Ο σημαντικός ρόλος του ΚΕΣΥΠ στην επιλογή σπουδών (video)

Ο σημαντικός ρόλος του ΚΕΣΥΠ στην επιλογή σπουδών (video)

Δεκέμβριος 02, 2013 - 18:05

Η κα Πόπη Δημετρέλη, υπεύθυνη στο ΚΕΣΥΠ, διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αρκαδίας, παραχώρησε συνέντευξη, ιδιαίτερα κατατοπιστική γύρω από θέματα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής, προκειμένου μαθητές, φοιτητές αλλά και γονείς να σχηματίσουν σαφή εικόνα, σε ό, τι αφορά ζητήματα επιλογής σπουδών, επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και πολλά μείζονα θέματα που άπτονται της συνολικής διαδικασίας σπουδών.

Συγκεκριμένα, ο ρόλος του ΚΕΣΥΠ είναι πολλαπλός, αφού ενημερώνει σε θέματα κατάρτισης, επιλογών σπουδών, επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς παρέχει σε γονείς αλλά και μαθητές γνώσεις γύρω από τις σχολές ΑΕΙ/ΑΤΕΙ μεμονωμένα, ενώ διοργανώνει σε συνεργασία και με άλλους φορείς όπως είναι τα Πανεπιστήμια ή τα Επιμελητήρια ημερίδες ενημέρωσης, για να υπάρχει σφαιρική εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το επαγγελματικό μέλλον των μαθητών.

Βοηθά στα να διερευνηθούν ταλέντα και κλίσεις μαθητών, καθώς και δεξιότητες τις οποίες οι ίδιοι οι μαθητές αγνοούν και μέσα από διάφορες διαδικασίες που διεξαγάγει το ΚΕΣΥΠ, όπως ψυχολογικά τεστ ή τεστ δεξιοτήτων, δημιουργικότητας και αυτογνωσίας, σταδιακά οι ενδιαφερόμενοι ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους και με γνώμονα τα θέλω τους και τις γνώσεις τους, μπορούν χωρίς να επικρατεί σύγχυση, να επιλέξουν τι ακριβώς επιθυμούν να σπουδάσουν, κάνοντάς το στο μέλλον επάγγελμα.

Υποτιμημένος ο ρόλος του ΣΕΠ, του λεγόμενου σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία, αλλά και λίγες οι διδακτικές ώρες που αφιερώνονται σε αυτόν, μας λέει η κα Δημητρέλη, καθώς διδάσκεται μόνο στη Γ’ Γυμνασίου κι ένα κομμάτι στην Α’ Λυκείου των ΕΠΑΛ. Οι καθηγητές ωστόσο καταβάλλουν προσπάθεια για να διεξαχθεί το μάθημα ως πρέπει, ενώ σε αυτό αρωγός είναι το ίδιο το ΚΕΣΥΠ, παρέχοντας κατάλληλο υλικό γνώσης και κατάρτισης.

Επίσης, υπάρχουν και διάφορες ημερίδες κατά τις οποίες φιλοξενούνται καταξιωμένοι επαγγελματίες διαφόρων εργασιών, όπου δέχονται τις ερωτήσεις των παιδιών για τα θετικά και αρνητικά των επαγγελμάτων τους, κάνοντας έτσι πιο κατασταλαγμένες τις επιλογές των παιδιών στο τι τελικά τους ταιριάζει να ακολουθήσουν επαγγελματικά.

Το σημαντικότερο όμως, είναι να υπάρχει στόχος και εναλλακτικές, ούτως ώστε τα παιδιά να βαδίζουν συνειδητά στις επιλογές τους αλλά και να είναι σε συνεχή ενημέρωση με το ΚΕΣΥΠ, για να μπορούν να αποσαφηνίζουν με τη βοήθεια των ειδικών τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν αλλά και δύνανται να ακολουθήσουν, μιας και όπως αναφέρει η κα Δημητρέλη, πολλοί είναι εκείνοι οι φοιτητές, οι οποίοι  για λόγους αδιαφορίας ή γνωστικού αντικειμένου εγκαταλείπουν εντελώς τις σχολές και πώς να μη γίνεται αυτό όταν ένας μαθητής αγνοεί τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών αλλά και δεν έχει δει καν ένα μηχανογραφικό και βαδίζει τυχαία αναμένοντας τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Οι γονείς και οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ΚΕΣΥΠ και ότι παρά το γεγονός, πως για όλη την Αρκαδία μόνον ένα άτομο μπορεί να αξιοποιήσει την ιδιότητά του για να βοηθήσει μαθητές είναι εκεί, στηρίζοντας αμφότερους γονείς και μαθητές.

Το ΚΕΣΥΠ, ενημερώνει παιδιά και φοιτητές ηλικίας 6-25 ετών σε ό, τι έχει να κάνει με τα προαναφερθέντα, αλλά και σε επίπεδο εύρεσης μεταπτυχιακών ανάλογα των ονείρων τους και της προσωπικότητάς τους, ενημερώνει για τα διάφορα ελεύθερα κέντρα σπουδών για θέματα όπως η ανεργία και πώς μέσα από κάποιες έξυπνες κινήσεις μπορούν να ελιχθούν σε επίπεδο αγοράς εργασίας, ενώ ο τρόπος επικοινωνίας είναι το τηλέφωνο του ΚΕΣΥΠ: 2710-230795 καθώς και το mail: kesyp@dide.ark.sch.gr

Η κα Δημητρέλη έρχεται σε επαφή με όλους τους ενδιαφερομένους κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή 8-1:30 μμ. Και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 3-8μμ. Κατόπιν ραντεβού.

Ευαγγελία Παπαθανασίου

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/m2fAWIEl4qE