Μαντάς: Δεν θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη για να έχουμε πιο πολλά έσοδα

Μαντάς: Δεν θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη για να έχουμε πιο πολλά έσοδα

Δεκέμβριος 11, 2017 - 09:31
0 σχόλια

Εποικοδομητικός διάλογος στην Επιτροπή Διαβούλευσης Β. Κυνουρίας

Η Επιτροπή Διαβούλευσης της Βόρειας Κυνουρίας συνεδρίασε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, με θέματα τη γνωμοδότηση των μελών της για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου και την κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης για το έτος 2018.

Αφού ο κ. Μαντάς ενημέρωσε από πού προέρχονται τα χρήματα (δημοτικά τέλη, ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ κ.ά.) έκανε αναφορά στα έργα και στις μελέτες που είναι σε εξέλιξη, σε αυτά που ολοκληρώνονται και σε αυτά που ξεκινούν με το νέο έτος, τονίζοντας  ότι «είναι ξεκάθαρο πλέον πως λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας έχουμε στραφεί σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή σε ευρωπαϊκούς πόρους. Μία διαδικασία την οποία την έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, έχει αποδώσει αρκετά και με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούμε έργα».

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στα μέλη της Επιτροπής, ώστε, να θέσουν τα ερωτήματά τους και να προβούν σε τοποθετήσεις. Τον λόγο πήρε ο κ. Κουτίβας ο οποίος σχολίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει  από τον Σύλλογο Φίλων Μουσείου Άστρους  σχετικά με το άνοιγμα τόσο του Μουσείου όσο και του αρχαιολογικού χώρου της Εύας Δολιανών και προέτρεψε τους αρμοδίους ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσουν και πάλι οι δύο χώροι. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ο δημότης κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο έντονο πρόβλημα που δημιουργούν τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα στους δρόμους γύρω από την πλατεία του Άστρους, καλώντας τις Αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα.

Στη συνέχεια, μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κα Δικαίου και κ. Σαβούρδος, ζήτησαν να διεξαχθεί αντισεισμικός έλεγχος στις σχολικές μονάδες του Δήμου και να επανελεγχθεί το ποσοστό χρηματοδότησης των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς κρίνουν ότι η διανομή των πόρων (70 % Α/βάθμια – 30 % Β/βάθμια) δεν αντεπεξέρχεται στις ανάγκες που υπάρχουν. Σε αυτό το σημείο τον λόγο πήρε ο κ. Χουζούρης (διευθυντής ΕΠΑΛ) χαρακτηρίζοντας ως ικανοποιητική τη χρηματοδότηση καθώς πέραν αυτής ο Δήμος στηρίζει τις οποιεσδήποτε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρώην δήμαρχος κ. Σκαντζός, λέγοντας ότι «από το 1998 έπρεπε να φτάσουμε σήμερα και να έχουμε έναν πραγματικό προϋπολογισμό. Ζούμε σε μια χώρα με ιδιαίτερες καταστάσεις και ανάγκες. Αυτός ο προϋπολογισμός έχει βάλει προτεραιότητες και βάσει αυτών πρέπει να κινούμαστε. Δεν μπορούμε να ξεπερνάμε τα όρια γιατί αλλιώς θα μείνουμε μόνο σε υποσχέσεις»

Τη συνεδρίαση έκλεισε ο κ. Μαντάς, λέγοντας: «Αισθάνομαι χαρούμενος από την ανασυγκρότηση της επιτροπής καθώς υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Σας γνωρίζω ότι τα έσοδα προέρχονται και από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, που είναι τα χαμηλότερα στην Πελοπόννησο, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα αυξήσουμε ώστε να αυξηθούν τα έσοδά μας. Δεσμεύομαι για ό,τι είπα αλλά κυρίως για ότι θα συγκαλέσω και πάλι την Επιτροπή και για άλλα θέματα».

Η Επιτροπή εισηγήθηκε θετικά στην κατάρτιση τόσο του Τεχνικού Προγράμματος, όσο και του Προϋπολογισμού, ενώ ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα μελετηθούν οι προτάσεις που τέθηκαν ώστε να ενταχθούν όσες κρίνονται απαραίτητες στα σχέδια που θα κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.