Μέλι, τρούφα, κάστανο, καρύδι: Η οικονομία του δάσους στο διαρκές σεμινάριο για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας (pics)

Μέλι, τρούφα, κάστανο, καρύδι: Η οικονομία του δάσους στο διαρκές σεμινάριο για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας (pics)

Δεκέμβριος 03, 2019 - 10:53
0 σχόλια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τρίτο κατά σειρά διαδραστικό σεμινάριο για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στον φιλόξενο χώρο του καφέ Señor στην Τρίπολη.

Στο σεμινάριο με θέμα «Η χρυσοφόρος οικονομία της Αρκαδίας: Μέλι, τρούφα, κάστανα, καρύδια» συζητήσαμε για τα δάση μας, που αποτελούν πηγή πλούτου για την οικονομική ανάπτυξη της Αρκαδίας.

Σκοπός των σεμιναρίων είναι να συνδέσουμε τα υλικά αγαθά με ποικίλες πτυχές της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Για την εξωτική τρούφα Μαινάλου, μάς μίλησε ο κυνηγός τρούφας Διόνυσος Καρέλλας, ο οποίος «οργώνει» το Μαίναλο με τον εκπαιδευμένο σκύλο του, προκειμένου να ανακαλύψει το γευστικό και ακριβό μανιτάρι τρούφα. Η κυρία Ζιζή Σαλίμπα, ιστορικός-οικονομολόγος, μας είπε ότι η τρούφα ήταν γνωστή και αγαπητή τον 19ο αιώνα, μια γεύση που ήρθε με την ελληνική μετανάστευση. Ο κ. Καρέλλας μάς είπε ότι στο Μαίναλο υπάρχει η μαύρη τρούφα, μας μίλησε για τον χρόνο αναζήτησής της και για τους τρόπους με τους οποίους καταναλώνεται. Η σύζυγός του Δέσποινα μάς μίλησε για τα φρούτα του δάσους και τις μαρμελάδες που η ίδια φτιάχνει, όπως από μύρτιλο βιολογικής καλλιέργειας, για τα πολλά «κεντρωμένα» δέντρα που υπάρχουν στο δάσος, όπως αχλαδιές.

Είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τους Αλέξανδρο Βλάσση και Πένυ Μονοκρούσου, μελισσοκόμους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Ροεινό και απασχολούνται με τη νομαδική μελισσοκομία. Μάς μίλησαν για την παραγωγή μελιού στην Αρκαδία, για τον τρόπο, τον κόπο και τα εργαλεία της δουλειάς τους, αλλά και για τις ασθένειες που απειλούν την παραγωγή μελιού, όπως της βανίλιας που πλέον δεν δίνει το Μαίναλο.

Ακόμα, μιλήσαμε για το κάστανο και το καρύδι, τις κλιματικές συνθήκες και τις ασθένειες που τα απειλούν και απολαύσαμε κεράσματα, όπως ψωμί με μέλι και καρύδια που έφτιαξε με μεράκι η Έλενα Καραγιάννη, μέλι ελάτης και πορτοκαλιάς, αλλά και γύρη από τη σοδειά του Αλ. Βλάσση, και ψητά κυδώνια με τυρί, από τα χεράκια της Αγγελικής Χαϊδά, φιλολόγου και σεφ.

Ο στόχος της σειράς σεμιναρίων για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας, που διοργανώνουν η Ζιζή Σαλίμπα (δρ οικονομολόγος - ιστορικός) και η Εύα Γαλανιάδη (ιστορικός - δημοσιογράφος) είναι μέσα από τη συνεργασία, τη συζήτηση, τις μνήμες και τα βιώματα, και με αφορμή τα αντικείμενα που οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μαζί τους και που είναι σχετικά με το θέμα της συζήτησης κάθε φορά, να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το πώς συνδέονται τα αντικείμενα του υλικού πολιτισμού με τις κοινωνίες, με τους ανθρώπους με τον πολιτισμό μας

Το επόμενο σεμινάριό μας θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στον ίδιο χώρο και θα έχει θέμα το σιτάρι, τις εξαφανισμένες ποικιλίες του στην Αρκαδία και το ψωμί. Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά και απευθύνονται σε όλους. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες στη σελίδα Διαδραστικά Σεμινάρια: Ο Υλικός Πολιτισμός της Αρκαδίας στο Facebook.

Η κυρία Σαλίμπα και η κυρία Γαλανιάδη ευχαριστούν θερμά όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και τον κ. Παντελή Κούρο για τη ζεστή φιλοξενία του στο καφέ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.