Κρούσματα μελιταίου πυρετού και σε ανθρώπους στην Αρκαδία (vid)

Κρούσματα μελιταίου πυρετού και σε ανθρώπους στην Αρκαδία (vid)

Ιανουάριος 22, 2016 - 09:58
0 σχόλια

Καμία ανησυχία για τα περιστατικά, λέει η Περιφέρεια Πελποννήσου

Η βρουκέλλωση ή αλλιώς και ο γνωστός μελιταίος πυρετός αποτελεί λοιμώδες μεταδιδόμενο νόσημα  και μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Προκαλείται στο βακτήριο της βρουκέλλας. Το πιο συνηθισμένο στέλεχος που προσβάλει τον άνθρωπο είναι η Brucella melitensis που ευθύνεται για τη νόσο που εμφανίζουν τα αιγοπρόβατα.

Στην περιοχή της Αρκαδίας έχουν καταγραφεί 270.000 αιγοπρόβατα και κάθε χρόνο εμβολιάζονται 30.000 ζώα, τα οποία είναι συνήθως σε μικρή ηλικία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ε. Γιαννακούρας μίλησε στην κάμερα του ArcadiaPortal.gr για τη νόσο, για το πώς αυτή μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά και για τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της ασθένειας. Όταν το ζώο εντοπιστεί με βρουκέλλωση, σφαγιάζεται από τους υπεύθυνους.

Η βρουκέλλωση έκανε την εμφάνισή της και στην Αρκαδία με δεκάδες ζώα να θανατώνονται εξαιτίας της μόλυνσης. Αν και υπάρχουν περιστατικά, ο κ. Γιαννακούρας ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός και τόνισε ότι η ασθένεια είναι στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και ότι δεν υπάρχει αιτία ανησυχίας.

Σε τρεις περιοχές της Αρκαδίας δυστυχώς το νόσημα πέρασε στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα τα περιστατικά αυτά συνέβησαν σε Δημητσάνα, Νεστάνη και Σπάθαρη. Επί ποδός βρίσκεται η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει προχωρήσει σε διαδικασίες εντοπισμού των μολυσμένων ζώων. Επίσης στο Βαλτεσινίκο και στο Αρτεμίσιο εμφανίστηκε η μόλυνση.

Για τη θεραπεία της βρουκέλλωσης ή μελιταίου πυρετού συστήνεται ο συνδυασμός αντιβιοτικών φαρμάκων για να αποφευχθεί υποτροπή της νόσου. 

Οι συμβουλές που δίνονται είναι σημαντικό να ακολουθούνται για την άμεση και αποτελεσματική πρόληψη εμφάνισης βρουκέλλωσης ή μελιταίου πυρετού.
• Να μην γίνεται κατανάλωση μολυσμένων γαλακτομικών προϊόντων κυρίως γάλα και τυριού
• Και να γίνεται προσεκτική αγορά του ζώου με κάθε πιστοποιητικό
• Να γίνεται καταγραφή των ζωικών κρουσμάτων στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες
• Να τηρείται το πλύσιμο των χεριών μετά την άμεση επαφή με ζώα
• Να τηρείται η σωστή υγιεινή σε χώρους επεξεργασίας ζωικών προϊόντων όπως το βράσιμο
• Σε αγροτικές περιοχές πρέπει η κοπριά να συλλέγεται σε σωρούς και να μείνει κατά αυτό τον τρόπο για ένα χρόνο πριν χρησιμοποιηθεί. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν συστήνεται η απολύμανσή της.

Εφ.Κ

Video: 

ArcadiaPortal.gr Κρούσματα μελιταίου πυρετού και σε ανθρώπους στην Αρκαδία


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.