Μουσική εκδήλωση για τον Γιώργο Ζαμπέτα από το Γυμνάσιο του Αστρους

Μουσική εκδήλωση για τον Γιώργο Ζαμπέτα από το Γυμνάσιο του Αστρους

Μάιος 08, 2012 - 11:02
1 σχόλια

Το Γυμνάσιο Άστρους , συνεχίζοντας τις πολύ επιτυχημένες αντικειμενικά πολιτιστικές του εκδηλώσεις των τελευταίων ετών , θα μας παρουσιάσει εφέτος ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και βιρτουόζο του μπουζουκιού ,  Γιώργο  Ζαμπέτα. Πρόκειται για μία μουσικοχορευτική εκδήλωση που επιμελήθηκε η πολιτιστική ομάδα 2012  του σχολείου, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο χορευτικό όμιλο  «Ο  Θυρεάτης», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαΐου , στις 8  μ. μ. στο θέατρο του Ιδρύματος «Ζαφείρη» στο Άστρος.

Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις μαθήτριες του Γυμνασίου Άστρους  και τους χορευτές του » Θυρεάτη «, να χορεύουν: Χασάπικα, ζεϊμπέκικα, χασαποσέρβικα, μάμπο κ.λ.π., συνοδευόμενοι από τα καλλίτερα τραγούδια του Ζαμπέτα,τα οποία θα ερμηνεύουν οι πολλοί σπουδαίοι μουσικοί μας , οι οποίοι συμμετέχουν στις καλλίτερες ορχήστρες των Αθηνών και συνεργάζονται με τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς  τραγουδιστές της εποχής μας. Δεκάδες είναι τα τραγούδια που ο δημιουργός σμίλεψε με το ταλέντοτου, πολλά από τα οποία έμειναν κλασικά για τις ευρηματικές μελωδίες τους, τιςχαρακτηριστικές εισαγωγές τους, τα δεξιοτεχνικά σόλο. Σπούδασε το μπουζούκι «στοΒοτανικό Κήπο τις ώρες που χάραζε, ακούγοντας τα βατράχια και τα αηδόνια», όπωςέλεγε ο ίδιος. Οι πρώτες συναυλίες που άκουσε ήτανε  «στα περιβόλια κάθε άνοιξη και φθινόπωρο,τότε που πηγαίνουν κι έρχονται τα πουλιά… » . Τύφλα να ‘χει ο παράδεισος. Ο Γ. Ζαμπέταςείναι ο δημιουργός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ακαδημία Πλάτωνος, διδάχτηκε το μπουζούκι από τον πατέρα του, καιμπόρεσε να καθρεφτίσει στα τραγούδια του τον ίδιο του τον εαυτό. Λίγο μάγκας,λίγο παιδί, αλλά πάντα ντόμπρος και ευθύς μετέφρασε τη γλώσσα της καρδιάς τουσε στίχο και νότες κι έμεινε σαν ο «πιο καλός ο μαθητής» στις καρδιές μας, ο αυθεντικός, ο πηγαίος.
Το 1940 ηοικογένεια μετακομίζει από το Μεταξουργείο στο Αιγάλεω , το οποίο θα αποκαλεί «Αιγάλεω Σίτι».  Η επωνυμία αυτήκαθιερώθηκε στο Λονδίνο, γιατί όταν τον ρωτούσαν οι Αγγλοι δημοσιογράφοι απόπού είναι , αυτός απαντούσε με καμάρι και περηφάνια : Από το «Αιγάλεω Σίτι» ! Ο Γιώργος Ζαμπέτας αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της ελληνικήςμουσικής. Χαρισματικός μελωδός και δεινός εκτελεστής του μπουζουκιούδημιούργησε με τις συνθέσεις και τα παιξίματα του «σχολή», που επηρέασε πολλούςμεταγενέστερους λαϊκούς συνθέτες και μουσικούς.

Πολλέςαπό τις μελωδίες του στηρίζονται στον μακρινό απόηχο της Αθηναϊκής καντάδας. Ανάλαφρος- Λυρικός, έχει ύφος ευδιάκριτο που ενισχύεται  από τις εύστοχες , μελωδικές και ευρηματικέςεισαγωγές του. «.Ως μπουζουξής,  υπήρξε ο καλύτερος, από την άποψη τουπροσωπικού ήχου. Και ως σόουμαν, ήταν μοναδικός! Ένα φαινόμενο! Έναςκαλλιτέχνης, που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική, θα πρωταγωνιστούσε πιθανότατα,στην παγκόσμια σκηνή.» «.Όλη του τη ζωή μ’ ένα σπαθί, ανυποχώρητος, άνοιγε δρόμο στοελληνικό τραγούδι. Αρνήθηκε τον εύκολο δρόμο τής μίμησης, αρνήθηκε να ενταχθείσε ρεύματα, δεν έπαιξε το παιχνίδι κανενός. Έπαιζε μόνο ότι αυθόρμητα καιπηγαία ξεπηδούσε από μέσα του ανά πάσα στιγμή. Κι όταν έφτανε στην έκσταση,πλημμύριζε ο τόπος από το ουράνιο, που κατέβαινε στη γη.».

Πηγή: astrosnews.gr

Επόμενο άρθρο
Η ώρα του Τσίπρα

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μπραβο ρε παιδες! Μεγαλος μανγκας ο Ζαμπετας. Και παλι μπραβο.