Ο μετανάστης Γεώργιος Στρατήγης από τα Βούρβουρα ήταν στο Ellis Island το 1901... (pic)

Ο μετανάστης Γεώργιος Στρατήγης από τα Βούρβουρα ήταν στο Ellis Island το 1901... (pic)

Ιανουάριος 13, 2024 - 09:24
0 σχόλια

Φωτογραφία: Πέτρος Σαραντάκης

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με τη μετανάστευση. Και η Αρκαδία από τα αρχαία χρόνια έχει μακρά παράδοση. Δεν υπάρχει ούτε μία αρκαδική οικογένεια που να μην έχει αποχαιρετήσει στο παρελθόν ένα μέλος της που ξεκίνησε για τον δύσκολο αγώνα να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη σε μακρινούς τόπους. Στις αποβάθρες των λιμανιών κρέμονταν σαν τα σταφύλια οι συγγενείς των ανθρώπων που ξεκινούσαν για να χτίσουν μια νέα ζωή μακριά από τον τόπο τους. Πολλοί από εκείνους δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Πολλοί από εκείνους, επίσης, γύρισαν, έφτιαξαν κληροδοτήματα, έχτισαν σχολεία και νοσοκομεία.

Ο ερευνητής και συγγραφέας Πέτρος Σαραντάκης έχει ασχοληθεί επισταμένως με την ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ. Στο δίτομο έργο του «Οι Αρκάδες της Αμερικής: Ιστορία και προσφορά» αναφέρεται διεξοδικά στη μετανάστευση των Αρκάδων στις ΗΠΑ και παρουσιάζει τους καρπούς μιας επταετούς έρευνας.

Τα τεκμήρια, βέβαια, μιλούν πολύ πιο δυνατά από τις λέξεις. Ένα τέτοιο τεκμήριο δημοσίευσε ο κ. Σαραντάκης στη σελίδα του στο Facebook. Πρόκειται για μια φωτογραφία από το Ellis Island, το νησί στο λιμάνι της Νέας Υόρκης που αποτέλεσε τον πιο πολυσύχναστο σταθμό επιθεώρησης μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1892 έως το 1954, σχεδόν 12 εκατομμύρια μετανάστες που έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ υποβλήθηκαν σε ελέγχους εκεί σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Το 1901, ο Γεώργιος Στρατήγης από τα Βούρβουρα βρέθηκε εκεί, για τον καθιερωμένο έλεγχο, προκειμένου να αναζητήσει στη συνέχεια μια καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Άφησε πίσω του ένα χάραγμα σε τοίχο, που γράφει:

«Γεώργιος Στρατήγης, εκ Βουρβούρων Επαρχίας Κυνουρίας. Εις αυτά τα κρεβάτια εκοιμήθηκα νύκτες (3) και ο θεός γιγνώσκει πόσες θα κοιμηθώ ακόμη. 22/3/1901».

Ένα χάραγμα στον τοίχο, ένα σπάραγμα της ιστορίας της μετανάστευσης της Αρκαδίας.

Ευχαριστούμε τον Πέτρο Σαραντάκη που το μοιράστηκε μαζί μας. 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.