Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά και βρεφικά εμβόλια και στην Αρκαδία

Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά και βρεφικά εμβόλια και στην Αρκαδία

Σεπτέμβριος 29, 2015 - 14:31
0 σχόλια

«Εδώ και έναν χρόνο υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά εμβόλια», επισημαίνει η κυρία Βασιλική Φράγκου

Βασικά πολυδύναμα εμβόλια που πρέπει να γίνονται στην παιδική και βρεφική ηλικία και που θωρακίζουν τα παιδιά απέναντι σε ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, ο κοκκύτης, η ανεμοβλογιά παρουσιάζουν τρομερές ελλείψεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά και τα βρέφη να μένουν ακάλυπτα.

Το Arcadia Portal είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Βασιλική Φράγκου, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας, η οποία επιβεβαίωσε το γεγονός και δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχη με την κατάσταση, καθώς, όπως μας είπε, οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, αλλά οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται.

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και έναν χρόνο. Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι γονείς βασανίζονται, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες, όπως ισχυρίζονται, δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση λόγω της αυξημένης πρόσβασης του πληθυσμού στην περίθαλψη», υπογραμμίζει η κυρία Φράγκου, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ελλείψεις παρουσιάζονται και στα εμβόλια για την εφηβική ηλικία.

Είναι από περιορισμένη έως και μηδενική η διάθεση εμβολίων που θωρακίζουν τα παιδιά από ασθένειες.

Οι εταιρίες-κολοσσοί που παρασκευάζουν τα εμβόλια προβάλλουν ως δικαιολογία την αυξημένη ζήτηση, ωστόσο η κυρία Φράγκου θέτει ακόμα μία παράμετρο, εκείνη του φαρμάκου στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, μας είπε ότι η ασπιρίνη κοστίζει στην Ελλάδα 1,85 ευρώ, ενώ στη Γερμανία η εταιρία που την παρασκευάζει την διαθέτει αντί 5,85 ευρώ. Έτσι, ευλόγως δημιουργείται η αίσθηση ότι οι εταιρίες προτιμούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χώρες όπου τα φάρμακα ευρέως φάσματος αλλά και τα απαραίτητα εμβόλια κοστίζουν περισσότερο. Στην Αμερική, ας μην ξεχνάμε ότι στην Αμερική οι εταιρίες καθορίζουν το κόστος των φαρμάκων.

Ο εκπρόσωπος των Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κώστας Νταλούκας αναφέρει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στον εμβολιασμό για τον κοκκύτη, αλλά μεγάλα προβλήματα επάρκειας διαπιστώνονται στα τετραδύναμα εμβόλια της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδας, αλλά και στα πενταπλά, της ηπατίτιδας Α, το τετραπλό της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμοβλογιάς και στο τετραδύναμο διφθερίτιδας - κοκκύτη - τετάνου - πολιομυελίτιδας για τους εφήβους.

Εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιριών που απάντησαν στα ερωτήματα των παιδιάτρων αποδίδουν τις ελλείψεις των εμβολίων, πέρα από τη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αυξημένη πρόσβαση του πληθυσμού αυτού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που έχει οδηγήσει σε συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτηση, και στις καθυστερήσεις στην παραγωγή των εμβολίων, λόγω των ποιοτικών ελέγχων που γίνονται.

(Φωτογραφία: Eurokinissi)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.