Ο δάκος... ζει και βασιλεύει στη Βόρεια Κυνουρία

Ο δάκος... ζει και βασιλεύει στη Βόρεια Κυνουρία

Αύγουστος 01, 2018 - 17:13
0 σχόλια

Το τόσο απαραίτητο πρόγραμμα δακοκτονίας καρκινοβατεί, θα μπορούσαμε να πούμε, στη Βόρεια Κυνουρία. Και τούτο διότι σε έξι τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο έλαβε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αρκαδίας, δεν έχει βρεθεί εργολάβος για να φέρει εις πέρας το έργο.

Και ήδη μπαίνουμε στον Αύγουστο.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι: «Στις 24 του μήνα Ιουλίου λάβαμε έγγραφο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αρκαδίας σχετικά με τη μη διάθεση εργολάβου για το πρόγραμμα δακοκτονίας στις τοπικές κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Περδικόβρυσης, Πλατάνας, Παραλίου Άστρους, Μελιγούς και Κορακοβουνίου».

Αναρωτιόμαστε, πρώτον, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δάκου της ελιάς, και δεύτερον τι θα γίνει στις τοπικές κοινότητες που δεν αναφέρονται εδώ, μπαίνει ο Αύγουστος και δεν έχει γίνει ψεκασμός.

Σημειωτέον ότι η ευθύνη για το πρόγραμμα δακοκτονίας ανήκει στην Περιφέρεια. Στις 21 Ιουνίου συνάντηση εργασίας για το σοβαρό ζήτημα της δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, κατόπιν προσκλήσεως του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Δασικής Πολιτικής Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αθανάσιου Γκίκα και της αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κυρίας Κωνσταντίνας Νικολάκου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας καθώς και οι υπεύθυνοι του προγράμματος της δακοκτονίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Από τις τοποθετήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων αναδείχθηκαν καθυστερήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σε ό,τι αφορά στην κατανομή του εποχιακού προσωπικού (γεωπόνοι-τομεάρχες), η οποία έγινε μόλις στις 15 Ιουνίου, έναν μήνα αργότερα από την αντίστοιχη κατανομή της περυσινής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί η κοινή διαπίστωση όλων των υπηρεσιακών παραγόντων για την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης σε ό,τι αφορά στον προσυμβατικό έλεγχο για τη δακοκτονία και συγκεκριμένα την τροποποίηση του άρθρου 65 παρ. 2 του Ν. 4484/2017 ΦΕΚ 110 (τεύχος Α').

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά εργολάβοι δεν βρέθηκαν να αναλάβουν το έργο και ήδη είναι Αύγουστος. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί, αλλά και μικροκτηματίες που βασίζονται στη δική τους παραγωγή για το λάδι της χρονιάς τους, έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την πλημμελή εφαρμογή του προγράμματος.

Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Μάιο εφέτος προτάθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Άγγελο Καμπύλη να περάσει το πρόγραμμα δακοκτονίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στους Δήμους, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι ανάγκες. Όπως είχε σημειώσει τότε ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς (δείτε ΕΔΩ), κατά την τρέχουσα περίοδο δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες, να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και, εφόσον ούτε εφέτος λειτούργησε το καθιερωμένο μοντέλο, να εργαστούν όλοι οι φορείς ώστε του χρόνου να πραγματοποιηθεί η δακοκτονία ομαλά και στην ώρα της.

Γαλανιάδη Εύα, astrosnews.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.