Λαϊκή Συσπείρωση: «Φτιάξτε τώρα τον Πολυχώρο Πολιτισμού στα Λαγκάδια»

Λαϊκή Συσπείρωση: «Φτιάξτε τώρα τον Πολυχώρο Πολιτισμού στα Λαγκάδια»

Μάιος 13, 2012 - 15:45

Την ανάγκη να επισπευθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Πολυχώρου Πολιτισμού στα Λαγκάδια τονίζει με επιστολή της προς το Σύνδεσμο των εν Αττική Λαγκαδινών η Λαϊκή Συσπείρωση Γορτυνίας.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της παράταξης, ο πρώην Δήμαρχος Λαγκαδίων Κώστας Σιοκορέλης καταθέτει επίσημα πρόταση για την αξιοποίηση του Δημοτικού τονίζοντας πως αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο χώρο (λόγω της προσβασιμότητας και της λειτουργικότητάς του) για τη στέγαση ενός τέτοιου Πολυχώρου.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αγαπητοί πατριώτες, μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών,

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απρίλη στα Λαγκάδια, εκφράσατε τη βούλησή σας να αξιοποιήσετε το Γυμνάσιο ως Πολυχώρο Πολιτισμού (Πνευματικό Κέντρο, βιβλιοθήκη, Μουσείο Πέτρας), αναλαμβάνοντας μάλιστα το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του κτιρίου.
Η απόφασή σας να ασχοληθείτε με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του χωριού είναι καταρχήν θετική, αν και βιαστική, διότι δε γνωρίζουμε επίσημα τη θέση του Δήμου γύρω απ’αυτό το θέμα (Δημοτικό Ξενοδοχείο, Κτίρια Δημοτικών Σχολείων, Πνευματικό Κέντρο).
Επιτρέψτε μου όμως να διαφωνήσω με την πρότασή σας, διότι κατά την άποψή μου δεν είναι λειτουργική (αφού το Γυμνάσιο δεν είναι εύκολα προσβάσιμο), αφορά στην αξιοποίηση ενός μόνο τμήματος του κτιρίου αφήνοντας το υπόλοιπο ανεκμετάλλευτο, ενώ δυνητικά στερεί τη δυνατότητα αξιοποίησης ολόκληρου του κτιρίου για άλλους σκοπούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσδώσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην τοπική ανάπτυξη σε σχέση με την κατατεθείσα πρότασή σας (δε θα ήθελα αυτή τη στιγμή να εξειδικεύσω περισσότερο πάνω σ’αυτό το θέμα, σε καμία περίπτωση όμως, για να μην παρεξηγηθώ, δεν υπονοώ εκποίηση και εκμετάλλευση από ιδιώτες).
Θα ήθελα επίσης να σας γνωστοποιήσω ότι από συζητήσεις που είχα με αρκετούς πατριώτες (κυρίως νέους ανθρώπους που ΤΟΛΜΟΥΝ ακόμα να ζουν στα Λαγκάδια υπομένοντας την πολιτική της ερήμωσης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνώντες), κοινή ήταν η διαπίστωση πως αυτό που λείπει σήμερα από το χωριό είναι, μεταξύ άλλων, μια αίθουσα εκδηλώσεων. Αν το σκεφτεί κανείς, είναι λυπηρό – όσο και ντροπιαστικό – το 2012 τα Λαγκάδια να μη διαθέτουν μια αίθουσα, στην οποία ο Δήμος να μπορεί να διοργανώσει μια εκδήλωση, ο δάσκαλος μια πολιτιστική δραστηριότητα, οι Σύλλογοι μια ημερίδα, οι νέοι μια συναυλία, οι δημότες μια συζήτηση (δυστυχώς, το Πνευματικό Κέντρο το κατάντησαν έτσι όπως το κατάντησαν οι διοικούντες, με την ανοχή, αλλά και την ψήφο των Λαγκαδινών).
Θα πρέπει λοιπόν κατά την άποψή μου να ανταποκριθείτε άμεσα στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Η πρότασή μας, την οποία σας καταθέτω προς προβληματισμό, είναι η μεταφορά των σχολικών τάξεων του Δημοτικού (το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κλείσει) στο κτίριο του Γυμνασίου και η μετατροπή του Δημοτικού σε Πολυχώρο Πολιτισμού. Νομίζω πως το συγκεκριμένο κτίριο (θέση, προσβασιμότητα, λειτουργικότητα) ενδείκνυται γι’αυτό το σκοπό. Όσον αφορά στο Μουσείο Πέτρας και Λαϊκής Τέχνης, ας στεγαστεί στο πάνω Δημοτικό Σχολείο (σας παραπέμπω σχετικά σε παλαιότερη απόφαση του Συλλόγου Νέων).
Αυτή είναι η πρότασή μας. Παρακαλώ εξετάστε τη σοβαρά πριν λάβετε την τελική σας απόφαση. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.»

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Γορτυνίας,
Κώστας Δ. Σιοκορέλης

Ειδήσεις: