Το Μαλλιαροπούλειο και τα Σπήλαια Κάψια τα δυνατά χαρτιά του δήμου Τρίπολης

Το Μαλλιαροπούλειο και τα Σπήλαια Κάψια τα δυνατά χαρτιά του δήμου Τρίπολης

Απρίλιος 18, 2017 - 13:38
0 σχόλια

Μετά την εισήγηση της Δ/νσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Πληροφορικής του δήμου Τρίπολης το ΔΣ Τρίπολης αποφάσισε ομόφωνα την  υποβολή πρότασης στην πρόσκληση του URBACT ΙΙΙ για τις καλές πρακτικές του δήμου Τρίπολης.

Η Δ/νση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης ύστερα από την συμμετοχή σε Ημερίδα Πληροφόρησης (Infoday) από το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT και λαμβάνοντας υπόψη την ανοικτή πρόσκληση, η οποία καλεί στο πλαίσιο της αειφόρου ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, τις ευρωπαϊκές πόλεις ώστε:

-Να γίνουν μέρος της πρωτοποριακής ομάδας των Καλών Πρακτικών URBACT και να προωθηθούν ευρέως στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο.

-Να είναι σε θέση να διοχετεύσουν την Καλή Πρακτική τους στο πλαίσιο των Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών που θα δημιουργηθούν σε δεύτερο στάδιο (Η σχετική πρόσκληση θα δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 2017).

Το γεγονός ότι σε όλες τις πόλεις με επιλεγμένες καλές πρακτικές θα απονεμηθεί ο τίτλος «URBACT Good Practice City». Το λογότυπο θα παρέχει στις πόλεις αυτές την αναγνώριση και την προβολή για τα αποτελέσματα που έχουν επιτύχει. Επιπλέον, ένα ειδικά σχεδιασμένο μείγμα από δραστηριότητες επικοινωνίας και προώθησης θα τεθεί σε εφαρμογή για την προώθηση της πρακτικής των πόλεων αυτών και της ιστορίας που κρύβεται πίσω από αυτή. Πρώτα απ 'όλα το Σεπτέμβριο του 2017, θα διοργανωθεί ένα Φεστιβάλ Καλών Πρακτικών όπου θα λάβουν μέρος όλες οι επιλεγμένες πόλεις με καλές πρακτικές και θα έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν με την ευρωπαϊκή κοινότητα και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Ταυτόχρονα θα παραχθούν δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις, βίντεο και infographics τα οποία και θα μοιραστούν σε επαγγελματίες του χώρου της αστικής ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας ότι η ιστορία των καλών πρακτικών θα γίνει ευρέως γνωστή.

Προτείνει την υποβολή πρότασης για την καλή πρακτική διασύνδεσης πολιτιστικών πόρων και χώρων φυσικού κάλους στο αστικό και αγροτικό χώρο όπως αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ψηφιακή περιήγηση στο πολιτιστικό και ιστορικό υλικό της Τρίπολης» με κωδ. MIS 376088, που συγχρηματοδοτήθηκε στην περασμένη χρηματοδοτική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013 από το ΕΠ «Ψηφιακής Σύγκλισης». Η πρακτική έχει υποβληθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανάδειξης καλών Πρακτικών των Δήμων της Ελλάδας» της ΕΕΤΑΑ και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Η απολογήτρια μας ενημερώνει ότι η πρακτική βρίσκεται στις 6 καλύτερες και αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης για την ανάδειξη των νικητών. Τέλος η δράση αυτή είχε και σαν αποτέλεσμα την πιστοποίηση μέρους του ιστορικού και πολιτιστικού αρχείου του Δήμου να πιστοποιηθεί στον Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ιστορικό Αποθετήριο - Europeana.eu.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια σύγχρονη, καινοτόμα πρακτική όπου με την βοήθεια των ΤΠΕ συνδέονται βασικά στοιχεία πολιτιστικού ή άλλου ενδιαφέροντος του Δήμου, τα οποία είτε ήταν λιγότερο γνωστά ή είτε επισκέψιμα από συγκεκριμένο κοινό, τόσο στον αγροτικό όσο και στον αστικό χώρο. Η διασύνδεση αυτών αποτελεί καλή πρακτική αξιοποίηση της ενίσχυσης των δεσμών πόλης−υπαίθρου συμβάλει δυναμικά στην βιώσιμη αστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ενοποιήθηκαν μέσω μιας ηλεκτρονικής, διακρατική πύλη ένα θέατρο (Μαλλιαροπούλειο), ένας χώρος φυσικού κάλλους (Σπήλαια Κάψια) και ένα Μουσείο (Παπαναστασίου) με παράλληλη ψηφιοποίηση του αρχείου του μουσείου, επιτρέποντας στον κάθε εγγεγραμμένο χρήστη να αναρτήσει τεκμηριωμένο υλικό που βρίσκεται στην κατοχή του, ενώ για το σύνολο του υλικού τηρούνται όλοι οι εθνικοί και διεθνείς κανόνες που διέπουν τη διάθεση και επεξεργασία διανοητικής ιδιοκτησίας. (Το κάθε τεκμήριο διαθέτει σαφή ένδειξη πνευματικών δικαιωμάτων και το σύνολο του υλικού αποθηκεύεται σε Ενιαίο Αποθετήριο του Δήμου Τρίπολης και στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.)

Οι επισκέπτες του θεάτρου έχουν την ευκαιρία ενημερωθούν και να δουν εικόνες από τα σπήλαιο ή το Μουσείο και το αντίστροφο. Επίσης δικτυακά οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν 3D στους χώρους και των τριών στοιχείων. Η επισκεψημότητα της σελίδας , αλλά και η αύξηση επισκεψημότητας των ίδιων των χώρων αποδεικνύει την συμβολή της πρακτικής.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.