Το KKE για τα προβλήματα εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Το KKE για τα προβλήματα εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Δεκέμβριος 09, 2014 - 17:25
0 σχόλια

   Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα προβλήματα εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λαμπρούλης και Σπύρος Χαλβατζής.

Στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης).

Οι εργαζόμενοι σ' αυτά συνάπτουν συμβάσεις με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο συστάθηκε μετά τη συγχώνευση του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) και του Ινστιτούτου Νεολαίας από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) σε ενιαίο φορέα. 

Μέχρι το 2011 οι πληρωμές των εκπαιδευτών ΣΔΕ γίνονταν από το ΙΚΑ. Αυτό το καθεστώς αντικαταστάθηκε σταδιακά με ένα μεικτό καθεστώς από Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης (ΑΕΔ) και Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ).

Στις 24/1/2014 το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) έστειλε εγκύκλιο με αποδέκτη και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τίτλο “Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με την ασφάλιση απασχολουμένων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών” με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193/τ.Ά/17-9-2013) με τις οποίες ρυθμίστηκε το καθεστώς υπαγωγής στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των απασχολουμένων ως εκπαιδευτές σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης και Κολέγια.

Με βάση αυτή την εγκύκλιο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στο οποίο υπάγονται τα ΙΕΚ, προχωράει στην ασφάλιση των εκπαιδευτών στα ΙΕΚ.

Οι εκπαιδευτές στα ΣΔΕ, που εργάζονται αντίστοιχες ώρες με τους εκπαιδευτές των ΙΕΚ στον ίδιο φορέα (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και υπογράφουν αντίστοιχες συμβάσεις, εξαιρούνται από το παραπάνω μέτρο.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν ασφαλίζει τους εκπαιδευτικούς των ΣΔΕ στο ΙΚΑ και τους υποχρεώνει να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου ωρομισθίου εκπαιδευτικού. Έτσι, ο ωρομίσθιος εργαζόμενος βαπτίζεται “εργολάβος” δηλαδή Ελεύθερος Επαγγελματίας, του οποίου παρακρατείται φόρος 20% και φορολογείται από φέτος με 26%, πληρώνοντας και φόρο επιτηδευματία!!

Πέραν τούτου, εάν το ποσό πληρωμής από αυτήν την εργασία περάσει τις 5.000 ευρώ, υποχρεούται ο εργαζόμενος, την επόμενη σχολική χρονιά, να ανοίξει βιβλία στην εφορία, να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ, πληρώνοντας εκεί περίπου 300 ευρώ ανά μήνα κατά περίπτωση. Με αυτό τον τρόπο σπρώχνονται στη ανεργία αυτοί των οποίων η εργασία στα ΣΔΕ είναι η μόνη απασχόληση!

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την ασφάλιση των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ισχύει για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στα ΙΕΚ, ΚΕΚ, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης;».
Δελτίο Τύπου

Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.