Το Ναύπλιο γιόρτασε και τίμησε τον Ζατουνίτη Στάικο Σταϊκόπουλο

Το Ναύπλιο γιόρτασε και τίμησε τον Ζατουνίτη Στάικο Σταϊκόπουλο

Νοέμβριος 26, 2019 - 14:30
0 σχόλια

Με μεγαλοπρέπεια, γιόρτασε το Ναύπλιο το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2019, την απελευθέρωση της πόλης και του κάστρου του Παλαμηδιού, από τον Ζατουνίτη αγωνιστή Στάϊκο Σταϊκόπουλο και τα παλληκάρια του. Το γεγονός αυτό, στην πορεία σηματοδότησε την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Και αποτέλεσε σπουδαίο γεγονός, καθ’ ότι το κάστρο του Παλαμηδιού θεωρείτο, κάστρο απάτητο.

Υπήρξαν πλούσιες μαθητικές εκδηλώσεις από την Παρασκευή 22/11, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μαζί και αγώνες δρόμου.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», του οποίου Πρόεδρος είναι ο κ. Θεοδόσης Σπαντιδέας και Γεν. Γραμματέας ο Γιάννης Μακρής, με Ζατουνίτικη καταγωγή, από το γένος Δασουρά, όπως κάθε χρόνο οργάνωσε και φέτος μια λαμπρή γιορτή στο Βουλευτικό. Η αίθουσα φάνηκε μικρή να χωρέσει όλους! Κύριος ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θάνος Βερέμης (Αρκάς). Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στον Σταϊκόπουλο, αλλά γενικότερα σε όλα εκείνα τα γεγονότα, που προηγήθηκαν μέχρι να φτάσουμε στην Επανάσταση του 1821. Ιδιαίτερα εστίασε στα αρνητικά γεγονότα της εποχής, τους τρεις εμφυλίους, εκφράζοντας την ευχή να μην ξανά επαναληφθούν ποτέ στην Πατρίδα μας. Η Δημοτική Χορωδία, ερμήνευσε υπέροχα τραγούδια και ο μαέστρος της Θεοδόσης Αντωνιάδης, διάβασε το ποίημά του, ΣΤΑΪΚΟΣ-ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ, όπου στην συνέχεια κάποιες στροφές ερμήνευσε η χορωδία, έχοντας το μελοποιήσει. Ο διοργανωτής Σύλλογος της βραδιάς, τίμησε με μετάλλια, φορείς, συλλόγους, πρόσωπα, που μέσα από την δράση τους αναδεικνύουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης του Ναυπλίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Δημ. Κωστούρος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος κ. Γιάννης Μαλτέζος, ο Πρόεδρος του συλλόγου Ναυπλιέων κ. Κώστας Κολόκας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών Γιάννης Δρούλιας. Παρόντες ήταν όλοι οι βουλευτές του Νομού, οι στρατιωτικές και οι πολιτικές αρχές, τοπικοί σύλλογοι, φορείς του Ναυπλίου. Ο Πρόεδρος του συλλόγου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», που συντόνιζε την όλη εκδήλωση υπήρξε, ένας άριστος οικοδεσπότης. Το χρώμα και το κλίαμ της εποχής έδωσαν τα μέλη των ομάδων: «Στάϊκος Σταϊκόπουλος 1821- Φρουρά του Ναυπλίου», το άγημα «Καρατζά Πατρών» και ο όμιλος «Ταξιάρχες», όλοι τους ντυμένοι με παραδοσιακές στολές του 1821.

Η πλούσια και επιτυχημένη αυτή εκδήλωση, που όσες φορές ακούγονταν το όνομα Στάϊκος, άλλες τόσες και η Ζάτουνα, έληξε με τον Εθνικό Ύμνο. Ακόμη. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, παρούσα ήταν και η έντονη βροχόπτωση, που δυσκόλεψε τους πάντες να αποχωρήσουν. Αργότερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών, τα παρόντα μέλη αλλά και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι Ζατουνίτες, παρακάθισαν μαζί με όλους τους επισήμους, σε δείπνο που προσέφερε ο Σύλλογος «Παλαμήδης».

   Όλη την νύχτα τα Δημόσια κτίρια και Δημοτικά, ήταν όλα φωταγωγημένα. Με το ξημέρωμα της Κυριακής οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του Ναυπλίου, κτυπούσαν εορταστικά. Η κακοκαιρία δεν επέτρεψε – όπως άλλες χρονιές- να παιανίσει η φιλαρμονική στους δρόμους. Όπως επίσης δεν επέτρεψε η έντονη βροχόπτωση να μεταβούν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι επίσημοι, μαζί με την εικόνα του Στάϊκου, στο κάστρο μέσα για να τελεστεί εκεί η Δοξολογία. Όμως τιμητικό άγημα στρατού, έφερε την εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Σεβασμιότατος Αργολίδος, τέλεσε Δοξολογία και η καθηγήτρια Κων/να Πατουρα, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε μπροστά στον Ανδριάντα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου, επιμνημόσυνος δέησης και κατάθεσης στεφανιών, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης τους επίσημους, φορείς… Στεφάνι κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών Γιάννης Δρούλιας.

Στις φετινές εορτές προς τιμήν του Χιλίαρχου Στάϊκου Σταϊκόπουλου, παρευρέθηκε όλη η ιεραρχία της πολιτικής βαθμίδας και όχι μόνον. Καταγράφουμε: Υφυπουργός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο αντι περιφερειάρχης Αργολίδος, ο Δήμαρχος Ναυπλίου με αντιδημάρχους, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καζάς, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος ***** Παναγιώτα Πλέτσα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζάτουνας Γιώργος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών Γιάννης Δρούλιας και μέλη του Δ.Σ. Όλοι αυτοί με εκατοντάδες εκπροσώπους φορέων, συλλόγων για να τιμήσουν τον Ζατουνίτη Στάϊκο Σταϊκόπουλο, που πριν 197 χρόνια πήρε το απάτητο κάστρο, βραδιά βροχερή.

Παραλειπόμενα:

  • Ο Δήμαρχος Ναυπλίου, δημόσια στο Βουλευτικό δήλωσε, ότι θα κάνει ο Δήμος Ναυπλιέων τον Γιάννη Δρούλια, ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ, για τις συνεχείς δραστηριότητές του, που φέρνουν πιο κοντά Ναύπλιο και Ζάτουνα.
  • Επίσης με την μεσολάβηση του συμπατριώτη μας Ναυπλιώτη (με καταγωγή από Ράφτη), Κώστα Δημούλη, ο Δήμαρχος θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο για την πραγματοποίηση ενός έργου στην Ζάτουνα. Κατά πάσα πιθανότητα την πλακόστρωση από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι την Παναγία. Μάλιστα σύντομα θα επισκεφτεί την Ζάτουνα, ο Ναυπλιώτης Δήμαρχος.
  • Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ενημέρωσαν σχετικά με το πρόβλημα που έχει ο δρόμος Δημητσάνας – Ζάτουνας, τον Περιφερειάρχη κ.Π. Νίκα. Άμεση ήταν η αντίδρασή του. Δευτέρα 25/11 έστειλε Μηχανικούς να το μελετήσουν.
  • Τους Ζατουνίτες συνόδευε καθ’ όλη την διήμερη παραμονή τους στο Ναύπλιο, ο συμπατριώτης μας Κώστας Δημούλης, μαζί με την γυναίκα του Κέλλυ. Πολύ φιλόξενοι και τους οποίους και από εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ, για όλα.
  • Τέλος, όλοι κινήθηκαν το διήμερο αυτό, με τους ρυθμούς της έντονης βροχόπτωσης. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Έτσι κινήθηκε και κείνο το βράδυ ο Στάϊκος με τα παλικάρια του.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ * ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΣΤΑΪΚΟΥΛΗΣ ΜΑΣ

DROULIAS

DROULIAS

DROULIAS

DROULIAS

DROULIAS

DROULIAS

DROULIAS

DROULIAS

Από το zatounanews.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.