Μουσικό Σχολείο Τρίπολης: Απολογισμός της διεθνικής συνάντησης στην Τσεχία

Μουσικό Σχολείο Τρίπολης: Απολογισμός της διεθνικής συνάντησης στην Τσεχία

Νοέμβριος 09, 2019 - 15:41
0 σχόλια

Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης συνεχίζοντας τις υποστηρικτικές δράσεις για την μόρφωση και εκπαίδευση των μαθητών για να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής μας,  τη σχολική χρονιά 2019-2020 υλοποιεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ IWE ERASMUS + 2018-2020”,  “’I’ dentity -‘We’ dentity: Living together in the 21st century Europe”, (Η Ταυτότητά μου-Η Ταυτότητά μας: Συμβιώνοντας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα).

Στην τρίτη διεθνική συνάντηση – Meeting in Czech Republic: "We´dentity and volunteerism in  Europe" (Η ταυτότητά μας και ο εθελοντισμός στην Ευρώπη) από τις 29.9 έως τις 5.10.2019 - στην πόλη Brno της Δημοκρατίας της Τσεχίας συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης με πέντε μαθητές της Α΄ και της Β' Λυκείου και δύο εκπαιδευτικούς.

Η αναχώρηση της ομάδας έγινε την Κυριακή 29.9.2019 και συναντήσαμε τις υπόλοιπες αποστολές στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Όλοι μαζί αναχωρήσαμε για το Brno όπου μας υποδέχθηκαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες και οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας.

Τη Δευτέρα 30.9.2019 έγινε η επίσημη υποδοχή όλων των αποστολών στο σχολείο, η ξενάγηση στις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τους  λοιπούς χώρους. Ακολούθησαν βιωματικές δράσεις γνωριμίας σε ετερογενείς ομάδες από μαθητές όλων των αποστολών με θέμα «Τι κοινό έχουμε μεταξύ μας;».

Μετά τις δραστηριότητες γνωριμίας των μαθητών ακολούθησε η επίσκεψη σε ΜΚΟ "CharityBrno" που βοηθά πρόσφυγες και άστεγους. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η υποχρεωτική δράση αλληλεγγύης του προγράμματος κατά την οποία οι αποστολές δώρισαν υλικά αγαθά για να τους βοηθήσουν.

Στη συνέχεια του προγράμματος είχε οργανωθεί μία ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Brno. Η περιήγηση ξεκίνησε από την "κάτω αγορά" και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον υπέροχο καθεδρικό ναό Αγ. Πέτρου και Παύλου θαυμάζοντας την γοτθική αρχιτεκτονική του.

Την Τρίτη 1.10.2019 επισκεφθήκαμε  ένα πολυπολιτισμικό κέντρο παροχής υπηρεσιών κυρίως σε μετανάστες και έγινε ενημέρωση για την εκπαιδευτική πολιτική της Δημοκρατίας της Τσεχίας που αφορά κυρίως στους άσυλο ζητούντες και στους μετανάστες. Κεντρική θεματική ενότητα αποτέλεσε η εκπαίδευση των μεταναστών στην εκμάθηση της τσέχικης γλώσσας ως ξένη γλώσσα.

Μετά την επίσκεψη αυτή είχε οργανωθεί μία εξερεύνηση της ιστορικής πόλης του Brno με τη μορφή ομάδων δράσης, στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές σε πολυεθνικές ομάδες. Σκοπός των ομάδων ήταν να ανακαλύψουν σημαντικά πολιτισμικά μνημεία της ιστορικής πόλης του Brno.

Την Τετάρτη 2.10.2019 οι μαθητές συνέχισαν τις εργασίες σε ομάδες και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο θέμα των προσφύγων και της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους. Κεντρικός άξονας της συζήτησης ήταν οι γνώσεις και τα προαπαιτούμενα των νεοεισερχομένων στη νέα χώρα- οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Την Πέμπτη 3.10.2019 οι αποστολές ταξίδεψαν με προορισμό το Lednice castle και το Mikulov, ένα γραφικό χωριό στα σύνορα με την Αυστρία. Μαθητές και καθηγητές συμμετείχαμε σε οργανωμένη ξενάγηση και θαυμάσαμε το νεογοτθικό κάστρο της οικογένειας του Λιχτενστάιν στη νότια Μοραβία.Το παλάτι ανήκει στη λίστα της Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και περιβάλλεται από ένα τεράστιο πάρκο, το μεγαλύτερο στην Τσεχία, καλύπτοντας 200 χλμ2. Επίσης επισκεφθήκαμε έναν ιστορικό τόπο το Mohyla miru 10 χλμ. νοτιανατολικά της πόλης του Brno, στη Μοραβία όπου έγινε η μάχη του Άουστερλιτς, γνωστή επίσης ως η Μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων, η οποία αποτέλεσε την πιο λαμπρή νίκη του Ναπολέοντα, κατά την οποία ο Γάλλος αυτοκράτορας συνέτριψε ολοσχερώς τις δυνάμεις του Γ΄ Συνασπισμού. Στο χώρο ξεναγηθήκαμε και στο αντίστοιχο ιστορικό μουσείο.

Την Παρασκευή 4.10.2019 οι μαθητές ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους. Η θεματική ενότητα της έρευνάς τους ήταν να σχεδιάσουν, να οργανώσουν μια καινοτόμα ΜΚΟ. Οι μαθητές έγιναν οι ίδιοι δημιουργικοί. Ακολούθησε η απονομή βεβαιώσεων από τους συντονιστές του σχολείου σε όλες τις αποστολές, με ομιλίες και μουσικές παρουσιάσει

Στη συνέχεια έγινε η σύσκεψη των συντονιστών του προγράμματος για την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης των αποστολών στην Πολωνία. Την αντίστοιχη ώρα οι συνοδοί καθηγητές των αποστολών με τους μαθητές τους επισκέφθηκαν το “Gypsy Museum” στο Brno, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τις μεγάλες μεταναστευτικές διαδρομές αυτού του νομαδικού λαού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πώς επηρέασαν οι μετακινήσεις αυτού του λαού τις κοινωνίες, στις οποίες εγκαταστάθηκαν.

Η μέρα έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο δείπνο, στο οποίο συμμετείχαν οι καθηγητές όλων των αποστολών. Ήταν μια ευκαιρία να ανταλλάξουν εκπαιδευτικές απόψεις με πολιτισμικό χαρακτήρα και να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα.

Το Σάββατο 5.10.2019 η ελληνική αποστολή αναχώρησε από τη Βιέννη. Γεμάτοι νέες εμπειρίες, σημαντικές φιλίες και αξέχαστες αναμνήσεις, οι μαθητές συζητούσαν όλα αυτά που έζησαν για μία εβδομάδα: η οργάνωση της συνάντησης από τη φιλοξενούσα χώρα ήταν υψηλού επιπέδου. Το σχολείο  "Stredni  Prumyslova  Skola  Brno", φορέας υλοποίησης από την πλευρά της Τσεχίας, ανταποκρίθηκε άψογα και υλοποίησε το πρόγραμμα σε όλες τις φάσεις του, με την επιστημονική επάρκεια, την υπερσύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και την προσήλωση στο σκοπό που διαθέτει η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αλλά και όλο  το  εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Από κάθε άποψη, η εκπαιδευτική επίσκεψη κρίνεται απολύτως επιτυχημένη. Η ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, η καλύτερη κατανόηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας με την ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων για σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των νέων, η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων για την προάσπιση αξιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης αποτελούν στόχους που υλοποιήθηκαν. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία της γνωριμίας με το εκπαιδευτικό σύστημα, την ιστορία και την κουλτούρα μιας περιοχής πολύ ιδιαίτερης και πολύ διαφορετικής από τη χώρα μας. Ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, πήραν πρωτοβουλίες, συνεργάστηκαν άψογα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών. Τα σχόλια που εισπράξαμε για την παρουσία της ελληνικής αποστολής ήταν ιδιαιτέρως κολακευτικά, τόσο για τις παρουσιάσεις, όσο και για το επίπεδο γλωσσομάθειας των μαθητών στην αγγλική γλώσσα.

Από το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.