Κτηματολόγιο: Αγνώστου ιδιοκτήτη γεωτεμάχια στην Τεγέα - Υπάρχει χρόνος τακτοποίησης (vid)

Κτηματολόγιο: Αγνώστου ιδιοκτήτη γεωτεμάχια στην Τεγέα - Υπάρχει χρόνος τακτοποίησης (vid)

Ιανουάριος 15, 2021 - 12:30
0 σχόλια

Όλες οι εξελίξεις για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες στην Αρκαδία

Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.» πέρασε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως προβλέπεται από το ΠΔ 3/2021 που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης «Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και μετονομασία Γενικών Γραμματειών».

Ο Γιάννης Λυμπεράκης, εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που εκτελεί το έργο του Κτηματολογίου στην Αρκαδία, σε συνένετυξή του μίλησε για τη σημαντική αλλαγή η οποία κάνει το κτηματολόγιο πιο ψηφιακό και ίσως πιο φιλικό και πιο προσιτό, επισημαίνοντας ότι ίσως κρύβει όμως και κινδύνους. Και αυτό γιατί το κτηματολόγιο είναι ένα τεχνικό αντικείμενο ισχυρά συνδεδεμένο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και περιλαμβάνει θέσμιες γραμμές, όπως  αιγιαλούς, δασικούς χάρτες, έτσι ενδέχεται να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα.

Σε μια πρώτη προσέγγιση δεν είναι αρνητική αυτή η αλλαγή υπουργείου

Ο κ Λυμπεράκης απάντησε σε ερωτήσεις μας σχετικά με την εξέλιξη του κτηματολογίου, με τα πρόστιμα και τη διαδικασία της προανάρτησης.

Οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο που έχουν κατατεθεί, έχουν πολύ καλή πληρότητα και οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν έχουν καλυφθεί, είπε, σημειώνοντας ότι η επικαιροποίηση στοιχείων μπορεί να γίνει ακόμα και τώρα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Εξαιτίας του κορωνοϊού υπήρχε μια δυσκολία στις μετακινήσεις, αλλά και στις αυτοψίες των συνεργείων του κτηματολογίου. Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που γνωρίζουν τα όρια των εκτάσεων ήταν επιφυλακτικά και δεν ήθελαν να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μένοντας στο σπίτι, καθυστερώντας έτσι τις διαδικασίες.

Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και πιστεύω ότι τον Μάιο θα έχουμε προανάρτηση σε πολύ καλό επίπεδο

Υπάρχουν ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στην Αρκαδία, ανέφερε ο κ. Λυμπεράκης, με τα περισσότερα στην Τεγέα του Δήμου Τρίπολης.

Στην Αρκαδία συμβαίνει το παράδοξο, οι Κυνουριάτες έχουν ήδη υποβάλει δήλωση στο σύνολό τους, όπως και οι Γορτύνιοι, αλλά οι κάτοικοι της Τεγέας φαίνεται πως δεν πήραν σοβαρά τις διαδικασίες του Κτηματολογίου, αδιαφορώντας για τις δηλώσεις.

Μας εξέπληξε η αδιαφορία των κατοίκων της Τεγέας, καθώς ακόμα και εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ακόμα και τώρα δεν έχουν δηλωθεί

Τα χωριά της Τεγέας εμφανίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό γεωτεμαχίων με άγνωστο ιδιοκτήτη και δεν έχουμε καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό, είπε.

Είναι η τελευταία ευκαιρία, δεν υπάρχει χρόνος, τόνισε κάνοντας έκκληση στους Τεγεάτες ξανά να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Κτηματολόγιο, γιατί είναι κρίμα να κλείσει το Κτηματολόγιο και οι άνθρωποι να περάσουν στη συνέχεια μια ταλαιπωρία και να πληρώσουν πολλά για να τακτοποιήσουν αργότερα τα ακίνητά τους.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, ο κ. Λυμπεράκης ανέφερε ότι έχει ενεργοποιηθεί άτυπα μια  παράταση για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Να ανφερουμε ότι το χωροταξικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε τον Νοέμβριο στη Βουλή προέβλεπε μεν την ενεργοποίηση των κλιμακωτών αναλογικών προστίμων, αλλά με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός 6 μηνών.

Όσοι έχουν εκκρεμότητες καλό θα είναι να τις ολοκληρώσουν ακόμα και τώρα, υπάρχει λίγος χρόνος για την προανάρτηση που αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαΐου

Η παράταση είναι ως τις 31 Ιανουαρίου 2020, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου και αφορά την οριστικοποίηση των  προγράμματα που είχαν ξεκινήσει στην πρώτη φάση του Κτηματολογίου και στην Αρκαδία περιλαμβάνονται οι περιοχές των Άνω Δολιανών, Ξηροπήγαδου και Άστρους.

Τέλος, ο κ. Λυμπεράκης μίλησε για τους δασικές χάρτες  και για τις πιο ευνοϊκές διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Να αναφέρουμε ότι από σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου ξεκίνησαν  οι πρώτες αναρτήσεις των αναθεωρημένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα. Πρώτοι θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες Αρκαδίας, Δράμας, Ζακύνθου, Καβάλας, Καστοριάς, Λευκάδας και Πιερίας.

Σε αυτόν τον δασικό χάρτη οι πολίτες που υπάγονται στις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις μπορούν να υποβάλουν τυχόν αντιρρήσεις τους

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι η έναρξη της ανάρτησης έρχεται μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 και τη συνεχή συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα στελέχη των δασικών τους υπηρεσιών, του «Ελληνικού Κτηματολογίου», καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία και έκδοση των προαπαιτούμενων διοικητικών πράξεων.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Όλες οι εξελίξεις για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες στην Αρκαδία


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.