Κριτική ανάγνωση αγγελιών

Κριτική ανάγνωση αγγελιών

Ιούνιος 03, 2020 - 20:31
0 σχόλια

Στο πλαίσιο λειτουργίας των εξ αποστάσεως δράσεων πληροφόρησης του « Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων», επισυνάπτουμε σήμερα κείμενο πληροφόρησης της ενότητας «Απασχόληση», με τίτλο “Κριτική ανάγνωση αγγελιών”.

Συντάκτες
Αχιλλέας Βαϊόπουλος, Ιωάννα Δενδρή, Σταματία Μόσχου
Σύμβουλοι Απασχόλησης ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Εισαγωγή

Η μέθοδος αναζήτησης εργασίας μέσω αγγελιών είναι η πιο γνωστή, παραδοσιακή, συνηθισμένη, άμεση και εύχρηστη. Αγγελίες εργασίας μπορεί κανείς να βρει εύκολα, γρήγορα και χωρίς ή με ελάχιστο κόστος.

Το σημείο-κλειδί που χρειάζεται προσοχή είναι η σωστή αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών, ώστε -μέσα από την πληθώρα των αγγελιών που δημοσιεύονται καθημερινά- να διακρίνουμε ποιες είναι αυτές που πραγματικά ταιριάζουν στις επαγγελματικές μας ανάγκες και μπορούν να μας οδηγήσουν πιο κοντά στο στόχο μας.
Η ίδια η αγγελία μάς παρέχει πολύτιμη καθοδήγηση και μας δίνει τη δυνατότητα για μια αρχική εκτίμηση της προσφερόμενης θέσης εργασίας, αρκεί να μπορούμε να την αποκωδικοποιήσουμε.

Πηγές αγγελιών

Έντυπα (εφημερίδες, επαγγελματικά περιοδικά)

Εφημερίδες, με εμβέλεια σε επίπεδο επικράτειας αλλά και τοπικής εμβέλειας, αφιερώνουν ένα μέρος του περιεχομένου τους στις γνωστές «μικρές αγγελίες». Επίσης, υπάρχουν εφημερίδες με αποκλειστικό περιεχόμενο τις αναγγελίες θέσεων εργασίας, καθώς και κάποιες που δημοσιεύουν ειδικά ένθετα για την αγορά εργασίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προκηρύξεις για θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και προσφερόμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Περαιτέρω, σε επαγγελματικά περιοδικά δημοσιεύονται συχνά αγγελίες σχετικές με τον αντίστοιχο κλάδο εργασίας, όπου μπορεί κανείς να κάνει πιο εξειδικευμένη αναζήτηση.
Διαδίκτυο (ιστότοποι για θέσεις εργασίας, ιστοσελίδες εταιρειών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

Διαδικτυακοί τόποι, είτε περιφερειακής εμβέλειας είτε σε επίπεδο επικράτειας, περιέχουν την ενότητα «θέσεις εργασίας», όπου δημοσιεύουν αγγελίες, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αποκλειστικά αυτό το περιεχόμενο. Επιπροσθέτως, ορισμένοι από αυτούς παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες, μέσω διαφόρων φίλτρων, να επιλέγουν να εμφανίζονται στην οθόνη τους μόνο οι αγγελίες εργασίας που ταιριάζουν στον επαγγελματικό κλάδο, στην ειδικότητα και στη γεωγραφική περιοχή που τους ενδιαφέρει, για συνδυαστικές και πιο στοχευμένες αναζητήσεις.

Επίσης, σε ιστοσελίδες κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων δημοσιεύονται αγγελίες εργασίας. Τις ιστοσελίδες αυτές μπορεί κανείς να τις επισκέπτεται τακτικά για να ενημερώνεται, αν αναζητά εργασία σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους.

Τέλος, μέσα από τη συμμετοχή σε ομάδες ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης σχετικού ενδιαφέροντος μπορεί κάποιος να λαμβάνει ενημέρωση για διαθέσιμες θέσεις εργασίες και να προβάλλει το επαγγελματικό του προφίλ.

Επαγγελματικά σωματεία
Στα επαγγελματικά σωματεία αναρτώνται πολλές φορές αγγελίες σχετικές με τα αντίστοιχα επαγγέλματα, ενώ οι υπεύθυνοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις του επαγγελματικού τους κλάδου, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στα ενδιαφερόμενα μέλη τους. Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων

Τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων λειτουργούν στα περισσότερα πανεπιστήμια αλλά και στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με στόχο την πληροφόρηση των φοιτητών και των αποφοίτων για ευκαιρίες απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζονται με εταιρείες και φορείς, παρακολουθούν τις ανακοινώσεις για προσφερόμενες θέσεις εργασίας και δημοσιεύουν αγγελίες, οι οποίες συνήθως σχετίζονται με τις ειδικότητες των σχολών του αντίστοιχου ιδρύματος.

Εταιρείες παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού

Πρόκειται για εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαδικασία αναζήτησης προσωπικού για λογαριασμό των πελατών τους και ανακοινώνουν σχετικές αγγελίες εργασίας για τις οποίες κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον καταθέτοντας σε αυτές το βιογραφικό του.

Δημόσιες υπηρεσίες και φορείς προώθησης στην απασχόληση Συγκεντρώνουν τις ανακοινώσεις για προσφερόμενες θέσεις εργασίας και παρέχουν σχετική πληροφόρηση στους ενδιαφερομένους.

Έννοια και σημασία κριτικής ανάγνωσης αγγελιών

Κριτική ανάγνωση μιας αγγελίας εργασίας σημαίνει ότι την κατανοούμε πλήρως και είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν αυτή είναι αξιόπιστη, εάν εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που αντιστοιχούν στην προσφερόμενη θέση εργασίας και αν η θέση αυτή πραγματικά μας ταιριάζει.

Ως διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: τον εντοπισμό, την ερμηνεία και την αξιολόγηση των πληροφοριών.

Εντοπίζουμε τις λέξεις-κλειδιά, τις ερμηνεύουμε και τις αξιολογούμε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μας δίνεται η δυνατότητα να αποτυπώσουμε μια πρώτη εικόνα για την επιχείρηση και τη θέση εργασίας που αναγγέλλεται, να κρίνουμε αν το είδος της εργασίας που αναζητούμε ταιριάζει με το επαγγελματικό μας προφίλ και να προσδιορίσουμε ή και να επαναπροσδιορίσουμε, αν χρειαστεί, τον επαγγελματικό μας στόχο. Αυτή η διεργασία μάς οδηγεί σε σωστή απόφαση αναφορικά με την εκδήλωση ή όχι ενδιαφέροντος για την εν λόγω θέση εργασίας και μας προφυλάσσει από πιθανές αρνητικές απαντήσεις ή αποτυχημένες συνεργασίες που μπορεί να μας απογοητεύσουν.

Συνήθως οι αγγελίες εργασίας θεωρούνται αξιόπιστες όταν έχουν συγκεκριμένη δομή, η οποία αποτελείται από συγκεκριμένες ενότητες. Αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο όσο πιο σαφής είναι μια αγγελία τόσο πιο αξιόπιστη μπορεί να θεωρηθεί.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.