Ο πατριωτισμός της Αντίστασης και ο εθνικισμός των «Ταγμάτων Ασφαλείας»

Ο πατριωτισμός της Αντίστασης και ο εθνικισμός των «Ταγμάτων Ασφαλείας»

Μάιος 31, 2013 - 11:18
17 σχόλια

Του Παν. Βέμμου

Αρκάδες που εκτελέστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκτός Αρκαδίας

Η δεκαετία του ’40 αποτελεί σταθμό στη νεώτερη ιστορία μας. Την παλλαϊκή αντίσταση του ελληνικού λαού στη φασιστική επίθεση της Ιταλίας την διαδέχθηκε η ναζιστική Γερμανία. Το μέτωπο αντίστασης του λαού υπέστη τα πρώτα ρήγματα με τους πεμπτοφαλαγγίτες αξιωματικούς, που παρά την ρητή εντολή  της κυβέρνησης να συνεχίσουν τον αγώνα, βοήθησαν τους εισβολείς στην διάλυση του στρατού, περιόρισαν την αντίσταση και διευκόλυναν την κατάληψη της χώρας. Τα άτομα αυτά αποτέλεσαν τον πυρήνα των δωσίλογων κατοχικών κυβερνήσεων.

Η Κατοχή βρίσκει τον ελληνικό λαό χωρίς πολιτική ηγεσία, αφού παλάτι και κυβέρνηση αυτοεξορίσθηκαν στην Αίγυπτο, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα στο πλευρό των συμμάχων. Ο λαός καλύπτει το κενό και με πρωτοβουλία παράνομων από τη δικτατορία Μεταξά κομμάτων σχηματίζει αντιστασιακές οργανώσεις. Ο λιμός το χειμώνα ’41-’42 θέτει το ζήτημα της επιβίωσης του λαού. Ξεκινά πολιτικός αγώνας με απεργίες και διαδηλώσεις. Δημιουργείται πλατύ μέτωπο Αντίστασης με σκοπό την εθνική απελευθέρωση και την δημοκρατική ανέλιξη της χώρας. Σχηματίζονται ένοπλα τμήματα και αρχίζει στρατιωτική αντιπαράθεση με τις  κατοχικές δυνάμεις. Αυτό το κίνημα φέρνει σε δύσκολη θέση τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Βασικός όρος του Ιωάννη Ράλλη στους Γερμανούς προκειμένου να αναλάβει «πρωθυπουργός» τον Απρίλιο 1943 ήταν η συγκρότηση στρατιωτικών τμημάτων για «την προστασία του κοινωνικού καθεστώτος από τους καταχθόνιους σκοπούς του κομμουνισμού». Τα πρώτα τμήματα συγκροτήθηκαν με βάση την ευζωνική φρουρά του Άγνωστου Στρατιώτη, γι’ αυτό ονομάσθηκαν στην αρχή «Ευζωνικά Τάγματα» (Ε.Τ.) και τα μέλη του από το λαό «γερμανοτσολιάδες». Σύντομα τα Ε.Τ. επεκτάθηκαν  σε Χαλκίδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Κόρινθο, Πύργο και Ναύπακτο. Τα Ε.Τ. εγκαινίασαν τη δράση τους με μαζικές συλλήψεις αναπήρων πολέμου στα τέλη Νοεμβρίου 1943 για «να εκκαθαρισθούν τα νοσοκομεία από τα αναρχικά στοιχεία». Περισσότεροι από 1700 ανάπηροι πολέμου ήταν αυτοοργανωμένοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς  αδυνατούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συλλαμβάνονται από τα Ε.Τ. και παραδίνονται στους Γερμανούς. Μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου που είχε ιδρυθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 1943. Το στρατόπεδο αυτό υπήρξε προμηθευτής ομήρων για τα κρεματόρια της Γερμανίας και για μαζικές εκτελέσεις αντιποίνων στην Αττική και όχι μόνο.
Τα καθ’ αυτό «Τάγματα Ασφαλείας» (Τ.Α.) ξεκίνησαν ως αντίδραση αντικομμουνιστικών πολιτικών και αξιωματικών στην ευρεία λαϊκή απήχηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στον κίνδυνο επικράτησής του μεταπελευθερωτικά, ανησυχία που συμμερίζονταν και ο βρετανικός παράγοντας. Τα Τ.Α. ταυτίστηκαν λεκτικά και ουσιαστικά με τα Ε.Τ. και η ονομασία επεκτάθηκε συλλήβδην σ’ όλα τα ένοπλα τμήματα που συγκροτήθηκαν το 1943-44 από τους Γερμανούς και την κατοχική κυβέρνηση Ράλλη. Ανώτατος αρχηγός τέθηκε ο Γερμανός Β. Σιμάνα, διοικητής ταξιαρχίας των SS.
Στην περιοχή μας εμφανίσθηκαν το φθινόπωρο του ’43 σε Λακωνία και Καλαμάτα. Την άνοιξη του ’44 ενοποιήθηκαν σε «Β’ Αρχηγείον Χωροφυλακής Πελοποννήσου» με επικεφαλής τον συνταγματάρχην Διονύσιο Παπαδόγκωνα και τάγματα σε Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Μελιγαλά, Καλαμάτα και Γαργαλιάνους.
Θα παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία από τη δράση των Τ.Α. που αναφέρονται στο σημαντικό βιβλίο της Κούλας Ξηραδάκη «Κατοχικό».
Στις 27 Νοεμβρίου 1943 τα Τ.Α. εκτελούν στο στρατόπεδο Γουδή δέκα εννιά (19) κρατούμενους ως ομήρους στις φυλακές Χατζηκώστα. Ανάμεσά τους ήταν και επτά (7) ανάπηροι πολέμου. Τη διαταγή της εκτέλεσης των 19 υπογράφει: Ο Ανώτατος Αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας και Αστυνομίας Ελλάδος Β. Σιμάνα. Διοικητής Ταξιαρχίας SS και Αντιστράτηγος των οπλισμένων Ταγμάτων Ασφαλείας (Εφημ. «Αθηναϊκά Νέα»).
Η εφημερίδα «Ακρόπολις» γράφει στις 7-1-1944 τα Τ.Α. εξετέλεσαν στο στρατόπεδο Γουδή 30 ομήρους. Η ίδια εφημερίδα στις 11-1-44 αναφέρει ότι τα Τ.Α. εξετέλεσαν 10 και στις 18-1-44 άλλους 10. Τα «Αθηναϊκά Νέα» στις 10-2-44 αναφέρει ότι τα Τ.Α. εξετέλεσαν 26.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ (στην εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα» 1-5-44)
«Την 27-4-44 κομμουνιστική συμμορία παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανό στρατηγό και τρεις συνόδους του. Πολλοί Γερμανοί ετραυματίσθηκαν. Ως αντίποινα θα εκτελεσθούν:
1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1-5-44
2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων.
Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.
Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος»
(Σημ. Π.Β.) Στους 100 περιέχονται οι 40 εκτελεσμένοι στον Αγιο-Θανάση την 1-5-44 από τους ταγματασφαλίτες της Τρίπολης. Οι άλλοι 60 εκτελέσθηκαν την ίδια μέρα σε Κόρινθο και Καλαμάτα. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της «ένδοξης» δράσης των εθνικιστών των «Ταγμάτων Ασφαλείας»!
Από την άλλη πλευρά η Αντίσταση πέραν των αγώνων που αναφέραμε παραπάνω για την επιβίωση του λαού, αντιτάχθηκε και απέτρεψε το διαμελισμό της χώρας, ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση, συνέβαλε σημαντικά στον αντιφασιστικό αγώνα και στη νίκη των συμμάχων και απελευθέρωσε τη χώρα.
Σ’ αυτόν τον εθνικό αγώνα βαρύς ήταν ο φόρος αίματος των αντιφασιστών. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί μόνο στην Αρκαδία και σε πολλούς τόπους. Τα μνημεία που έχουν στηθεί θυμίζουν τις σκληρές εκείνες μέρες. Υπάρχουν όμως και άγνωστες πλευρές που οφείλονται όχι μόνο στη λήθη του χρόνου, αλλά και στο ανώμαλο πολιτικό καθεστώς που ακολούθησε την Κατοχή. Κάποια απ’ αυτά τα ιστορικά γεγονότα αναφέρονται στο βιβλίο που προαναφέραμε. Σας τα παρουσιάζουμε όπως περιέχονται, σ’ αυτό.
Α. Αρκάδες που εκτελέσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο εξωτερικό.
1. Κυρίου Ηλίας του Γεωργίου, ετών 22 από το Λεωνίδιο. Συνελήφθη στις 11 Ιουλίου 1944. Πέθανε στο Γκρι-Κλαρ της Αυστρίας στις 14-11-44.
2. Πολυγένης Πολυχρόνης του Αθανασίου από την Καρύταινα. Συνελήφθη στο μεγάλο μπλόκο της Καλαμάτας. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Μαρκίς, Γαλλία, όπου και πέθανε στις 15-5-44.
3. Ψαρούλης Παναγιώτης του Γεωργίου, από την Δημητσάνα. Συνελήφθη στο Κοφίνι Ναυπλίου στις 10-6-44. Μεταφέρθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο στην Σλοβενία. Τον Νοέμβριο του 1944 επιχείρησε με άλλους κρατούμενους να δραπετεύσει, έγινε όμως αντιληπτός από φρουρό, ο οποίος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.
Β. Αρκάδες που εκτελέσθηκαν εκτός Αρκαδίας.
Δεν αναφέρονται όσοι εκτελέσθηκαν σε Μονοδέντρι-Ανδρίτσα κ.α. και οδηγήθηκαν εκεί από τις φυλακές της Τρίπολης.
1. Λέλος Βασίλειος ετών 28 από τα Γεφυράκια Μεγαλόπολης. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1941, μαζί με τον Γκετσάλη Περικλή από την Χειμάρα, αγροφύλακες στο κτήμα Πύργος Βασιλίσσης, ήρθαν στα χέρια με Ιταλούς στρατιώτες που μπήκαν να κλέψουν σταφύλια, με αποτέλεσμα ο Γκετσάλης να σκοτώσει έναν απ’ αυτούς. Συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 1942.
2. Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος ετών 30, οδηγός αυτοκινήτων, από την Τρίπολη. Εκτελέσθηκε στις 4-2-43 στην Καισαριανή μαζί με τον Κ. Περρίκο αντισμήναρχο ε.α. αρχηγό της ΠΕΑΝ που ανατίναξε τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.
3. Κούλης Ιωάννης ετών 27 τορναδόρος από την Τρίπολη Γορτυνίας*. Εκτελέστηκλε για σαμποτάζ στις 9/4/1943 από τους Γερμανούς στην Αττική.
4. Παρασκευόπουλος Θεμιστοκλής του Κων/νου, ετών 36, από την Τρίπολη Γορτυνίας*, δάσκαλος στον Πειραιά. Συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου 1942 μέσα στο σχολείο όπου δίδασκε και φυλακίσθηκε στις φυλακές της Αίγινας. Ήταν καταδικασμένος σε ισόβια μετά από γραπτή καταγγελία στην Γκεστάπο, που τον χαρακτήριζε «αρχικομμουνιστή» και υβριστή του Άξονα.
5. Πετρόπουλος Μιχαήλ του Βασ., ετών 34, δάσκαλος στον Πειραιά, συνάδελφος του προηγούμενου και συντοπίτης του από την Γορτυνία. Συνελήφθη μαζί του και για τους ίδιους λόγους.
Εκτελέσθηκαν και οι δύο μαζί με άλλους 19 στις 17/6/1943 στην Καισαριανή.
6. Καρυώτης Ιωάννης του Ηλία, από το Λεοντάρι Αρκαδίας. Εκτελέστηκε στην Αθήνα στις 23 Νοεμβρίου 1943.
7. Καψούρος Απόστολος του Γεωργίου από τα Λαγκάδια Γορτυνίας. Εκτελέστηκε στις 8-2-44 στην Καλαμάτα.
8. Κριτσώνης Νικόλαος από την Τρίπολη. Εκτελέστηκε στις 21-3-1944 στο κτήμα του Νέγρη, έξω από την Κόρινθο.
9. Ροζής ή Παρασκευόπουλος Θεμιστοκλής, εκπαιδευτικός επιθεωρητής από την Τρίπολη. Εκτελέστηκε στις 15-5-1944 από τους Γερμανούς στην Καισαριανή.
10. Τράκας Βασίλειος του Κων/νου, ετών 40, από το Ροεινό Αρκαδίας. Εκτελέστηκε στην Αγριλίτσα Καρυάς Αργολίδος στις 17-5-1944.
11. Αργυρόπουλος Πέτρος του Σπυρίδωνος από το Ροεινό Αρκαδίας. Εκτελέσθηκε στις 30-5-1944 στην Αργολίδα.
12. Κώτσηρας Γεώργιος του Γρηγορίου ετών 31. Καθηγητής Μαθηματικών εκ Μεγαλοπόλεως, στέλεχος της «Εθνικής Αλληλεγγύης» Συνελήφθη στις 21 Ιουλίου 1944 στην πλατεία Αμερικής από τον Παρθενίου και την ομάδα του και οδηγήθηκε στο Παράρτημα Ασφαλείας, στο ξενοδοχείο «Κρυστάλ». Την άλλη μέρα βρέθηκε το πτώμα του στο νεκροτομείο και αναγνωρίσθηκε υπό του αδελφού του. Εν τω εγγράφω του Νεκροτομείου Αθηνών αναφέρεται ότι ήτο κρατούμενος της Ειδικής Ασφάλειας και ότι εφονεύθη εντός αυτής. Στο συμπέρασμα της ιατροδικαστικής έρευνας αναφέρεται «... Επί του πτώματος του ανωτέρω βεβαιούνται κακώσεις προελθούσαι εκ δαρμού. Ο θάνατος προήλθεν συνεπεία  κακώσεων της κεφαλής δια πυροβόλου όπλου και καταγμάτων αυτής, λίαν εκτεταμένων πιθανώς εκ πτώσεως εξ ύψους. Το περιγραφέν κάταγμα κατά την σπονδυλικήν στήλην, δικαιολογεί την εκδοχήν ταύτην, είναι δε τούτο ικανόν να προξενήση τον θάνατον».
13. Δαλιάνης Γεώργιος του Αρισ. ετών 47 από το Άστρος Κυνουρίας. Εκτελέστηκε στην Κόρινθο στις 23-7-44
14. Βαρουξής Γεώργιος του Παναγιώτη από την Σιλίμνα Αρκαδίας. Εκτελέστηκε περί τα τέλη Ιούλη του 1944 στην Αγία Άννα Κρανιδίου.
15. Παπαγιαννάκος Ιωάννης του Αθανασίου ετών 31, δικαστικός υπάλληλος από τη Μεγαλόπολη. Εκτελέστηκε έξω από τη Μάντρα Ελευσίνος στις 9-8-44.
16. Κακούρας Δήμος του Βασιλείου, από το Καλλιάνι Γορτυνίας. Εκτελέστηκε στις 3-9-1944 στην Αττική.
17. Κώτσηρας Αργύρης του Γρηγορίου, δικηγόρος από τη Μεγαλόπολη, αδελφός του προαναφερόμενου Κώτσηρα Γεωργίου. Εκτελέστηκε στις 5-9-44.
18. Καλαμπόκας Ιάσων, ετών 26, από τις Κάτω Κολλίνες Αρκαδίας. Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού. Μετά την κατάρρευση του μετώπου πήγε στην Κρήτη και πήρε μέρος στη Μάχη της Κρήτης. Έφυγε στη Μ. Ανατολή, εντάχθηκε στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία και πολέμησε με τα συμμαχικά στρατεύματα στο Ελ Αλαμέιν όπου και τραυματίσθηκε. Μπήκε στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των Άγγλων και εκπαιδεύτηκε σε σχολή κομάντος. Τον Νοέμβριο του 1943 έφτασε στη Χίο. Εγκατέστησε ασύρματο και μετέδιδε πληροφορίες στο στρατηγείο Μ. Ανατολής. Έκανε και σαμποτάζ. Οι Γερμανοί τον επισήμαναν. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944 το βράδυ δύο Γερμανοί που τον παρακολουθούσαν του φώναξαν να σταματήσει, αυτός πήρε από κάτω μια φούχτα χώμα και τους το πέταξε στο πρόσωπο. Τότε ο ένας Γερμανός έβγαλε το περίστροφο και τον σκότωσε.
19. Μέλλος Σαράντος από την Τρίπολη. Τον έπιασαν οι Ιταλοί στο Μετόχι Ερμιόνιδας τον μετέφεραν στην Κόρινθο, όπου και πέθανε, κρατούμενος στο στρατόπεδο Κορίνθου.
Σήμερα, η χώρα μας διέρχεται την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, που από οικονομική εξελίσσεται σε κοινωνική και εθνική. Η υπέρβαση της απαιτεί ενότητα και κοινή προσπάθεια του λαού. Οι παρεμβάσεις εξωγενών πολιτικών κέντρων και κηρύγματα μίσους και διχασμού από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις δημιουργούν προϋποθέσεις ανώμαλων, επικίνδυνων και αντιδημοκρατικών πολιτικών εξελίξεων. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία και ιδιαίτερα αυτή της δεκαετίας του ’40. Η γνώση της δεν είναι μόνο απαραίτητη αλλά και ζωτική κατ’ εξοχή για τους νέους που δεν έζησαν τις συνέπειες του Εμφυλίου και πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

*  Όπως αναφέρεται στο βιβλίο (σ. Π.Β. είτε πρόκειται για λάθος και είναι πιθανόν το χωριό Τσίπολη (σημ. Τουθόα) στην ίδια κοινότητα με το Λευκοχώρι, είτε έτσι γράφτηκε τότε στις αρμόδιες αρχές)

 

Ειδήσεις: 
Tags: 

17 Σχόλια

κάνα σχόλιο δε θα κάνουν εδώ τα γνωστά χρυσάυγουλα και λοιποί φασίζοντες του πόρταλ? τα περιμένουμε εναγωνίως

ντεϊν δεν είναι εδώ. Έχουν ξεκινήσει μαζί με τον Άδωνη για να πάρουν την Πόλη.

Δυστυχώς το "πλατύ μέτωπο αντίστασης" το καπηλεύτηκε ο ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ που είχε πολύ διαφορετικούς σκοπούς από την αντίσταση κατά των Γερμανών. Ευτυχώς για αυτούς η ήττα τους μετά την κατοχή ήταν συντριπτική και πραγματικά απελευθερωτική. Είναι πραγματικά διαφωτιστικό το πότε αναλαμβάνει δράση το ΕΑΜ στην Ελλάδα. Μετά την εισβολή του Χίτλερ στην μαμά Ρωσία τον Ιούνιο του '41!!! Η αγωνία τους ήταν αποκλειστικά για την μαμά Ρωσία που μέχρι τότε δεν είχε τίποτα να χωρίσει με τον Χίτλερ αφού ήταν σε ισχύ το σύμφωνο "Ρίμπεντροπ - Μολότωφ" του 1939. Μόλις ο Χίτλερ επιτέθηκε στην "μαμά" τους, τότε ανέλαβαν δράση εναντίον του!!! Κατά την Ιταλική εισβολή έκαναν απλά την πάπια γιατί ήταν "σύμμαχοι" ακόμα οι Μουσολίνι-Χίτλερ με την μαμά Ρωσία. Φυσικά για τα Τάγματα Ασφαλείας δεν θα διαφωνήσω με τον κ. Βέμμο. Οι κομμουνιστές δυστυχώς σαν βασικό τους σχέδιο είχαν την υποστήριξη της μαμάς Ρωσίας και την μετά τον πόλεμο επικράτησή τους στην Ελληνική επικράτεια. Τα περί αντίστασης ήταν για τα μάτια του κόσμου. Το αστείο είναι ότι υπάρχει ακόμα το θράσος να το υποστηρίζουν ενώ με ιστορικά έγγραφα έχουν αποκαλυφθεί τα πάντα.

@Δυστυχώς διότι Εφόσον δεν διαφωνείς με τον κ. Βέμμο για τα Τάγματα Ασφαλείας, πρέπει να συμφωνήσεις ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν τιμώρησε τους δοσίλογους ταγματασφαλίτες και συνεργάτες των ναζι, σε αντίθεση με ότι συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλια κ.λ.π). Ισα – ισα τους προστάτεψε και τους αντάμειψε. Δυστυχώς τα υπόλοιπα που γράφεις είναι μια διέγερση μνησικακίας για το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ (και αυτό που πάντα θα εκφράζει) που συνταξιδεύει με την καταστροφή της κριτικής σκέψης και των νοημάτων, με την ανασκευή της ιστορικής εμπειρίας, έχοντας σκοπό την ωφέλιμη μυθοπλασία των ιδεών αυτών που δεν τιμωρήθηκαν τότε.

Δυστυχώς (χωρίς επαλήθευση) έγραψε το Σάβ, 1 Ιουν 2013 - 11:12 [...το "πλατύ μέτωπο αντίστασης" το καπηλεύτηκε ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που είχε πολύ διαφορετικούς σκοπούς από την αντίσταση κατά των Γερμανών. Ευτυχώς για αυτούς η ήττα τους μετά την κατοχή ήταν συντριπτική και πραγματικά απελευθερωτική...] Ήδη η πρώτη θέση του σχολιαστή δείχνει μια ιδεολογική θεώρηση και την απορρέουσα ιστορική αντίληψη ας πούμε άκρως συζητήσιμη. Αυτή η θεώρηση αδικεί τεράστιο μέρος όσων πήραν μέρος στην αντίσταση κατά των γερμανών, τους προσλαμβάνει είτε σαν πράκτορες της Μόσχας είτε σαν ηλίθιους που δεν είδαν την απάτη των ηγετικών κύκλων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Δείχνει την κακή πίστη του σχολιαστή που ξαναγράφει την Ιστορία προσαρμοσμένη στο προκρούστειο κρεβάτι της ιδεολογίας του (ή, καλύτερα, της εμμονής του με τη "μαμά Ρωσία", όπως φαίνεται παρακάτω). Στηρίζει το επιχείρημά του στο πότε ανέλαβε δράση το ΕΑΜ. [...Μετά την εισβολή του Χίτλερ στην μαμά Ρωσία τον Ιούνιο του '41!!! Η αγωνία τους ήταν αποκλειστικά για την μαμά Ρωσία που μέχρι τότε δεν είχε τίποτα να χωρίσει με τον Χίτλερ αφού ήταν σε ισχύ το σύμφωνο "Ρίμπεντροπ - Μολότωφ" του 1939. Μόλις ο Χίτλερ επιτέθηκε στην "μαμά" τους, τότε ανέλαβαν δράση εναντίον του!!!...] Από τα στοιχεία που έχω εγώ, εξηγώ διαφορετικά τη χρονική στιγμή εμφάνισης της αντίστασης. Εκτιμώ ότι η αντίσταση μπόρεσε να εμφανιστεί και να αρχίσει τις δραστηριότητές της όταν η επίθεση του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση με την παραβίαση του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ επέτρεψε τη χρηματοδότηση των αντιστασιακών κινημάτων ΚΑΙ στην Ελλάδα. Μήπως νομίζει κανείς ότι γίνεται αντίσταση χωρίς πόρους; Η Σοβιετική Ένωση και η Αγγλία δέχονταν επίθεση και όλοι οι πόροι κατευθύνονταν στην άμυνα, οι ΗΠΑ ακόμα δεν είχαν μπει στον πόλεμο και ο Ρούζβελτ ετοίμαζε τη χώρα του, οι σύμμαχοι χρειάζονταν κλεφτοπόλεμο. Απλά πράγματα. Διάβασε Γκορ Βιντάλ "Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ" και Αντρέ Φονταίν "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ" (το τελευταίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού το 1973 αν δεν κάνω λάθος). [...Οι κομμουνιστές δυστυχώς σαν βασικό τους σχέδιο είχαν την υποστήριξη της μαμάς Ρωσίας και την μετά τον πόλεμο επικράτησή τους στην Ελληνική επικράτεια. Τα περί αντίστασης ήταν για τα μάτια του κόσμου. Το αστείο είναι ότι υπάρχει ακόμα το θράσος να το υποστηρίζουν ενώ με ιστορικά έγγραφα έχουν αποκαλυφθεί τα πάντα...] Μπροστά σε έναν από τους πιο καταστροφικούς πολέμους της ιστορίας, περιορίζεσαι στην προσπάθεια να κακολογήσεις τη "μαμά Ρωσία" και τους κομμουνιστές γενικά, αδιαφορώντας για την ιστορία. Κόλλημα.

Δεν θα διαφωνήσω ούτε μαζί σου για τα τάγματα ασφαλείας. Δυστυχώς η εξήγηση είναι απλή. Είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που ακολούθησε ΕΜΦΥΛΙΟΣ το τέλος του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στα τάγματα ασφαλείας να "εξαγνιστούν". Δυστυχώς. Όσο αφορά το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ κάνεις το λάθος να απομονώνεις τον αντιστασιακό του αγώνα από το σχέδιο της κομμουνιστικής ηγεσίας για την επόμενη ημέρα του τέλους του πολέμου. Δυστυχώς αυτό το σχέδιο ήταν προδοτικό για την χώρα. ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ δεν ήταν μόνο αντίσταση κατά των Γερμανών. Ήταν και κομμουνιστικό σχέδιο για κατάληψη της εξουσίας της χώρας με τα όπλα. Δυστυχώς. Ευτυχώς ο κλήρος μας έριξε στην Δύση και τα σχέδια τους πήγαν περίπατο. Δυστυχώς έσυραν την χώρα σε εμφύλιο παρότι γνώριζαν ότι ήταν χαμένη ιστορία για αυτούς. Ένα έγκλημα που κόστισε στην χώρα απίστευτα. Μπορείτε να κατηγορήσετε την δεξιά (δικαίως) για πολλά από τα πεπραγμένα της στην ηγεμονία που είχε μέχρι και την χούντα αλλά η κομμουνιστική εκδοχή ήταν απείρως χειρότερη. Υπό αυτή την οπτική η δικαίωση των νικητών του εμφυλίου είναι καθολική.

Όχι δεν αδικώ κανέναν από την πλατιά μάζα. Στις ηγεσίες αναφέρομαι. Στην πλατιά μάζα εκείνη την εποχή που η παραπληροφόρηση ήταν δεδομένη δεν μπορώ να καταλογίσω ούτε ότι ήταν πράκτορες, ούτε ότι ήταν ηλίθιοι. Τους είχε παρασύρει μια απαράδεκτη ηγεσία στα δόλια σχέδιά της. Όσο αφορά το χρονικό σημείο εισόδου του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ στην αντίσταση κατά των Γερμανών-Ιταλών. Είχε πόρους η Σοβιετική Ένωση να βοηθήσει το παρακλάδι της στην Ελλάδα μετά την εισβολή των Γερμανών και δεν είχε όταν είχαν εισβάλει οι Ιταλοί;;; Είναι σαφές ότι ο κλεφτοπόλεμος υποστηρίχτηκε από την Ρωσία μόνο όταν έσπασε το σύμφωνο που είχαν με τους ναζιστές. Αυτό δεν είναι αρκετά αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της ηγεσίας του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ;;; Το τι έκανε ο απλός κόσμος που συμμετείχε στο ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ είναι άλλη ιστορία. Είναι προφανές ότι είχαν παρασυρθεί από μια ηγεσία που είχε κρυφή ατζέντα. Αν ήξεραν την πραγματικότητα θα τους είχαν πάρει με τις πέτρες. Το να κακολογήσω την μαμά Ρωσία δεν είναι και πολύ δύσκολο. Δυο χασάπηδες είχαμε εκείνα τα χρόνια. Τον Χίτλερ και τον Στάλιν. Τα θύματά τους εκατομμύρια. Επίσης ο κομμουνισμός είναι ενάντια των πατρίδων. Αναγνωρίζει μόνο εργατική τάξη και κεφάλαιο. Η έννοια πατρίδα δεν έχει καμία ιδιαίτερη βαρύτητα. Εχθρός τους είναι ΜΟΝΟ το κεφάλαιο και μάχονται μόνο για την εργατική τάξη. Το να παριστάνουν τους πατριώτες είναι αστείο. Πολέμησαν για τον κομμουνισμό και όχι για την Ελλάδα. Αναφέρομαι και πάλι στις ηγεσίες. Την πλατιά μάζα την εξαπάτησαν.

Η δυσκολία της απάντησης έγκειται στις διαστρεβλωμένες θέσεις του "δυστυχώς". Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν ήταν ένα οργανωτικό σχήμα αντίστασης που βρισκόταν σε ύπνωση περιμένοντας τις εντολές της Μόσχας για να ενεργοποιηθεί. Παράνομος μηχανισμός του ΚΚΕ, υποθέτω, σίγουρα θα υπήρχε και θα συνεισέφερε στην ανάπτυξη της αντίστασης, ίσως με μεγαλύτερη ζέση μετά την επίθεση των χιτλερικών στη Σοβιετική Ένωση (δεν ξέρω, ούτε είναι σημαντικό αυτό το σημείο, διαστρέβλωση της ιστορίας αποτελεί η γνώμη που διαφαίνεται ότι το ΚΚΕ εμπόδιζε την ανάπτυξη αντιστασιακού κινήματος επειδή Γερμανία και Σοβιετική Ένωση είχαν συνάψει το σύμφωνο μη επίθεσης). Η άποψη ότι ναζισμός και κομμουνισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος είναι κι αυτή ψευδής, γιατί το ιδεώδες του κομμουνισμού είναι πανανθρώπινο, όπως η κληρονομιά της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ ο ναζισμός και ο φασισμός είναι ένας καρκίνος ασύμβατος με τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η Γαλλική Επανάσταση περιείχε την Τρομοκρατία του Ροβεσπιέρου και του Σαιν Ζυστ χωρίς να αμφισβητείται η ιστορική σπουδαιότητά της. Ακριβώς ίδιο είναι το ανεξίτηλο ίχνος της οκτωβριανής επανάστασης στην ανθρώπινη ιστορία. Και τότε υπήρξε η Παλινόρθωση και τώρα. Χωρίς να είμαι ειδικός (για να μην ξεχνιόμαστε, και χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου τίποτα το ιδιαίτερο, είμαι κάτι παραπάνω από ειδικός, είμαι ο απλός κοινός νους που αποτελεί τον άξονα της ανθρώπινης σκέψης κατά την αρχαιοελληνική έννοια του όρου) εκτιμώ ότι μόνο το τέλος της ιστορίας δεν επήλθε, ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να βασίζεται στις συγκυρίες και ότι, όπως αποδείχθηκε κοινωνικά επιβλαβής και καταδικάστηκε στη συνείδηση του ανθρώπου η Παλινόρθωση των Βουρβόνων στη Γαλλία, έτσι θα είναι σύντομη η σημερινή φάση οπισθοχώρησης της Ιδέας των δικαιωμάτων του ανθρώπου μπροστά στην επίθεση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Το ελπίζω, τουλάχιστον. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κομμουνιστής για να χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία της σκέψης, αυτές τις έννοιες.

Η απάντηση σου είναι βασισμένη σε ένα λάθος. Δεν μίλησα για ναζισμό vs κομμουνισμό, αλλά για Χίτλερ και Στάλιν. Αυτοί οι δύο προκάλεσαν εκατομμύρια νεκρούς. Το ιδεολογικό υπόβαθρο που χρησιμοποίησαν είναι γνωστό και δεν προχωράω σε γενικεύσεις. Η αλλαγή στάσης του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ, ο χρόνος "ενεργοποιησής" του κτλ, δεν είναι συμπτώσεις. Μα καλά, ούτε η στάση του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ με την αποχώρηση των Γερμανών δεν σου είναι αρκετή για να αντιληφθείς ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρά τους; Δηλαδή τι νομίζεις ότι ήταν το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ; Η κεντροαριστερά της εποχής; Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ; ΚΚ ήταν κανονικότατα. Και όπως όλα τα ΚΚ ένα σκοπό είχε. Την κατάληψη της εξουσίας ώστε να δικαιωθεί η εργατική τάξη έναντι του κεφαλαίου. Σε αυτή την πάλη δεν αναγνωρίζει πατρίδες. Σεβαστή η άποψή τους αλλά δεν μπορούν να παριστάνουν τους πατριώτες αυτοί που δεν αναγνωρίζουν πατρίδες. Δεν μιλάω για την πλατιά μάζα που είχε παραπλανηθεί φυσικά. Μιλάω για την ηγεσία. Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός είναι ένας "εχθρός" μπαρούφα που δημιουργήθηκε με την πτώση του Κομμουνιστικού μπλοκ. Η επικράτηση του καπιταλισμού είναι δύσκολο να χωνευτεί από αυτούς που πίστεψαν δεκαετίες ολόκληρες σε σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές αποτυχίες εν τέλει. Έτσι έδωσαν στον καπιταλισμό ένα διαφορετικό όνομα, βάζοντας το "νεοφιλελεύθερος" μπροστά, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αντιπολίτευση στο μοναδικό υπαρκτό οικονομικό σύστημα στον πλανήτη. Επειδή στην θεωρία ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, εγώ δηλώνω ότι θέλω τον καπιταλισμό της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Αυτοί που μιλάνε για "νεοφιλελεύθερους" μπορούν να γράψουν ποιο σύστημα θα ήθελαν να δουν στην Ελλάδα; Τόσες χώρες έχει ο πλανήτης. Κάποιο θα είναι κοντά σε αυτό που φαντάζονται.

Το Μάιο του 41 κατελήφθη ολοκληρωτικά η χώρα από τους Γερμανούς μετά και τη μάχη της Κρήτης. Ο (ειδήμων) που γράφει ότι η αντίσταση του ΚΚΕ άρχισε μετά την επίθεση στη Ρωσσία, δε το γνωρίζει αυτό;;; Τον Ιούνιο του 41 ξεκίνησε η αντίσταση. Μόλις ένα μήνα μετά την κατάληψη της χώρας. Πότε έπρεπε να ξεκινήσει; Νωρίτερα; Και στο Αλβανικό μέτωπο τι έκαναν; Σπέρνανε κουκιά; Στα Ρούπελ; Παίζαν πρέφα; Πόση νοημοσύνη χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι πρέπει να παραδωθεί η χώρα πρώτα και μετά να ξεκινήσει η αντίσταση;;; Επίσης ο (ειδήμων) δε γνωρίζει ότι στο ΕΑΜ συμμετείχαν 9 κόμματα;;;; και όχι μόνο το ΚΚΕ;;;; Οι υπόλοιποι ειδήμονες που θεωρούν ως κομμουνιστές όλους του οργανωμένους του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ δε γνωρίζουν το μέγεθος της οργάνωσης;;;; 2,5 εκατομμύρια Κομμουνιστές είχε η Ελλάδα τότε;;; Και ήταν και παράνομο κόμμα;;; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο απλός Έλληνας είχε ανάγκη να αντισταθεί, για να επιβιώσει;;;; Πόσες κλοπές γινόντουσαν πριν αποκτήσει δύναμη ο ΕΛΛΑΣ και πόσες μετά;; Κανείς από τους σχολιαστές δεν έχει ακούσει για τη σπουδαιότητα του έργου του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ; Αναγνωρίστηκε από τεράστιες προσωπικότητες της τότε εποχής αλλά κάποιοι έχουν άλλη άποψη σήμερα.....για δήθεν σκοπιμότητες κτλ κτλ. Κατάπτυστη η ηγεσία του ΚΚΕ με τεράστια λάθη. Άλλο πράγμα όμως η ηγεσία του ΚΚΕ και άλλο το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ και των απλών πατριωτών που πολέμησαν ή πέθαναν για την πατρίδα. Συγχαρητήρια κε Βέμμο για το θέμα που αναπτύξατε, με σκοπό την αφύπνιση ορισμένων οι οποίοι έχουν βγεί στο καφενείο και περιμένουν την ανάπτυξη που δήθεν έρχεται..... Κατοχή έχουμε.Πάρτε το χαμπάρι.Ξυπνήστε. Ο εχθρός μας είναι εδώ, και καταστρέφει το μέλλον και την πατρίδα μας. Μακριά από εμάς η διχόνοια που μας επιβάλλουν. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάρουμε την τύχη της πατρίδας στα χέρια μας. Καλή τύχη σε όλους.

Εθνοκτονία σε εξέλιξη (χωρίς επαλήθευση) έγραψε την Δευ, 3 Ιουν 2013 - 20:25: ... ο (ειδήμων) δε γνωρίζει ότι στο ΕΑΜ συμμετείχαν 9 κόμματα;;;; και όχι μόνο το ΚΚΕ;;;; Τα άλλα οχτώ ήταν κόμματα-σφραγίδες, συνοδοιπόροι, γι' αυτό είχανε την ίδια μεταχείριση από το καθεστώς (φυλακές και εκτελέσεις). Είναι καταπληκτική η αρχική τοποθέτηση του δυστυχώς: "η ήττα τους (εννοεί το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) μετά την κατοχή ήταν συντριπτική και πραγματικά απελευθερωτική". Δεν υπήρξε ήττα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, οι παρτιζάνοι ήταν οι νικητές, δεν υπήρχε τίποτ' άλλο, μόνο μια χούφτα χωροφυλάκων στου Μακρυγιάννη και οι άγγλοι του Σκόμπι και μετά υπήρξε το εγκληματικό λάθος της συμφωνίας της Βάρκιζας. Αυτό κι αν είναι προδοσία του αγώνα, επειδή κάποιοι είχαν υπογράψει τη συμφωνία της Γιάλτας και είχαν ορίσει την Ελλάδα στη ζώνη επιρροής της Δύσης. Χ Ερώτηση: γιατί γράφετε συνεχώς ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ; ΕΑΜ-ΕΛΑΣ λεγόταν. Και, βέβαια δεν ήταν κομμουνιστές όλοι όσοι πολεμούσαν τους εχθρούς.

Είμαι οπαδός της θεωρίας των δυο άκρων. Πιστεύω ότι και τα δυο είναι επικίνδυνα και θέλουν να μας καταστρέψουν. Μάλιστα, πιστεύω ότι το ένα άκρο, ο νεοφιλελευθερισμός*, αυτή ειδικά την περίοδο είναι πιο επικίνδυνο από το άλλο άκρο, τον ναζισμό. Ως εκ τούτου, πρώτα πρέπει να ξαποστείλουμε τον νεοφιλελευθερισμό από εκεί που μας ήρθε, κι όταν καθαρίσουμε μαζί του τότε ασχολούμαστε και με τους βοηθούς του. Επισης, όποιος έχει μελετήσει, έστω στοιχειωδώς, την ελληνική ιστορία γνωρίζει ότι οι πιο ενδοτικές κυβερνήσεις, οι πλέον βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα ήταν, ανέκαθεν, οι αποτελούμενες από εθνικόφρονες. Άπειρα τα παραδείγματα. Από τα ανδρείκελα που κυβέρνησαν την μετεμφυλιακή Ελλάδα μέχρι τους χουνταίους και την ακροδεξιά παρέα του Σαμαρά, όλοι τους, την ώρα που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους περί της εθνικής ανεξαρτησίας, διακρίθηκαν για την αχαλίνωτη δουλικότητά τους απέναντι στον εκάστοτε ξένο πάτρωνά μας. *(ειδήμων) ο νεοφιλελευθερισμός δεν πρέπει να συγχέεται εννοιολογικά με τον φιλελευθερισμό http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

Στις 20 Απριλίου 1941 ήδη η ηπειρωτική Ελλάδα ήταν σε κατοχή. ΕΝΟΠΛΟ αγώνα από το ΕΑΜ έχουμε τον Μαϊού του 1942. Ένα χρόνο μετά. Ποια αντίσταση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1941;;; Στις συνελεύσεις που έκαναν; Φυσικά και δεν ήταν κομμουνιστές 2,5 εκατομμύρια Έλληνες. Ποτέ δεν ήταν. Τους εκμεταλλεύτηκε το ΚΚ όμως. ΚΚ και ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ταυτίστηκαν. Σαν ηγεσία μιλάω. Οι από κάτω παραπλανήθηκαν οικτρά. Αυτοί που πέθαναν για την πατρίδα είναι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ. Δυστυχώς όμως η ιστορία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ δεν τελείωσε με την απελευθέρωση. Εκεί αποκαλύφτηκαν πλήρως τα δόλια σχέδια τους. Ευτυχώς για τον τόπο, στην ζαριά της Γιάλτας καταλήξαμε στην Δύση και τα σχέδια του ΚΚ τελείωσαν. Μακάρι να μην είχαν καπελώσει και την αντίσταση του Ελληνικού λαού. Θα είχαμε γλυτώσει ένα εμφύλιο που μας ταλαιπώρησε για πολλά-πολλά χρόνια. Χωρίς τον εμφύλιο θα μιλάγαμε για άλλη Ελλάδα σήμερα.

Ο ναζισμός μικρότερο κακό από μια συγκεκριμένη οικονομική θεώρηση του καπιταλισμού;;; Ενδοτικές κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν προδώσει την πατρίδα τους. Δεν γνωρίζω κάποια τέτοια. Αν θέλεις μίλα με ονόματα. Η χούντα δεν έδωσε την Κύπρο. Την έχασε στρατιωτικά. Και δεν έχει χάσει μόνο αυτή Ελληνικά εδάφη. Να θυμίσω την μικρασιατική καταστροφή; Χούντα είχαμε τότε; Μια άλλη χούντα είπε περήφανα όχι στον εισβολέα. Δεν υποστηρίζω τις χούντες, απλά χρησιμοποιώ ιστορικά παραδείγματα για να αποδείξω το άτοπο του επιχειρήματος. Εθνική ανεξαρτησία έλεγε και ο Αντρέας. ΕΟΚ και ΝΑΤΟ και άλλες τρίχες κατσαρές και πράσινα άλογα. Αφού έφαγε το πόπολο το παραμύθι η εθνική ανεξαρτησία έγινε το γνωστό φαγοπότι. Αυτή η πλάκα με τον νεοφιλελευθερισμό έχει κάψει πολύ κόσμο. Βρήκαν το νέο βελζεβούλ οι απανταχού πρώην σοσιαλιστές. Αφού έφαγαν την κρυάδα της κατάρρευσης όλων των σοσιαλιστικών εκδοχών τώρα βρήκαν να τα ρίξουν στους νεοφιλελεύθερους! Βλέπουμε και το παράδειγμα της Αργεντινής σήμερα που αποκήρυξε τον νεοφιλελευθερισμό πως πετάει η οικονομία της. Τρώνε με χρυσά κουτάλια....στον ύπνο τους. Εχθρός πάντα και παντού είναι η έλλειψη παιδείας. Το οικονομικό μοντέλο είναι ο καπιταλισμός με τις διάφορες εκδοχές του. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια συζητήσιμη εκδοχή χωρίς να έχει τα τραγικά αποτελέσματα που του προσάπτουν. Δεν τον ασπάζομαι αλλά δεν τον αποκηρύττω κιόλας. Η σύγκριση ναζισμού και νεοφιλελευθερισμού είναι σαν να συγκρίνει κάποιος ένα πρόβατο με μια καρέκλα. Πραγματικά άσχετα πράγματα. Δείχνει όμως και την σύγχυση που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς αναμενόμενο γεγονός μιας κοινωνίας που ψάχνει να βρει τα βήματά της και ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους. Από τους ψεκασμούς μέχρι τον νεοφιλελευθερισμό...

(ειδήμων) ξέρεις τι κοινό έχουν ο νεοφιλελευθερισμός με τον ναζισμό; Την ίδια ιδεολογική μήτρα, που είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός. Με τον ναζισμό δεν θ΄ασχοληθώ εδω. Όλο και κάποια κινηματογραφική ταινία θα έχεις δει. Ο νεοφιλελευθερισμός όμως, είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός δια μέσου της αγοράς. Αυτό το οποίο αποθεώνει ο νεοφιλελευθερισμός στο παιχνίδι της καπιταλιστικής αγοράς είναι ο πλουτισμός και η άνοδος των «ικανοτέρων», δηλαδή των οικονομικά (και όχι μόνο) ισχυρότερων. Οι χαμένοι της αγοράς, σε μια νεοφιλελεύθερη κοινωνία είναι πάντα οι φτωχοί που ζουν στο όριο της ανθρώπινης ύπαρξης. Για τα θύματα αυτού του κοινωνικού πολέμου δεν υπάρχει καμία πρόνοια εκτός από την φιλανθρωπία, είτε με την παραδοσιακή της μορφή είτε ως ένα «διαρκώς συρρικνουμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας». Σήμερα αυτό το βιώνουμε στο πετσί μας. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω. Σε κάθε περίπτωση, οι πιο αδύναμοι πρέπει να κάνουν στην άκρη για να ζήσουν οι ισχυροί με τον πλούτο τους. Αυτό είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό είναι που θεμελιώνει το κοινό μίσος νεοφιλελεύθερων-ναζί για την Αριστερά.

Αυτό που βιώνει σήμερα η Ελλάδα είναι η συνέπεια του νεοφιλελευθερισμού; Αλήθεια; Εφαρμόστηκε ποτέ νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα; ΟΧΙ. Το κράτος στην Ελλάδα σήμερα είναι το ελάχιστο και έχουν επικρατήσει οι ιδιώτες; Μάλλον σε άλλη χώρα ζούμε. Ο κρατισμός στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Οι ρίζες του σημερινού κρατισμού είναι στο μακρινό 1974 όταν ο Καραμανλής αποφάσισε να κρατικοποιήσει μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα. Ο Ανδρέας αποτελείωσε ότι υπήρχε. Πως γίνεται να φέρνεις ως παράδειγμα υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού την Ελλάδα, την στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας της είναι τόσο περιορισμένος; Κάποια άλλη χώρα μπορείς να αναφέρεις όπου ο νεοφιλελευθερισμός να την έχει καταστρέψει; Περί κοινωνικού δαρβινισμού θα διαφωνήσω επίσης. Ο ναζισμός είναι ξεκάθαρος ρατσισμός. Δεν μας αρέσουν οι μαύροι, τους σκοτώνουμε. Δεν μας αρέσουν οι Εβραίοι, τους σκοτώνουμε. Αν δεν πλουτίζει ο ικανότερος, ποιος θα πλουτίσει; Οι φιλελεύθεροι δεν αρνούνται το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια για τους αδύνατους. Αντίθετα τα χρεοκοπημένα κράτη δεν μπορούν να παρέχουν ΚΑΜΙΑ κοινωνική πρόνοια στους αδύνατους. Το πως χρεοκοπεί ένα κράτος το είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Με κρατισμό και αποκοπή της σύνδεσης της αμοιβής με την παραγωγικότητα. Ο νεοφιλελευθερισμός αλλά και ευρύτερα οι φιλελεύθεροι πρεσβεύουν απόψεις για τις οποίες οι ναζιστές βγάζουν σπυράκια! Πιστεύουν σε ΚΟΙΝΕΣ αγορές, ελεύθερη διακίνηση ΑΓΑΘΩΝ και ΙΔΕΩΝ. Αυτά για τους ναζιστές/ρατσιστές είναι κόκκινα πανιά. Θέλουν κλειστές "άριες" κοινωνίες με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης να σημειώσω ότι πουθενά δεν υπάρχει κόμμα νεοφιλελεύθερων. Υπάρχουν μόνο οι Φιλελεύθεροι που έχουν και σημαντικό ποσοστό στην Ευρωβουλή. <a href="http://www.alde.eu/">Alliance of Liberals and Democrats for Europe</a>

Ενδιαφέρουσα συζήτηση (και μάλιστα με επαγγελματία/ες της επικοινωνίας) άνοιξες ντεϊν με την αρχική σου ερώτηση. Ενδιαφέρουσα και, τουλάχιστον για μένα, χρήσιμη για να ξαναφρεσκάρω τις ιδέες. Δύο χρόνια πριν έγραφα: Αύριο η ανθρωπότητα δεν θα είναι η ίδια! (αύριο, όταν ολοκληρωθεί η ιστορική διεργασία και φάση κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού, όταν πεθάνει αυτό το σύστημα το οποίο έχει βραχύτατη ημερομηνία λήξης, ίσως ακόμα και εμείς προλάβουμε να το δούμε, η ανθρωπότητα θα έχει αφήσει πίσω της τις σημερινές μορφές και σχήματα, εθνικά κράτη, υπερεθνικούς οργανισμούς, πολυεθνικές που ελέγχουν τις τροφικές αλυσίδες ή την ενέργεια ή την τεχνολογία, μορφές κοινωνικής οργάνωσης και μαζί και πολιτικά σχήματα είτε κοινοβουλευτικά είτε όχι. Αυτά τα τελευταία 20-30 χρόνια ο νεοφιλελευθερισμός επιτάχυνε τρομακτικά τρέχοντας προς το χαμό του. Δεν ξέρω τι θα αντικαταστήσει τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, παίζουν και τα δύο ενδεχόμενα: ή "η ουτοπία επί γης" ή η εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού. Ξέρετε, ωριμάζουν πολλά πράγματα μαζί και θα δούμε διάφορα στο εγγύς μέλλον. Ξέρετε, όταν στη γη εμφανίστηκε η κυβερνητική επιστήμη, ο Γκαρωντύ, πριν γίνει παρίας του ΚΚΓ και περάσει στον ισλαμισμό, είχε γράψει τη "Μεγάλη καμπή του σοσιαλισμού" περιγράφοντας τον παράδεισο του μέλλοντος με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας. Έχει περάσει από τότε μισός αιώνας και σε πολλά σημεία έχουμε πάει κατά διαόλου. Τώρα φτάνουν πολλοί κόμποι στο χτένι και δεν τούς παίρνει άλλο.) Δεν είμαι αισιόδοξος, το πού θα πάει η κατάσταση το αφήνω φλου, μέσα σε δύο χρόνια προστέθηκαν πολλά άλλα, η ταχύτητα προς τον γκρεμό αυξήθηκε όπως και οι κόμποι στο χτένι, είχα και μια συζήτηση με τον κατ' εξοχήν νεοφιλελεύθερο της χώρας μας, τον Αντρέα Ανδριανόπουλο που δεν μπόρεσε να κλονίσει την ιδέα που έχω για τις προοπτικές του πλανήτη (ίσως και να μην προσπάθησε ιδιαίτερα, θα είχε καλύτερα πράγματα να κάνει από το να συνομιλεί με έναν εκ Τριπόλεως, δεν ξέρω). Εκτός από τον κίνδυνο για τον άνθρωπο, άμεσα πονάει η σημερινή δυστυχία που το σημερινό σύστημα παράγει. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα της Αντίστασης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και με το αν το ΚΚΕ εκμεταλλεύτηκε δολίως ή όχι τη λαχτάρα του λαού να ζήσει ελεύθερος; Εγώ πιστεύω ότι έχουν. Η ιστορία του ανθρώπου είναι μια συνεχής πάλη κατά της εξουσίας. Η εξουσία, όσο υπήρχε το αντίπαλο δέος της Σοβιετικής Ένωσης κρατούσε ήπιους τόνους, μετά την κατάρρευσή της ξεσάλωσε. Έπαψε να υπάρχει το αντίπαλο δέος και θεώρησε ότι μπορεί να μαζέψει τα λουριά. Διστάζει σήμερα να προσφύγει στη γενικευμένη τρομοκρατία των δικτατοριών, τουλάχιστον όσον αφορά την "προηγμένη Δύση", γι' αυτό χρησιμοποιεί το παραμύθιασμα της τηλεόρασης (ιδιωτικής και δημόσιας) και τη "λελογισμένη χρήση της θεσμικής βίας" (το 'λεγα, εξάλλου, τα επαγγέλματα με μέλλον είναι στα ΜΜΕ και στα σώματα ασφαλείας). Τα ξέρουμε @ (ή ειδήμονα, όπως σε ονομάζουν μερικοί). Υ.Γ. Τι κάνεις εδώ μέσα, μήπως μάς δίνεις πολλή σημασία; Κι άλλο Υ.Γ. Μου άρεσε πολύ η ατάκα "Αν δεν πλουτίζει ο ικανότερος, ποιος θα πλουτίσει;" Πολλές φορές σκέφτομαι ότι αν ζούσε σήμερα ο Διογένης, θα τον είχατε βάλει να κάνει τον delivery. Αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Ελάχιστοι "ικανότεροι" και όλοι οι άλλοι ντελιβεράδες. Παραδίπλα στο ArcadiaPortal υπάρχει μια πρόσκληση: ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΤΕ (αφού δεν είσαστε ικανοί να ζήσετε με αξιοπρέπεια). Για να δούμε, θα ξυπνήσει το φιλότιμο;