"Ο Μουγγός" απο το θέατρο "Β.Ρώτας" (Photos-video)

"Ο Μουγγός" απο το θέατρο "Β.Ρώτας" (Photos-video)

Μάιος 25, 2012 - 13:45

Τον Μουγγό του Στρατή Καρρά ανεβάζει στην σκηνή του δημοτικού θεάτρου από την Τέταρτη το Κορινθιακό μας θέατρο «Β.Ρώτας» και για ακόμα μια φορά σε καθηλώνει. Σχεδόν 2 ώρες και περνούν δίχως να το καταλάβεις αφού οι ερμηνείες των ερασιτεχνών , που μόνο ερασιτέχνες εν τέλει δεν είναι, αναγκάζουν την προσοχή σου να μην στραφεί αλλού , χωρίς όμως συνάμα να σε κουράζουν. Το αντίθετο! Σε ξαφνιάζουν ευχάριστα και σε ωθούν σε ένα αβίαστο χειροκρότημα σε πολλά σημεία του έργου , παρ όλο που δεν επιτρέπεται να χειροκροτήσεις αφού έτσι θα αποσυντονίσεις εκείνους που διδάσκουν επί σκηνής.

Σε καθηλώνει όμως και η ιστορία, η ιστορία που διηγείται ο Στρατής Καρράς μέσα από την σιωπή του Μουγγού, η ιστορία που διδάσκει πόσο ο πλούτος και η θέληση για την απόκτησή του μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε ακραίες σκέψεις και σε ακραίες πράξεις. 3 γιοί πουλάνε τον πατέρα τους με… το κιλό, για ν αποκτήσουν πλούτη. Έχοντας ως φτηνή δικαιολογία για τον εαυτό τους πως εκεί ο που θα πάει θα περνάει καλά. Τον πουλούν έναντι 1 εκατομμυρίου δραχμές για κάθε κιλό του αν και.. δεν ξέρουν το βάρος του! Άπληστοι και πεινασμένοι για χρήματα τον καθίζουν στα 85 κιλά εν τέλει ώστε η πλούσια κυρία να κόψει επιταγή 85 εκατομμυρίων.
Μόνο ο ένας γιος , ο Γιώργος, διστάζει να υπογράψει την απόδειξη γιατί «τα λόγια που λέει είναι βαριά», έτσι θα πει εκείνος. Ζητά ν αλλάξουν μας όπως του λέει η επιχειρηματίας η ουσία είναι η ίδια και εκείνος το ξέρει καλά. Είναι επίσης ο μόνος γιός που μοιάζει να έχει συναίσθηση του τι κάνουν τα 3 αγόρια, ο μόνος που αποχαιρετά τον πατέρα του όταν εκείνος πουλημένος πια, ακολουθεί την κ. Ιωάννα,. Χωρίς και πάλι να βγάλει λέξη από το στόμα του αλλά με θλίψη απέραντη στα μάτια του.
Οι ερμηνεία του γιού Γιώργου , κατά κόσμον Ηλία Κεστερτζή συγκλονιστική. Ο γιος ο πολλά βαρύς , που δείχνει από την αρχή να είναι εκείνος που πιότερο δεν υπολογίζει τον πατέρα του, καταλήγει όμως να ναι εκείνος που τελικά αντιλαμβάνεται το τι έχει πράξει με τα αδέρφια του και το δείχνει.
Έκπληξη και γέλιο σε πολλά σημεία προκαλεί η ερμηνεία του Γιάννη Παππά, του 2ου γιού, του Τάσου. Γιός μουρτάρης και τσαμπουκαλής που… δεν διστάζει να την πέσει ακόμα και στην καλόγρια που έρχεται να γιατρέψει τον πατέρα του η οποία όμως δεν είναι και πολύ … σφιχτή στα ήθη. Ιδιαίτερα παραστατικός κλέβει σε πολλά σημεία την παράσταση.
Στον ρόλο του Μουγγού, ο Παύλος Καράγιωργας. Μια παρουσία που ελάχιστα φαίνεται στην σκηνή, κλείνει γύρω της όλη την ιστορία! μια παρουσία θλιμμένη, ενός ανθρώπου που έχασε τη δουλειά του και βλέπει πάνω στη θλίψη του και στην μουγγαμάρα του όλοι να πασχίζουν να κερδίσουν. Ακόμα και οι γιοί του συνωστίζονται γύρω από το κεφάλαιο, μην έχοντας την πρόνοια του πατέρα που δεν μιλάει γιατί πλέον δεν έχει τίποτα να πει και σε κανέναν. Αφού κανένας δεν υπάρχει για να τον ακούσει.
Ελάχιστη η παρουσία στη σκηνή και της σερβιτόρας, κατά κόσμον Αθανασία Λάσκα, το σκέρτσο, το νάζι και η τσαχπινιά όμως μένουν στο θεατή , αφού προσδίδει στην παράσταση μια χαρούμενη νότα, μια νότα από έναν άνθρωπο που επίσης είναι βολεμένος υπό την σκέπη του κεφαλαίου, της επιχειρηματία, κ. Ιωάννας που φτάνει στο σημείο ν αγοράσει έναν άνθρωπο για… συντροφιά! Έναν μουγγό άνθρωπο για να μην την ενοχλεί με την ομιλία του συνάμα όμως να της κάνει παρέα για να μην είναι βυθισμένη στην μοναξιά.
Στο ρόλο της γυναίκας του Μουγγού, η Παγώνα Τσαλπαρά, και σ ετούτη την παράσταση αποδεικνύει πως επαγγελματία στο θέατρο σε κάνει η αγάπη, το μεράκι και η πολύ δουλειά. Είναι εκείνη που ξεγελιέται , της λένε πως παίρνει τον άντρα της η κ. Ιωάννα για να τον κάνει καλά. Εκείνη που αναγκάζεται ν αποχαιρετήσει το ταίρι της, εκείνη που απομένει μονάχη να μετράει τα αυγά που πουλάει στην αγορά και να πίνει φασκομήλι!
Για την παράσταση εργάστηκε όλος ο θίασος από το Νοέμβρη μήνα. Συνεχείς και εντατικές πρόβες από τον ελεύθερο χρόνο του καθενός. Το αποτέλεσμα στην σκηνή εντυπωσίασε. Το δημοτικό θέατρο γέμισε. Θα γέμιζε ακόμα περισσότερο αν ο κόσμος ήξερε την παράσταση αλλά και την δουλειά που γίνεται στο «Β.Ρώτας».
Ο Μουγγός του Στρατή Καρρά από το Κορινθιακό θέατρο ανεβαίνει και σήμερα Παρασκευή στις 21:00 το βράδυ στην σκηνή του δημοτικού θεάτρου Κορίνθου αλλά και αύριο Σάββατο. Είναι 2 ώρες που σίγουρα δεν θα τις θεωρήσετε χαμένες!
Χριστίνα Τσιορωτά

Περισσότερες φωτογραφίες εδω:http://www.korinthiaportal.gr/news/1618/brotas-mas-kataplissei-xana-photos-videos

Video: 

youtube://v/2yj738E0O-4