Ο έτερος Καππαδόκης Πάνος Σκουρλέτης ως guru της Διαχείρισης του Πρωτογενούς Πλεονάσματος

Ο έτερος Καππαδόκης Πάνος Σκουρλέτης ως guru της Διαχείρισης του Πρωτογενούς Πλεονάσματος

Αύγουστος 26, 2016 - 08:32
0 σχόλια

0. ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ): ΓΔ= Γιάννης Δραγασάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ= Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. ΑνΝομ= Αναπτυξιακός Νόμος. ΥΠΟΙΑΤ = Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. ΛΛ= Λόης Λαμπριανίδης. CV= Curriculum Vitae= Βιογραφικό Σημείωμα. ΠΣ= Πάνος (Παναγιώτης) Σκουρλέτης. ΣΥΡΙΖΑ= Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.  Ανελλ = Ανεξάρτητοι Έλληνες. VIP= Very Important Person= Πολύ Σημαντικό Πρόσωπο. ΤΑΙΠΕΔ= Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. ΠΠΛ= Πρωτογενές Πλεόνασμα. ΑΕΠ= Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. ΔΕΛ= Δημοσιονομικό Έλλειμμα. Κ-μ= Κράτος-μέλος. Π/Υ= Προϋπολογισμός. IQ= Intelligence Quotient= Δείκτης Ευφυΐας. ΝΔ= Νέα Δημοκρατία. ΠΑΣΟΚ= Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (ΓΔ) Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ  1.1 Στο προηγούμενο άρθρο μας  με τίτλο «Ο Γιάννης Δραγασάκης ως Okun της Οικονομετρίας  δήλωσε ότι με τον Αναπτυξιακό Νόμο θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας» (21-8-2016), ασκήσαμε σκληρή επιστημονική, τεχνοκρατική και πολιτική κριτική αξιολόγηση στην αερολογία, στην αδολεσχία και στην κενολογία που διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΓΔ 1.2 Ο ΓΔ, με ύφος πολλών καρδιναλίων και με tupée νομπελίστα της Οικονομικής Επιστήμης, «τετραγώνισε τον κύκλο» ισχυριζόμενος ότι ο νέος ΑνΝομ (εάν, όταν, άμα και όπως θα εφαρμοστεί μετά την 1η/1/2017 από το ΥΠΟΙΑΤ) θα συμβάλλει στην αύξηση της Απασχόλησης κατά 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου που παραπέμπει στον … «αιώνα τον άπαντα» 1.3 Ο ΓΔ διέπραξε ένα ακόμη ατόπημα. Αφενός απέφυγε να δηλώσει ευθαρσώς και με παρρησία τον ιθύνοντα νου του νέου ΑνΝομ που είναι ο Λόης Λαμπριανίδης (ΛΛ) και αφετέρου επανέλαβε λανθασμένα τις ad hoc  ισορροπημένες και σοβαρές δηλώσεις του ΛΛ.

2. ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (ΠΣ), Ο ΕΤΕΡΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ: 2.1 Κατά τη δημώδη φράση «Όλα τα ‘χει η Μαριορή ο φερετζές της λείπει», στο προσκήνιο της δημοσιότητας (Ημερησία, 21/8/2016, συνέντευξη του ΠΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ), παρείσφρησε ένα ακόμη enfant gâté της crème de la crème ηγεσίας της contra naturam διασταύρωσης που μεταστοιχειώθηκε στην τριτο-μνημονιακή κυβερνητική τρόϊκα των Σύριζα-Ανελλ-Οικολόγοι Πράσινοι των κυβερνήσεων Τσίπρα Ι και Τσίπρα ΙΙ κατά το annus horribilis 2015 μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για το κομματικό celebrity και το κυβερνητικό VIP που ονομάζεται ΠΣ. Ένας μόνιμος Αριστερόστροφος (κατά δήλωσή του) παράγοντας της πολιτικής ζωής του τόπου ο οποίος ανήκει στο Κομματικό Συσσωμάτωμα (Party Aggregate, όρος δικός μας) του post modern Γενετικά Τροποποιημένου Σύριζα (Genetically Modified Syriza, ο όρος δικός μας) 2.2 Είναι μάλιστα τόσο πολύ σπουδαίο το πολιτικό accountability του ΠΣ, όπως «βεβαίως, βεβαίως» και η biodata που διαθέτει, έτσι, ώστε να έχει διατελέσει δυο φορές Υπουργός (waw! που θα έλεγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης). 2.3 Την πρώτη φορά ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση «Commedia Dell΄Arte Τσίπρα Ι» πετυχαίνοντας ένα υψίστης σημασίας κοινωνικό και εθνικό κατόρθωμα. Πέτυχε (συμμετοχικά) τη  λουμπενοποίηση, την πτωχοποίηση, τη περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση των πολιτών. Λεηλάτησε τα εισοδήματα των λιγότερο ευνοημένων κοινωνικών τάξεων, κατάστρεψε την Κοινωνική Δικαιοσύνη (βλ. άρθρο μας με τίτλο «Είναι τυφλή ή αλλήθωρη η Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα;», 2/11/2015), απαξίωσε την Κοινωνική Πολιτική και την Πολιτική Αλληλεγγύης, οδήγησε στη διόγκωση της μετανάστευσης με έμφαση στους σύγχρονους gastarbeiter (επιστημονική μετανάστευση περίπου 450.000 Ελλήνων υψηλών προσόντων), επανέφερε τις Εργασιακές Σχέσεις στην περίοδο του μεσαίωνα, αύξησε τη μαύρη εργασία, καλλιέργησε το dumping της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διόγκωσε το φαινόμενο της εξαναγκασμένης κλοσαριοποίησης (clochart) των πολιτών 2.4  Καταστάσεις που οδηγούν νομοτελειακά και διαλεκτικά στην «Πρεκαριατ-οποίηση» πολλών κοινωνικών τάξεων και κοινωνικών διαστρωματώσεων (σημ.: από τον όρο Precariat, 2011 του καθ. Guy Standing για το Κίνημα των Εξαθλιωμένων που ζουν υπό όρους Πλήρους Επισφάλειας και Αβεβαιότητας, όπως, δηλαδή, οι Έλληνες σήμερα) 2.5 Τη δεύτερη φορά, στην κυβέρνηση «Opera Buffa Τσίπρα ΙΙ», όπου εξαιτίας του καταπληκτικού portfolio των επιτυχιών τις οποίες επέδειξε, ο ΠΣ ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (με ανυπαρξία έργου, στασιμότητα, παλινδρομήσεις και με σφάλματα όπως θα αποτιμήσουμε σε επόμενο άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων που άπτονται του ΤΑΙΠΕΔ).

3. Η ΠΡΩΤΗ ΑΔΟΛΕΣΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ: 3.1 «Αν κάτι μπαίνει από το ένα αυτί και βγαίνει από το άλλο, είναι επειδή δεν υπάρχει τίποτε ανάμεσά τους για να το συγκρατήσει» είπε ο George Feydeau  (1862-1921, μεγάλος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας της Belle Époque. Πρόκειται για την κλασική παθογένεια των αριστερόστροφων κρατικοδίαιτων κομματο-πολιτικών παραγόντων (αναξιοκρατικά διορισμένων ή μη διορισμένων νεροκουβαλητών ή υπηρεσιακά αναβαθμισμένων) που υποφέρουν από sciolism (ας το αποκάλεσουμε με την comme ils faut φράση «έλλειμμα πεπαιδευμένης αντίληψης») 3.2 Ο ΠΣ, με στόμφο «Θανασάκη του πολιτευόμενου» (1954, σκηνοθέτης Αλέκος Σακελάριος, Σπέντζος Φιλμς, Ντίνος Ηλιόπουλος, Άννα Συνοδινού, Βύρων Πάλλης, κ.α.), ίσως επειδή ζήλεψε την πρωτοβουλία του ΓΔ κατά παράφραση του «ουκ εά με καθεύδειν το του Μιλτιάδους τρόπαιον» (Θεμιστοκλής), επανέλαβε στείρα και μηχανιστικά τα ίδια  ακριβώς πράγματα που είπε και ο πρώτος τη τάξει Καππαδόκης ΓΔ (παρ. 1).

4. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΟΛΕΣΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ: 4.1 Παραβιάζοντας τη σοφία του ρητού «Γνους πράττε (να ενεργείς έχοντας γνώση), Πιττακός ο Μυτιληναίος» συμπληρωμένο με δόσεις προπαγάνδας και επικοινωνιακού μπουφονισμού του στυλ «πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ο ΠΣ δήλωσε επακριβώς τα ακόλουθα: «Από τη στιγμή που υπερβαίνουμε τους στόχους σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχουμε τη δυνατότητα αυτό που είναι παραπάνω να το διαθέσουμε και προς την ανάπτυξη και για κοινωνικούς σκοπούς» 4.2 Πρόκειται για μια θολή και απροσδιόριστη υπόσχεση διαχείρισης των μελλοντικών επιδόσεων (μυθοπλασία), αν προηγουμένως επιτευχθεί το νέο success story του Πρωτογενούς Πλεονάσματος (ΠΠΛ), που συνειρμικά θυμίζει το δημοφιλές λαϊκό άσμα του Χρηστάκη (Χρήστος Σύρπος) «όλο θα και θα, πάψε βρέ παραμυθά» ή το εξίσου επιτυχημένο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα με τραγουδιστή το Δημήτρη Παπαμιχαήλ «ο παραμυθάς» 4.3 Η αξιολόγηση της μυθοπλαστικής αφήγησης του ΠΠΛ κατά τον ΠΣ (κάτι ως τις 6 περιπλανήσεις στο δάσος της αφήγησης του Umberto Eco), αποτελεί το αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

5. ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ COPY AND PASTE ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ TOY ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ: Η δήλωση της πρόθεσης του ΠΣ για την αξιοποίηση του ΠΠΛ (άμα υπάρξει), συνιστά μια περίπτωση κλασικού copy and paste των δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά (8/12/2013 εφημ. Πρώτο Θέμα) για τη διανομή του ΠΠΛ του 2013 (0,8%ΑΕΠ) και του προβλεπόμενου για το 2014 (0,4%ΑΕΠ), τις οποίες τότε λοιδορούσε ο flip-flop ΠΣ ο οποίος τότε ήταν οπαδός και fashion victim  του επαναστατικού Viva la Rivoluzione Tsipristas και του Viva Comandante CheGuevara, ενώ σήμερα είναι groupie του Viva Bundeskanzler der Bundesrepublik Deutschland Angela Merkel.

6. ΠΕΡΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ: 6.1 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η κυβέρνηση Τσίπρα ΙΙ παρέδωσε το 2015  ένα Δημοσιονομικό Έλλειμμα (δημόσιες δαπάνες-δημόσια έσοδα, παρά τη φορομπηχτική πολιτική) ύψους 12,7 δις € ή 7,2%ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το Δημοσιονομικό Έλλειμμα (ΔΕΛ) που παρέδωσε η Κυβέρνηση Σαμαρά ήταν περίπου το μισό, ήτοι: 6,4 δις € ή 3,6%ΑΕΠ 6.2 Δια της «επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος» ή με το «μαγικό ραβδί του Harry Potter», αυτό το αστρονομικό ποσό ΔΕΛ 7,2%ΑΕΠ (μεγαλύτερο μεταξύ όλων των κ-μ της ΕΕ), κατέληξε οβιδιακά σε ΠΠΛ 0,7%ΑΕΠ ή σε 1,23 δις € χωρίς σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζεται η «μπαταχτζίδικη» συμπεριφορά του Δημοσίου που χρωστούσε στον Ιδιωτικό Τομέα το αστρονομικό ποσό των τότε 5,32 δις € (έντεχνη και κουτοπόνηρη συγκάλυψη των δαπανών). Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές του Δημοσίου έφτασαν μέχρι πριν από λίγο καιρό τα 7,2 δις €. Πρόσφατα (ως επέβαλε η τριτο-μνημονονιακή δέσμευση μετά την α΄ αξιολόγηση και την πρώτη υποδόση των 7,5 δις € ενόψει της β΄ αξιολόγησης crash test για την υποδόση των 2,8 δις €), το Δημόσιο επέστρεψε 1,1 δις € διατηρώντας «την πιστόλα και το κλαπέτο» στα 6,1 δις € 6.3 Με άλλα λόγια υπάρχει μια μεγάλη διαφορά η οποία ερμηνεύεται grosso modo ως ακολούθως: Αφαιρούνται οι τόκοι του δανεισμού (όχι τα χρεολύσια 16,0 δις € ή 9,10%ΑΕΠ) που ήταν  6,7 δις € και επίσης αφαιρείται το ποσό των 7,2 δις € που χρεώθηκαν οι έλληνες πολίτες για την ανακεφαλαιοποίηση των αποτυχημένων, χρεοκοπημένων και παραβατικών τραπεζών (αντί να τους κλείσουν στη φυλακή όπως έπραξε ο πατριωτικός, ευφυής και αξιοπρεπής λαός της Ισλανδίας). Μάλιστα και χωρίς να σταματήσουν την αιμορραγία των δημοσίων εσόδων ύψους 20 δις € που προέρχεται από το προνόμιο του Αναβαλλόμενου Φόρου των παρασιτικών τραπεζών οι οποίες υποτίθεται in abstracto ότι στα ταμεία τους σήμερα έχουν καταθέσεις 122,7 δις € !!! 6.4 Έτσι, με τα λογιστικά μαθηματικά της Επίσημης Ευρωπαϊκής Δημιουργικής Στατιστικής «a la Karagiöz», έχουμε 12,7-6,7-7,2= 1,2 δις €. Συνεπώς, «όπερ έδει δείξαι (Ευκλείδης)»  ή «Ίδωμεν το φως το αληθινό».

7. ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Ο ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Π/Υ ΤΟΥ 2017: 7.1 Μέχρι την 3η/10/2017, η κυβέρνηση Τσίπρα ΙΙ θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το Προσχέδιο του Π/Υ του έτους 2017 7.2 Διερωτώμαι τι ποσοστικά μεγέθη θα παρουσιαστούν στον Π/Υ αναφορικά με το ΑΕΠ, τα Δημόσια Έσοδα, τις Δημόσιες Δαπάνες, τα Τοκοχρεολύσια, το Δημόσιο Χρέος (που σήμερα ανέβηκε στο αστρονομικό μέγεθος των 328,34 δις €), το ΠΠΛ, κ.λπ. 7.3 Είμαι a priori σίγουρος ότι θα πρόκειται για μια γονατογραφία και έκθεση ιδεών με πολλά «μαργαριτάρια» με τα οποία θα γελάσει κάθε πικραμένος 7.4 Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία να κριθούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, η νομοθετική εξουσία (Βουλή) και η εκτελεστική εξουσία (πρόεδρος της δημοκρατίας και κυβέρνηση) 7.5 Βέβαια, θα κριθεί και ο υπερκείμενος Ευρωπαϊκός παράγοντας αφού στο πλαίσιο της Νέας ΟΝΕ στην Ευρωζώνη, ο Π/Υ κάθε κ-μ περνά από αξιολόγηση προς έγκριση.  

8. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ «Η ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»: 8.1 Η τριτο-μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα ΙΙ έχει δεσμευτεί να πετύχει έναν ακόμη μυθικό Άθλο του Ηρακλή. Δηλαδή, να πετύχει ΠΠΛ 0,5%ΑΕΠ το 2016, 1,75%ΑΕΠ το 2017, 3,5%ΑΕΠ το 2018 και το οποίο από το 2018 και μετά θα διατηρείται σταθερό τουλάχιστον 3,5%ΑΕΠ εσχατολογικά μέχρι τη «Δευτέρα Παρουσία» 8.2 Δε χρειάζεται να έχει κανείς σπουδαίο δείκτη IQ για να καταλάβει το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή οι στόχοι για την πορεία του ΠΠΛ που κάποιοι υπόγραψαν μετά Βαΐων και Κλάδων (όπως ο λαός της Ιερουσαλήμ υποδέχτηκε τον Ιησού Χριστό μετά την Ανάσταση του Λαζάρου), δεν είναι τίποτε άλλο παρά   «A Midsummer Night's Dream, William Shakespeare». Off the record είναι και κάτι άλλο το οποίο δεν μπορεί να αναφερθεί εδώ για ευνόητους λόγους!

9. ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ KATA ΠΑΝΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ; 9.1 Ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας με την παραδοχή ότι ο ΠΣ έχει δίκιο για το ΠΠΛ. Ότι, δηλαδή το 2016 θα υπάρξει ένα ΠΠΛ που θα είναι το συμβατικό, δηλαδή το 0,5%ΑΕΠ 9.2 Επί ποιού ΑΕΠ θα υπολογιστεί το ΠΠΛ; To 2015 οι κυβερνήσεις Τσίπρα Ι και Τσίπρα ΙΙ μείωσαν το ΑΕΠ στο ποσό των 176,02 δις €, δηλαδή κατά 1,54 δις€ σε σχέση με το 2014  9.3 Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του α΄ και του β΄ τριμήνου του 2016, το ΑΕΠ αναγόμενο σε ετήσια βάση θα εμφανίσει μια απώλεια 0,75%, δηλαδή θα βρεθεί στα επίπεδα των 174,6 δις.€  9.4. Το αν τελικά το 2016 το ΑΕΠ θα κλείσει με άνοδο ή πτώση σε σχέση με το 2015, είναι κάτι που προσεγγίζεται ανάλογα με τις εκτιμήσεις διαφόρων φορέων από -1,5% (173,4 δις €) έως +0,5% (176,9 δις €) με μέση τιμή τα 175,5 δις € 9.5 Λαμβάνοντας τη μέση τιμή του ΑΕΠ 175,5 δις €, τότε το ΠΠΛ 0,5%ΑΕΠ ανέρχεται στο ποσό των  876 εκατ. € 9.6 Πως ο ΠΣ προτείνει να διανεμηθεί αυτό το μικρό ποσό των 876 εκατ. € στη χρηματοδότηση της Οικονομικής Μεγέθυνσης και της Κοινωνικής Πολιτικής; 9.7 Ας υποθέσουμε ότι προτείνει fifty-fifth (50%-50%), δηλαδή 438 εκατ. € για τις Επενδύσεις που θα φέρουν την Οικονομική Μεγέθυνση και 438 εκατ. € για την Κοινωνική Πολιτική 9.8 Είναι αυτά τα ποσοτικά μεγέθη ικανά να αναστρέψουν τη συνεχιζόμενη με γοργό ρυθμό από-επένδυση και την καλπάζουσα ύφεση της «πραγματικής» ελληνικής οικονομίας ή είναι αυτά τα ποσά ικανά να συμβάλλουν στην επανόρθωση της κατεστραμμένης ελληνικής κοινωνίας;

10. «ΝΑ ΜΗ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΫΛΟΝ ΜΕ ΤΟ ΝΑΫΛΟΝ» (ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ, 1924-1994, ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ): 10.1 Αποτελεί κλασικό δείγμα οικονομικής σύγχυσης να μπερδεύει κανείς την έννοια της Οικονομικής Μεγέθυνσης (Growth) με την έννοια της Ανάπτυξης (Development) (παρ. 4.1) 10.2 Βέβαια, ο ΠΣ δεν είναι ο μόνος που υποπίπτει στο σφάλμα. Το επαναλαμβάνει συχνά-πυκνά ο primus inter pares Α. Τσίπρας όστις τελευταία, ως λόγιος και γλωσσοπλάστης, χρησιμοποιεί έναν ακόμη μη δόκιμο, κενό και άνευ επιστημονικού περιεχομένου όρο που είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη (wanky yackety-yak και κουφό που θα έλεγε η νεολαία όπως θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο).

11. Η ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΤΕΛΗ: 11.1 Το generic χαρακτηρισμό της μεταλλαγμένης κυβέρνησης Τσίπρα ΙΙ, είναι η Κυβίστηση (Αγγλιστί flip-flop ή sommersault και Ελληνιστί κωλοτούμπα) 11.2 Κατά την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα Ι, την πρωτοκαθεδρία της Διαχείρισης της Ελληνικής Οικονομίας κατείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όλοι οι άλλοι  διαδραμάτιζαν το ρόλο της «γλάστρας», του κεκράχτη και του παλαμακιστή. Συμπεριφέρονταν ως «busboys» με τυφλή υπακοή στην άποψη του His Master΄s Voice.  Επαναλάμβαναν ως tellâl την επιχειρηματολογία του Γιάνη Βαρουφάκη εναντίον του Αντώνη Σαμαρά για το ΠΠΛ του 2014 9.3 Φαίνεται όμως ότι όλοι υπέπεσαν στην κυβίστηση και αλλαξοπίστησαν «αβρόχοις ποσίν» ως «μεταμελημένες Μαγδαληνές» υιοθετώντας αντιδιαμετρικές απόψεις από αυτές που διατύπωναν πριν από λίγο καιρό 9.4 Με λίγη αφαιρετική και σκωπτική διάθεση δε θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο γέλιο θα έβγαζε ένα φιλμ κάποιου ταλαντούχου σκηνοθέτη μιμητή του Pier Paolo Pazolini των ταινιών Il Decameron (του Giovanni Boccaccio) ή I racconti di Canterbury, όπου με gros plan (κοντινό πλάνο) θα  αποτυπώνονταν οι φυσιογνωμίες όλων των προαναφερθέντων και όλων όσοι συμμετείχαν στα σκηνικά του πρόσφατου κακού χθες και του επαχθέστερου σήμερα.

12. ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ: 12.1 Κρύπτειν αμαθίην κρέσσον, ή ες το μέσον φέρειν (καλύτερα να κρύβεις την αμάθειά σου παρά να την φανερώνεις, Ηράκλειτος 544-484 π.Χ., Ίων Φιλόσοφος) 12.2 Σφαλερόν εστι τό άν μή οίδε τις ταύτα ή λέγειν ή πράττειν (είναι λάθος να λες και να κάνεις αυτά που δεν ξέρεις, Ξενοφών 430-355 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας Ιστορικός) 12.3 Plaudite, amici, comedia finite est (Χειροκροτήστε, φίλοι, η κωμωδία τελείωσε, Αύγουστος, 63 π.Χ.-14 μ.Χ., Ρωμαίος Αυτοκράτορας).

Κωνσταντίνος Γαλιώτος

Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.