Κέντρα Υγείας Γορτυνίας: Οι εργαζόμενοι «ζητιανεύουν» γάζες, σύριγγες, βαμβάκι και οινόπνευμα

Κέντρα Υγείας Γορτυνίας: Οι εργαζόμενοι «ζητιανεύουν» γάζες, σύριγγες, βαμβάκι και οινόπνευμα

Οκτώβριος 15, 2015 - 13:43
0 σχόλια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, οι κ.κ. Καραθανασόπουλος, Μωραίτης και Λαμπρούλης, σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας Τροπαίων και Δημητσάνας.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Ο Δήμος Γορτυνίας με έκταση που ανέρχεται σε 1054 τ. χλμ. και πληθυσμό περίπου στους 18.000 κατοίκους, διαθέτει 2 κέντρα υγείας. Το Κ.Υ. Δημητσάνας και το Κ.Υ. Τροπαίων.

Το Κ.Υ. Δημητσάνας εξυπηρετεί 62 χωριά και περιλαμβάνει 12 περιφερειακά ιατρεία από τα οποία καλύπτονται και τα 12. Κάποια χωριά απέχουν έως και 60 χλμ από το Κ.Υ. Υπάρχουν 3 γενικοί ιατροί (1 διευθυντής, 2 επιμελητές) και οι υπόλοιποι είναι αγροτικοί ιατροί (ανειδίκευτοι). Στο Κ.Υ. δεν υπάρχει νοσηλεύτρια εκτός από ένα πρωινό τη βδομάδα, καθώς είναι όλες αποσπασμένες και δε γίνονται νέες προσλήψεις. Οι βιοχημικές εξετάσεις γίνονται 2 φορές την εβδομάδα, όταν υπάρχει παρασκευάστρια. Το Κ.Υ. διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο δε λειτουργεί λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.

Υπάρχει ένας οδηγός ασθενοφόρου, ενώ για τις υπόλοιπες βάρδιες καλείται οδηγός από τα Τρόπαια ή όταν δεν υπάρχει εκεί από το ΕΚΑΒ Τρίπολης. Τίθενται, έτσι σε κίνδυνο καθημερινά ζωές, αφού καθυστερεί η διακομιδή των ασθενών πλέον της μίας ώρας (για το Κ.Υ. Τροπαίων είναι αντίστοιχα μιάμιση ώρα). Χαρακτηριστικά, για 11χρονο παιδί με παρόξυνση άσθματος που προσήλθε στο Κ.Υ. Δημητσάνας, κλήθηκε ο οδηγός από το Κ.Υ. Τροπαίων ο οποίος ήταν εκτός βάρδιας αλλά έτυχε να βρίσκεται στο Κ.Υ. και έσπευσε προκειμένου να φτάσει το παιδί εγκαίρως στο νοσοκομείο!

Το Κ.Υ. Τροπαίων εξυπηρετεί αντίστοιχα 52 χωριά και περιλαμβάνει 6 περιφερειακά ιατρεία από τα οποία καλύπτονται τώρα τα 4. Η απόσταση και εδώ είναι μεγάλη με αρκετά από αυτά να απέχουν έως και 50 χλμ από το Κ.Υ. Τροπαίων. Οι γιατροί που στελεχώνουν το Κ.Υ είναι 3 γενικοί ιατροί (1 διευθυντής και 2 επιμελητές), 1 οδοντίατρος (επιμελήτρια) και οι υπόλοιποι είναι αγροτικοί ιατροί. Υπάρχουν 3 νοσηλεύτριες, οι οποίες δε φτάνουν να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Στον εξοπλισμό του Κ.Υ. περιλαμβάνεται μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, τα οποία δε λειτουργούν, καθώς δεν υπάρχει παρασκευαστής (έχει πάρει απόσπαση), ούτε ακτινολόγος. Υπάρχουν 2 οδηγοί ασθενοφόρου, 1 μόνιμος και 1 συμβασιούχος του οποίου η σύμβαση λήγει το Δεκέμβρη. Με λίγα λόγια, η Γορτυνία μένει χωρίς ασθενοφόρο. Εδώ να προστεθεί ότι τα οχήματα που χρησιμοποιούνται είναι αρκετών ετών, παρουσιάζουν συνεχώς προβλήματα και μέχρι και η βασική συντήρηση τους καθυστερεί. Πρόσφατα, δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για βενζίνη για το ασθενοφόρο και ζητούνταν από τους συγγενείς των ασθενών να συμβάλουν οικονομικά.

Λείπουν και από το Κ.Υ. Τροπαίων ιατροί άλλων ειδικοτήτων πέραν των γενικών προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής. Χαρακτηριστικά δεν υπάρχει παιδίατρος, καρδιολόγος, οφθαλμίατρος κ.α και οι κάτοικοι, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας, αναγκάζονται να πληρώνουν ταξί για την Τρίπολη για να υποβληθούν σε βασικό έλεγχο. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να μην εφημερεύει κάθε μέρα ειδικός ιατρός με τραγικές συνέπειες για την υγεία των ασθενών. Οι εφημερίες παραμένουν απλήρωτες από τον 03/2015 και όσες πληρώθηκαν ήταν πετσοκομμένες (περίπου 130 €/μήνα) από τότε που οι δομές της Π.Φ.Υ. πέρασαν στην ευθύνη των Υ.ΠΕ., χωρίς να αυξηθεί η ήδη μειωμένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν έχουν αποδοθεί ούτε τα μισά χρήματα από όσα προβλέπονταν από τον ήδη μειωμένο και φέτος κρατικό προϋπολογισμό για τα δημόσια νοσοκομεία (συγκεκριμένα αποδόθηκε το 31%). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στο λαό, την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών, τη συνεχή αύξηση των ελλείψεων σε βασικά υλικά και προσωπικό και φυσικά τη μετακύληση του κόστους στους ασθενείς.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

α) Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού προσωπικού και την πρόσληψη και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής

β) Να καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλεύτριες με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλύπτονται όλες οι βάρδιες και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό ώστε να λειτουργούν τα εργαστήρια και το ακτινολογικό για τις βασικές εξετάσεις του πληθυσμού

γ) Να προσληφθούν άμεσα οδηγοί ασθενοφόρων και να αντικατασταθούν τα ασθενοφόρα με ασφαλή οχήματα

δ) Να υπάρξει πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μην ζητιανεύουν οι εργαζόμενοι γάζες - σύριγγες - βαμβάκι και οινόπνευμα ή βενζίνη για να κινηθούν τα ασθενοφόρα καθώς και για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες λειτουργίας των Κ.Υ.

 

Οι βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Μωραΐτης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.