοοτροπίες, και από την άλλη, να λειτουργήσουμε όλοι μας, πολίτες, φορείς και τοπικές αρχές, με πλήρη διαφάνεια και συναίσθηση του τι μπορούμε μαζί να πετύχουμε.

Σε δημοσκοπήσεις που γίνονται τελευταία για την πρόθεση ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκύπτουν συμπεράσματα ενδεικτικά της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στα κόμματα εξουσίας. Ως νέος επιστήμονας που επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά και την πολιτική, αλλά και με δεδομένες τις πολιτικές σας καταβολές, τι έχετε να πείτε;

Έγιναν, πράγματι, λάθη που τα πληρώνουμε όλοι. Κυρίως οι απλοί πολίτες που σήμερα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις, και φυσικά, θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες. Προσβλέπω, όμως, σε μια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το καλούν και το επιβάλλουν οι συνθήκες. Αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες όλοι μας, ο καθένας ξεχωριστά και οι νέοι ιδιαίτερα, ας μην περιμένουμε τίποτα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική. Το πολιτικό κατεστημένο της πόλωσης, των εντυπώσεων και της στείρας αντιπαράθεσης, της φαυλότητας και της διαφθοράς, πρέπει να γίνει οριστικά παρελθόν. Η πολιτική χρειάζεται νέους και άφθαρτους ανθρώπους, που θα επαναπροσδιορίσουν το ρόλο της πολιτικής, του κράτους και των πολιτών. Το ίδιο χρειάζονται και τα κόμματα.

Στη διάρκεια της περιοδείας σας στην Αρκαδία τον τελευταίο μήνα, πως αξιολογείτε την ιεράρχηση των αιτημάτων των Αρκάδων;

Ζητούμενο των Αρκάδων είναι η δυνατή Αρκαδία, η δυνατή Πελοπόννησος. Αυτό σημαίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και έμφαση στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Οι Αρκάδες επιζητούν εξωστρέφεια, δυναμική ανάδειξη του τόπου τους, κίνητρα για δημιουργία, αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και φυσικών πόρων. Στην Αρκαδία χτυπάει η καρδιά όλης της Πελοποννήσου. Οι Αρκάδες θα αποφασίσουν με το χέρι στην καρδιά, υπεύθυνα, για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.